Diari digital d'Andorra Bondia
L'inici d'any ha estat el més càlid des del 1950.
L'inici d'any ha estat el més càlid des del 1950.

L'inici d'aquest 2020 ha estat el més càlid des del 1950


Escrit per: 
Agències

Els cinc primers mesos d’aquest 2020 configuren l’inici d’any més càlid des del 1950 al Principat, concretament 2,8 graus més calorós de l’habitual. Així ho indiquen les dades recollides pel Servei Meteorològic. Més concretament, des del mes de gener fins al maig, la mitjana de temperatura ha estat superior a la normal cada mes, amb els mesos de febrer i maig més càlids mai registrats.

És en aquest marc que el ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat recorda que ja fa temps que prioritza la lluita contra el canvi climàtic a través del desplegament reglamentari de la Llei d'impuls i de transició energètica i del canvi climàtic (Litecc). El text legislatiu, juntament amb els compromisos internacionals contrets en el marc de l’acord de París, "reafirma la decisió de reduir fins a un 37% els gasos d’efecte hivernacle per al 2030". A llarg termini, el Govern es compromet a assolir la neutralitat carbònica de cara al 2050.

Segons l’últim document de compromisos fet extensiu a l’ONU, es destaca que el 2017 el país era responsable del 0,0009496% de les emissions globals. Entre el 2005 i el 2017 el Principat ha mostrat una clara tendència a la baixa de les emissions d’efecte hivernacle amb una disminució del 23% entre aquests anys, una tendència força contrària a la tendència global.

Tornant a les dades registrades aquests darrers mesos, les xifres posen de relleu que s’ha registrat l’hivern meteorològic (desembre, gener i febrer) més càlid, però també la primavera meteorològica (març, abril i maig) més càlida dels darrers 70 anys. La temperatura mitjana d’aquests cinc primers mesos de l’any a la central hidroelèctrica de FEDA ha estat de 9,1 graus mentre que la normal climàtica (període de referència del 1981 al 2010) és de 6,3 graus. És a dir, que durant aquest període la temperatura mitjana d’aquesta estació ha estat 2,8 graus més alta.

Els registres han estat rècord a les tres estacions de referència climàtica d’Andorra, gestionades per FEDA. Tant a la central hidroelèctrica (1.135 metres) com a l’estació de la presa de Ransol (1.645 metres) i al llac d’Engolasters (1.638 m) s’han registrat temperatures extremadament altes que han configurat l’inici d’any més càlid des del 1950.

Pertorbacions i masses d'aire

Segons indiquen des del Govern a través d'un comunicat, les explicacions tècniques apunten que la persistència de les dorsals anticiclòniques que han aflorat els darrers mesos des del nord d’Àfrica i el fet que les pertorbacions que ens han afectat han tingut majoritàriament un origen del sud-oest, han fet registrar temperatures anòmalament altes. Durant els darrers mesos, la manca d’invasions d’aire fred ha fet que no s’hagin registrat descensos marcats de la temperatura que hagin compensat les masses d’aire càlid que ens han arribat des del sud.

Aquests registres s’han d’emmarcar dins de la situació dominant de sud i de l’oest que hem tingut des de principis d’any. Però el fet que aquestes anomalies càlides s’hagin registrat a les tres estacions de referència climàtica d’Andorra ens fan parlar indubtablement de la influència del canvi climàtic, que accentua aquestes situacions càlides. En aquest sentit, l’hivern i la primavera són les estacions de l’any que registren els augments de temperatura més notables degut al canvi climàtic. La temperatura mitjana augmenta 0,18 graus cada dècada durant l’hivern mentre que durant la primavera augmenta 0,21 graus cada deu anys. Tot i això, durant els darrers anys s’està registrant una acceleració d’aquest escalfament, fenomen que el Servei Meteorològic de l’Oficina de l’Energia i del Canvi Climàtic seguirà estudiant.

L’anterior registre més alt va ser el 2011, per davant del 1997 i el 2017, el 2019 i el 2007. Per tant, a nivell estadístic, veiem que els sis inicis d’any més càlids els trobem durant els últims 23 anys, una tendència que reafirma l’impacte del canvi climàtic al Principat. D’altra banda, per trobar els sis inicis d’any més freds ens hem de remuntar 34 anys enrere, als anys 1951, 1984, 1986, 1963, 1985 i 1956.

Andorra
temperatures
inici
any
càlid
graus
clima
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic