Diari digital d'Andorra Bondia
La façana del Casal Calones, al mateix edifici on hi ha els 15 pisos per a la gent gran.
La façana del Casal Calones, al mateix edifici on hi ha els 15 pisos per a la gent gran.

Llista d’espera de 15 persones per als pisos per a la gent gran del Calones


Escrit per: 
Eva Arasa Altimira / Foto: Facundo Santana

La llista d’espera per accedir a un dels pisos de cal Calones ha passat de “sis o set” persones a final de setembre a les quinze que a dia d’avui hi estan apuntades. L’actualització de les xifres l'ha proporcionat la consellera de Social del Comú d’Andorra la Vella, Meritxell Pujol, en resposta a una pregunta plantejada per la minoria socialdemòcrata en el marc de la sessió plenària que ha tingut lloc aquesta tarda. Per la consellera de l’oposició Dolors Carmona, la dada “evidencia una necessitat social”, motiu pel qual ha demanat que s’acceleri la reforma dels quatre pisos que han quedat buits dels quinze que hi ha en total.

La minoria ha manifestat la seva preocupació davant la possibilitat que els pisos no s’estiguin reformant per falta de dotació pressupostària. En aquest punt, la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, ha volgut deixar clar que “el Comú té prou disponibilitat pressupostària” i que el Calones és una prioritat també per a la majoria.

En realitat, Marsol pensa que l’augment tan important que hi ha hagut a la llista d’espera des de final del mes de setembre fins ara pot respondre precisament al fet que se sàpiga que hi ha pisos buits, cosa que en la seva opinió hauria tingut un efecte crida. La mandatària comunal és conscient de la necessitat de disposar de la totalitat dels habitatges, però considera imprescindible fer abans les reformes pertinents. “Quan vam arribar al Comú ens vam trobar amb un dèficit important pel que fa al manteniment dels edificis i per tant, quan alguns dels pisos del Calones han quedat buits perquè malauradament s’ha produït la defunció dels seus ocupants, és quan hem pogut tirar endavant unes reformes que potser no són molt importants, però sí que són absolutament necessàries”, ha declarat. I és que, segons ha detallat, es tracta de qüestions relacionades amb la instal·lació elèctrica o l’accessibilitat.

De moment, sembla que un dels pisos estarà disponible “en breu”, mentre que dos pisos més estan a punt de començar a ser reformats. Finalment, el Comú ha de començar a tramitar la reforma del darrer pis buit.

El dic enfronta majoria i oposició 
El dic que s’ha de construir en uns terrenys llogats pel Comú al British College, i més concretament qui l’ha de pagar, s'ha convertit avui en motiu de discrepància entre la majoria comunal i l’oposició. El British ha evidenciat una vegada més el que per a la cònsol major, Conxita Marsol, són “dues visions polítiques diferents: nosaltres creiem en la iniciativa privada i li donem suport perquè pensem que aporta un plus a la parròquia, mentre que la minoria ho veu de manera diferent”. Tan diferent que la consellera socialdemòcrata Dolors Carmona ha arribat a titllar d’“espoli” el fet que els terrenys que ocupava l’antic alberg de la Comella siguin gestionats ara per una empresa privada. En qualsevol cas, la majoria ha aprovat que sigui el Comú qui pagui el 100% d’un tram de dic que per a Marsol és una inversió per a la parròquia i que està en un terreny “llogat només per tres anys”. En el terreny s’hi ubicaran un aparcament i un camp de futbol.

Ascensor per connectar el lycée amb l’avinguda Santa Coloma
El Consell de Comú ha aprovat avui un suplement de crèdit de 342.000 euros per iniciar la construcció de l’ascensor que ha d’unir l’avinguda Príncep Benlloch amb el carrer Ciutat de Valls i que es preveu que estigui operatiu la primavera vinent. Així mateix, i amb la voluntat de millorar “la connectivitat” en una zona de la parròquia on hi ha “força nivells”, la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, ha anunciat avui el conveni que s’ha signat amb els propietaris d’un futur edifici d’habitatges per disposar d’un nou ascensor d’ús públic, ubicat dins d’aquest edifici, que servirà per connectar la zona del lycée, també coneguda com a Prada Motxilla, amb l’avinguda Santa Coloma.

Marsol ha volgut destacar que, en total, aquella zona disposarà de tres ascensors que faciliten la mobilitat a peu: l’ascensor de la Quirola, que uneix l’avinguda Príncep Benlloch amb Tobira, en funcionament des del 2018, i els dos futurs ascensors. Això si, mentre que l’ascensor entre Príncep Benlloch i Ciutat de Valls estarà operatiu “cap a l’abril”, per a l’ascensor de Prada Motxilla caldrà esperar “potser un parell d’anys”.

Pel que fa a l’ascensor de Ciutat de Valls, la minoria s'ha mostrat reticent amb alguna de les clàusules del contracte de lloguer amb els propietaris del terreny. Marsol, en canvi, ha assegurat que el Comú “té les eines” per assegurar-se que el contracte no es pugui rescindir abans dels 15 anys establerts.

Llista d’espera
persones
pisos
gent gran
Calones
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic