Diari digital d'Andorra Bondia
L’antic hotel Bonavista, a la carretera de la Rabassa, avui en rehabiltació.
L’antic hotel Bonavista, a la carretera de la Rabassa, avui en rehabiltació.

L’hotel Bonavista, ja en rehabilitació, es destinarà a habitatges de lloguer


Escrit per: 
A. L. / Foto: Facundo Santana

Majoral confia que, juntament amb els dos blocs de pisos en construcció, s’atenuï el problema d’accés a l’habitatge.

La setmana passada era Conxita Marsol qui treia pit per la rehabilitació de quatre antics hotels, entre els quals hi ha el Normandia, l’Àrtic i el Jaume I,  que gràcies a la llei de mesures urgents en matèria d’arrendament permetrà posar al mercat immobiliari de la capital una cinquantena de pisos de lloguer. I ahir era el cònsol major de Sant Julià, Josep Majoral, qui confirmava una operació similar: de fet, la propietat de l’antic hotel Bonavista, a la carretera de la Rabassa, ja l’està rehabilitant amb l’objectiu de destinar-lo a lloguer. Majoral no va concretar quants pisos sortiran al mercat després de la reconversió d’aquest edifici de sis plantes tancat des de principis dels anys 90, però hi té dipositades moltes esperances que ajudi a resoldre part dels problemes d’accés a l’habitatge que ara mateix hi ha a la parròquia. També compta amb dues noves promocions, una de destinada al lloguer i l’altra, a la venda: “Quan tots aquests pisos surtin al mercat, l’oferta es veurà sensiblement ampliada.” 

Caldrà veure, com en el cas d’Andorra la Vella, si es compleix la teoria i la major oferta es tradueix en un descens dels preus del lloguer, i en tot cas tampoc no serà a curt termini. Però és l’única solució que el Comú té ara mateix sobre la taula perquè “habitatge social liderat pel Comú no en tenim de previst”, admet. Els motius són incontestables, “simplement  no disposem de terreny per posar-lo a disposició del Govern o dels privats per fer-hi habitatge social. L’únic que tenim és el Prat Gran, i està vinculat al projecte Ciutat universitària”. Però, i jugar amb la cessió obligatòria, com han fet Encamp i la Massana, que l’han rebaixat al 0% les últimes setmanes? “Sempre hem dit, i ho mantenim, que no rebaixarem el 10% de la cessió perquè és una de les principals fonts d’ingressos del Comú, i si talléssim aquesta aixeta el pressupost podria arribar a patir”. Així que Sant Julià mantindrà la cessió i ho fiarà de moment tot a la rehabilitació d’edificis antics perquè es pugui reorientar cap al lloguer. Sobre la proposta de Desperta Laurèdia d’impulsar cooperatives de propietaris i futurs llogaters, Majoral va ser franc. “Ni n’hem tornat a parlar ni tampoc no ens han plantejat cap projecte concret.”

Pel que fa a la plaça major, el cònsol assegura que aquest mateix febrer es podrà tancar un principi d’acord sobre la reordenació de l’espai amb els quatre propietaris afectats. Majoral era ahir especialment optimista i donava per fet l’objectiu que els futurs edificis que s’hi construeixin no superin les quatre plantes. “La predisposició dels privats és bona i fins i tot n’hi ha un que està disposat a permutar el solar de la plaça per un terreny comunal. Es tracta que tot Sant Julià hi guanyi i que ells no hi perdin. Com? Traspassant edificabilitat a d’altres finques”.

Llops, ossos i linxs marxaran de Naturlàndia abans que acabi l’any

Si no han pujat mai a veure els llops, ossos i linxs de Naturlàndia ja es poden afanyar. La direcció del parc vol que abans que acabi l’any no hi quedi “cap depredador”, segons va confirmar ahir Majoral. Més que per una qüestió ètica, “perquè tenir aquesta mena d’animals tancats no encaixa amb la mentalitat d’avui, i com que no podem tenir-los en semillibertat, no poden estar aquí”. El que més està costant, diu, és buscar-los una sortida, gestió que s’ha complicat per les dificultats burocràtiques d’exportar animals fora d’Andorra, “però hem fet contactes, penso que ho tenim per fi resolt i estic segur que abans que acabi l’any ho tindrem resolt”. Serà en qualsevol cas un cop per al parc lauredià, perquè segons el mateix Majoral el 15% dels visitants estrangers hi van principalment a veure els depredadors. Però quan ells marxin s’hi quedaran, diu, altres animals –la daina, per exemple– que sí que es podrà tenir en semillibertat. Pel que fa al llop mort dijous, els resultats de la necròpsia se sabran avui mateix, però tots els indicis apunten que es tractar d’una mort natural.

Andorra
Sant Julià
Lòria
Aixirivall
la Rabassa
hotel
Bonavista
rehabilitació
destinarà
habitatges
lloguer
Majoral
Naturlàndia
parc d'anbimals
llops
linx
ossos
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic