Diari digital d'Andorra Bondia
L’Institut Espanyol cobrirà de forma “immediata” 2 vacants de professors
L’Institut Espanyol cobrirà de forma “immediata” 2 vacants de professors

L’Institut Espanyol cobrirà de forma “immediata” 2 vacants de professors


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

Les vacants que hi ha a l’Institut Espanyol de la Margineda estan en procés “immediat” de cobertura. En total seran dos professors, màxim tres, els que s’incorporaran. Segons va explicar la consellera d’Educació de l’ambaixada espanyola, María Soledad Salafranca, el fet que encara avui faltin alguns docents està motivat per l’alt volum de matriculacions registrat a educació infantil i batxillerat, unes xifres que van superar les previsions de la conselleria. Cada any, al mes de març, es fa una estimació dels professors necessaris per donar resposta al nombre d’alumnes del curs següent. En aquell moment es va fer una previsió que va acabar estant molt per sota de les inscripcions realitzades al juliol, quan ja s’havia tancat el procés de cobertura de funcionaris.
Salafranca va explicar que el nombre final d’alumnes, però, no es pot comprovar fins a l’inici del curs ja que, tenint en compte que a Andorra les famílies gaudeixen de llibertat d’elecció de centre, és una pràctica molt estesa matricular els fills a tots els sistemes educatius. A més, va recordar que en el sistema espanyol, com que és públic, els docents no es poden contractar de forma directa sinó que les places han d’estar cobertes per funcionaris de carrera o interins. El temps que es triga des de principis de curs fins que es desplaça un dels professors que hi ha a la borsa a Andorra és el que es tardarà a completar la plantilla del centre. Salafranca va remarcar que l’important és que “no falta la meitat del personal”, al mateix temps que va assenyalar que el que no pot fer la conselleria és sol·licitar un nombre de docents sense la seguretat que finalment seran necessaris.
Quant a la queixa dels pares pel fet que la setmana passada els horaris encara no fossin definitius, la consellera d’Educació va declarar que “a l’inici de curs són sempre provisionals”, perquè “durant els primers dies de setembre sempre hi ha ajustos” ja que no es coneixen les ràtios, els desdoblaments o les optatives que tria cada escolar. Amb tot va assegurar que “això no vol dir que els alumnes estiguin sense atendre” ni que la situació suposi un perjudici per a ells. També va apuntar que a l’arrencada del curs no es disposava de cap d’estudis a causa d’alguns “ajustos ministerials”, però que avui les dues seus ja els tenen designats. Per últim, va assegurar que les classes van començar el dilluns 12 de setembre i no el 9 perquè ja estava previst així. 
La consellera d’Educació de l’ambaixada d’Espanya també es va referir a les crítiques sobre la manca de comunicació amb els pares en aquest procés de reforma del sistema. Salafranca va explicar que els primers a qui es va informar de la creació del centre unificat van ser les associacions de pares i mares dels cinc centres que hi ha a Andorra. En aquesta trobada, segons va indicar, la conselleria va argumentar la necessitat de constituir una sola associació de mares i pares (AMPA) per evitar que les famílies haguessin de pagar dos cops la quota en cas de tenir un alumne a Escaldes-Engordany i un a la Margineda i per evitar complicacions en la interlocució. Aquesta fusió es va anar allargant i, veient que el 30 de juliol encara no hi havia acord, es va oferir més temps per crear una única entitat, va dir. Sembla que aquesta unificació no ha estat possible fins ara perquè suposa problemes amb el personal que es té contractat.
Salafranca també va negar que la conselleria vulgui externalitzar el menjador escolar. Tot i així va exposar que en converses amb les AMPA se’ls va informar que si no arribaven a un acord “ens forçarien a buscar una alternativa”. La consellera també va desmentir que s’hagi negat a l’AMPA l’ús de les dependències de la Margineda i que si algun cop això ha ocorregut ha estat per un error d’interpretació.

Institut Espanyol
María Soledad Salafranca
professors
vacants
AMPA
ambaixada d'Espanya
consellera d'Educació
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic