Diari digital d'Andorra Bondia
Pallarés i els quatre consellers generals en la roda de premsa d'aquesta tarda.
Pallarés i els quatre consellers generals en la roda de premsa d'aquesta tarda.

Liberals es trenca però es garanteix l’estabilitat del Govern de coalició


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: Facundo Santana

La divisió, que es va fer evident en les primàries de Liberals d’Andorra, s’ha acabat convertint en un trencament total de la formació. Aquesta tarda la ministra d’Afers Socials, Judith Pallarés, i els quatre consellers generals de la formació, Ferran Costa, Marc Magallón, Eva López i Sílvia Ferrer, han anunciat que es donen de baixa com a militants en no compartir els valors i el model de partit que representen el candidat a les pròximes eleccions, Josep Maria Cabanes, així com la resta de persones que li donen suport, com ara el ministre de Presidència i president del partit, Jordi Gallardo. Amb tot, han garantit l’estabilitat governamental sempre que l’Executiu es mantingui “tal com està configurat”.

Pallarés ha retret que si bé s’havia dit que un cop superades les primàries s’hauria d’haver iniciat un procés “per sumar les parts i consensuar posicions”, tres setmanes després, “a part de les declaracions a través dels mitjans, la realitat és que amb nosaltres no hi ha hagut cap apropament per part de l’executiva”. Al contrari, va apuntar que les manifestacions que hi ha hagut han estat més “per convidar-nos a marxar”, de manera que “s’ha fet més gran l’allunyament que ja hi havia”. La ministra ha assegurat que amb la compareixença d’ahir volia posar punt final “a aquest serial que potser ja està durant massa” i ha aprofitat per respondre a algunes de les declaracions que han fet tant Cabanes com Gallardo els darrers dies. En el cas d’aquest últim, a més, no ha amagat que darrerament “només parlem a través dels mitjans”.

“La lleialtat és sempre recíproca i s’ha confós respecte amb obediència, confiança amb submissió o suport amb silenci”, ha afirmat visiblement molesta, per acabar sentenciant, en referència amb el president del partit, que “si ell se sent traït, jo estic absolutament decebuda”. I és que no ha amagat que durant 15 anys s’ha estat treballant per “allunyar-nos” de tot allò que ara postula Cabanes. “On està aquí la lleialtat?”, s'ha preguntat. Pallarés ha insistit que malgrat que inicialment no tenia intenció de concórrer a les primàries, va acabar fent-ho per la indecisió de Gallardo, com un acte de “responsabiltiat”.

Baixa
Així, “vistes les declaracions” i que “no ens sentim còmodes amb els postulats més conservadors” cap on es dirigeix la formació, ha anunciat que tant ella com els quatre consellers generals tramitarien ahir mateix la baixa com a militants.
Per la seva banda, el president del grup parlamentari, Ferran Costa, que ha ratificat el suport de tot el grup a la ministra, ha assegurat que prendre la decisió “no ha estat fàcil ni gratuït”, i ha deixat clar que es tracta d’una “decisió que no és precipitada, sinó molt meditada, quirúrgica i que respon als fets de les darreres setmanes”. Ha assegurat que “no hi havia alternativa” i que “és conseqüent amb la realitat del moment”. “El partit agafa una línia que no podem compartir, una línia que vam treballar per allunyar-nos-en i per tant, no poden comptar amb la nostra connivència per fer un gir de 180 graus”, ha exposat.

Estabilitat
Tot i deixar Liberals, ha remarcat que “seguirem treballant amb tota la intensitat per respondre al mandat pel qual vam esdevenir consellers”, ja que al seu entendre és el partit qui “amb el nou candidat i el president fan una digressió clara del programa electoral i de les idees liberals que ens van mandatar”. Així, ha anunciat que abans de la roda de premsa ha mantingut reunions tant amb els presidents dels altres grups parlamentaris que donen suport a la majoria, Carles Enseñat i Carles Naudi, com amb el cap de Govern, Xavier Espot, per “garantir-los que d’aquí al final de la legislatura l’estabilitat del Govern des del Parlament està més que garantida”, per poder donar sortida als projectes pendents recollits a l’H23. Apreciació important, la de Costa, que ha insistit que l’Executiu s’haurà de mantenir “tal com es configura avui”, perquè en cas que des de L’A es pressionés per fer sortir Pallarés del gabinet ministerial, el seu suport s’esvairia.
Pel que fa al grup parlamentari, ha assegurat que “no canviarà res”, ja que no hi ha cap escissió i es mantindran com a consellers “liberals, però no de Liberals d’Andorra”. Caldrà veure, però, si cal canviar el nom del grup.

Primàries
Ferran Costa ha aprofitat la compareixença per mostrar-se molt crític amb com s’havia dut a terme el procediment de primàries. De fet, ha recordat que havia fet d’observador de diferents eleccions arreu del món i que “el que he vist a casa no ho supera cap observació”. Tot i no voler entrar a donar detalls perquè “ja fem tard i no val la pena”, ha reconegut que al seu dia es van produir “discussions aferrissades” en el si de l’executiva però que “les correlacions de forces són les que són”.

Un nou projecte de centre progressista
Pallarés ha apuntat des d’un primer moment que a partir d’ara “volem treballar per un projecte que generi il·lusió i que deixi enrere la qüestió tòxica en relació amb la vida pública i política”, però ni ella ni Costa no han acabat de concretar si d’aquesta marxa de Liberals n’acabarà sorgint un nou partit polític. “A hores d’ara només som un grup de WhatsApp molt gran”, ha explicat la ministra, que ha afegit que els darrers dies han rebut moltes mostres de suport. El president del grup parlamentari, de fet, ha afirmat que “no estem en aquesta fase”, fent referència a tenir ja definida una proposta de formació, si bé ha reconegut que “s’haurà de precipitar si finalment hi ha voluntat de fer alguna cosa”. Interpel·lada pels mitjans, però, Pallarés sí que s'ha situat en l’eix esquerra-dreta. “Penso que està més ocupat el centredreta que el centre progressista i crec que hi ha espai per a un projecte de mentalitat oberta i que treballi per la defensa dels valors centrats en les persones i de defensa dels drets individuals”, situant l’hipotètic projecte en un espai “socioliberal”, citant aspectes que els preocupen, com ara els reptes socials i econòmics així com la justícia climàtica.

Andorra
liberals
L'A
Pallarés
Costa
magallón
López
Ferrer
trencament
estabilitat
governamental

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

Andorra ha de ser Liberal, no es pot transformar un partit de tradició Liberal en un partit que deriva cap a l'extrema dreta, per això ja tenim al Pintat i a la Trumpista Montaner
Si es veritat que les tendències a tot el món semblen anar cap a l'extrema dreta, seria tot un somni sortir d'aquesta dinàmica i ser diferents per variar, al menys no aniriem en retrocès dels drets que tant ha costat aconseguir durant anys

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte