Diari digital d'Andorra Bondia

L’índex de sinistralitat a pistes és el segon més baix des del 2002-2003


Escrit per: 
Redacció / Foto: Agències

La temporada 2012-2013 es va tancar amb un total de 9.776 accidents, xifra que significa un augment del 0,6% respecte a la temporada 2011-2012, quan se’n van comptabilitzar 9.720. Malgrat que aquest sigui el nombre total d’accidents, cal destacar que la xifra global de passatges enregistrats als remuntadors mecànics dels dominis esquiables va ser superior (22 milions) a la de la temporada 2011-2012 (21 milions), amb la qual cosa l’índex de sinistralitat (és a dir el nombre d’accidents per cada 1.000 passatges dels remuntadors) se situa en 0,45, el segon més baix de tota la sèrie històrica des de la temporada 2002-2003, enfront del 0,47 de la temporada 2011-2012, cosa que representa un 4,3% menys.
Quant al perfil dels accidentats, cal destacar que el segment d’edat en què tenen lloc més accidents és el que va dels 26 a 35 anys, que representa el 24% dels accidentats, seguit dels esquiadors que estan entre els 12 i els 17 anys, amb un 18%, i dels 18 als 25 anys, amb un 17%.
A més a més, aquest estudi destaca que continua la tendència decreixent dels surfistes accidentats. D’aquesta manera, la temporada passada representaven el 20% dels accidentats,
un punt menys que la temporada anterior.
D’altra banda, els accidents de practicants de la modalitat d’esquí alpí representen el 56% dels sinistres. Aquest valor és el segon més baix de la sèrie històrica.
Unes altres dades que es posen en relleu en l’estudi és que el 36% dels esquiadors que van tenir un accident duien el casc. D’aquesta manera, es constata que any rere any s’incrementa el volum de persones que porten casc. En aquest sentit, l’estudi insisteix que la utilització del casc, especialment en els infants, permet disminuir de manera considerable, en nombre i en gravetat, els traumatismes cranials.
Pel que fa al tipus de lesió que han patit les persones accidentades, cal destacar que no hi ha canvis significatius en la localització: el genoll és la part del cos més afectada, amb un 26% dels casos, seguit de la mà o el canell i la cintura escapular, amb un 12% i un 13% dels casos, respectivament.
Les caigudes fortuïtes representen el principal tipus d’accident, amb un 83%, seguit de les col·lisions entre esquiadors, amb un 6%. En aquest cas cal assenyalar que hi ha un descens d’un punt respecte de la temporada 2011-2012.
A més a més, tot i el descens de la sinistralitat entre els surfistes de neu, s’aprecia que és la modalitat que implica una proporció lleugerament superior de lesions de més gravetat.

Dia de la seguretat
Com altres temporades anteriors, el Govern i Ski Andorra, conscients de la importància de la prevenció per garantir la màxima seguretat a les estacions d’esquí, organitzen, novament aquest any, el Dia de la seguretat a pistes, que tindrà lloc l’1 de març i que permetrà captar l’atenció dels diferents tipus d’usuaris que freqüenten els camps de neu (grups d’esquí estrangers, esquí escolar de tots els sistemes educatius i usuaris del cap de setmana), segons es destaca en l’estudi.
La finalitat d’aquesta campanya és sensibilitzar els esquiadors de la importància de conèixer i posar en pràctica les normes de seguretat per evitar, tant com sigui possible, qualsevol accident. Així, durant la jornada s’incidirà en diferents aspectes, com ara el respecte per la resta d’usuaris de l’estació o què cal tenir en compte a l’hora de fer esquí de muntanya.
Per promocionar aquesta campanya, les estacions d’esquí tindran personal específic en diversos remuntadors, que informaran els usuaris sobre les normes de seguretat i, també, donaran un petit obsequi als esquiadors.


Compartir via

Comentaris: 3

Comentaris

Si tothom respectès els altres usuaris segur que no hi havien tants accidents
No sé si creure'm els 20 mil.lions d´usuaris.
Voldria afegir que hi ha un error, no son passatgers , sinó passatges, es a dir el nº de vegades que un esquiador puja en un remuntador, que no es el mateix.....

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte