Diari digital d'Andorra Bondia
La Federació veu bé els pisos amb serveis però creu que hi hauria d’haver més residències.
La Federació veu bé els pisos amb serveis però creu que hi hauria d’haver més residències.

Llista d’espera de 70 persones per accedir a un centre sociosanitari


Escrit per: 
M. P. A. / M. S. / Foto: Facundo Santana

La llista d’espera per poder accedir a un centre sociosanitari en règim residencial ascendeix a 70 persones. Aquesta és la informació que la cap d’àrea de Serveis Sociosanitaris d’Afers Socials, Montserrat Gil, va  transmetre a la junta de la Federació d’Associacions de la Gent Gran d’Andorra, segons va compartir ahir el seu president, Fèlix Zapatero. I es tracta d’una dada que els preocupa molt i “ens ha espantat” perquè això vol dir que “totes les places concertades del Cedre, Sant Vicenç d’Enclar, Clara Rabassa i Salita estan ocupades”. La preocupació també ve donada perquè la previsió és que aquesta xifra augmenti els pròxims anys fins a 90 o 100 persones, va explicar Zapatero. I més perquè no hi ha previsió d’obertura d’una nova residència els vuit mesos vinents o en un any, va voler concretar. Aquest neguit no el tenen tant amb els centres de dia.  En aquest sentit Zapatero està convençut que la llista d’espera deu ser inferior perquè considera que el país està força ben dotat, ja que totes les residències en tenen i a més, hi ha els dos que gestiona la Creu Roja Andorrana. 

Tot i que a curt termini, com s’ha dit, no s’obrirà cap nova residència, sí que “sembla” que a més del projecte de centre residencial privat a Ordino, també n’hi ha un a Encamp, del qual Zapatero no va poder donar més detalls. El que sí que va fer és una defensa aferrissada de la necessitat de residències per a la gent gran i va denunciar que “el Govern està capficat que la solució són els pisos amb serveis”. Es tracta d’una iniciativa que no veu malament. “Per a una persona que està bé de salut, és fantàstic, és com un hotel”. Ara bé, “la crua realitat és que quan es presenta la dificultat d’una caiguda, d’una demència o d’un l’Alzheimer haurà d’anar a una residència”. És per això que reivindica que “calen residències, però no estan per la feina de fer residències”. O potser el que volen és que siguin els privats qui facin els centres i després concertar les places. 

Vistiplau a la creació del servei de mitjana estada assistencial
El Govern va acordar ahir la modificació del reglament de nomenclatura general d’actes professionals, procediments i pròtesis de la Caixa Andorrana de Seguretat Social per tal d’incloure-hi el nou servei de mitjana estada assistencial, segons va informar el ministre portaveu en funcions. César Marquina, que va dir que s’ha constatat un augment de persones que requereixen un recurs d’atenció especialitzada en règim d’ingrés sense necessitat d’alta tecnologia diagnòstica o terapèutica, ja sigui en fase postaguda, per rebre tractament rehabilitador intensiu o de suport o bé per rebre tractament pal·liatiu i de confort. Per donar resposta a aquesta necessitat es va plantejar la creació del servei de mitjana estada assistencial, que es pot dur a terme en l’estructura dels centres sociosanitaris que reuneixin les condicions tècniques, materials i de personal adequades, com va precisar el ministre, una opció que va ser ben vista per la CASS, que hi va donar la seva aprovació en la reunió del consell d’administració de finals de febrer. Així, l’Executiu tira endavant la modificació del decret per crear el nou servei, que entrarà en vigor a partir de l’1 de maig, i tindrà un cost de 160 euros, el 90% del qual sufragat per la CASS.

D’altra banda, i interpel·lat sobre les negociacions entre el Govern i el Col·legi de Psicòlegs perquè els actes d’aquests professionals siguin coberts per la Caixa Andorra de Seguretat Social, Marquina va destacar que les converses van pel “bon camí” i haurien de donar “fruits pròximament”. En aquest sentit, va revelar que ahir mateix havia tingut lloc una nova trobada entre ambdues parts i que les negociacions avancen positivament de tal manera que aviat podria haver-hi un acord tancat.

Llista d’espera
persones
centre sociosanitari

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte