Diari digital d'Andorra Bondia
Imatge d'una pluja d'estels Lírids.
Imatge d'una pluja d'estels Lírids.

Llums al cel? Sí, pluja d’estels Lírids!


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: Flickr/Ver en vivo

Són molts els que aquests dies han posat els ulls al cel i a les nits han pogut observar un fenomen que d’entrada pot semblar estrany. Però que ningú s’espanti. El que s’ha pogut veure és una pluja d’estels Lírids. Ho explica el biòleg resident, Mario Chimenea,. “Es tracta de petits fragments despresos d’un cometa, exactament el Thatcher, originats a la constel·lació Lyria (o Lira)”, detalla. La mida és molt petita, gairebé mai són més grans que un granet de sorra, però són molt lluminosos. “És per la calcinació per la fricció amb l’aire en entrar en contacte amb l’atmosfera terrestre, formant el que coneixem com a estrella fugaç”. Chimenea assenyala que alguns d’aquests Lírids poden ser tan intenses que “arriben a brillar més que Venus”. En alguns casos molt puntuals, quan són de mida més gran i de manera estranya, poden formar “bòlids” o “boles de foc”, que deixen un rastre al cel “que es pot visualitzar durant uns minuts”.

Aquesta pluja de Lírids es produeix entre el 16 i el 25 d’abril, tot i que el moment més àlgid serà entre els dies 21 i 22. “Aquests dies es preveu un índex de visualització de prop de 18 per nit”, apunta el biòleg.

Encara que a molts els hagi pogut semblar estrany, el cert és que és un fenomen anual, ja que cada mes d’abril la Terra creua la línia orbital del cometa Thatcher, travessant-ne l’anell integrat pels fragments que s’han desprès del cometa. “El que ho fa extraordinari aquest any és un cúmul de factors, com són que el cel es trobarà totalment fosc perquè coincideix amb la lluna nova del 23 d’abril, juntament amb un índex de contaminació a la baixa de les últimes setmanes pel descens de l’activitat relacionat amb la crisi de la Covid-19”, explica Chimenea.

Aquells que encara no ho hagin pogut observar o que els generi curiositat, han de saber que tot i que es poden veure des de les 20.15 hores fins a les 6.30 hores del matí, “la millor hora seria la que s’aproxima la mitjanit, entre les 22 hores i les 02 de la matinada, ja que coincidiria amb la màxima foscor del firmament”, recomana Chimenea.

Història

Mario Chimenea destaca que és la pluja d’estrelles més antiga de les documentades. La seva primera observació es remunta a 2.700 anys enrere a l’extrem Orient. “En un llibre xinès de cròniques de Zuo Zhuan ja se citaven explícitament. El 687 a.C. el filófof Confuci feia referència a elles com l’època que marcava l’inici del bon temps estival, una mena de transició de la primavera cap a l’estiu”, relata. Igualment assenyala que els antics grecs les observaven cada any, meravellats, i les associaven a una trista llegenda: “la constel·lació pren el nom de Lyria, en considerar-se que és on Zeus va ordenar portar l’instrument musical d’Orfeu un cop assassinat. Des d’aquesta constel3lació, a través de la seva lira, Orfeu fa arribar a com una pluja d’estels a la terra, notes brillants a la seva estimada esposa Eurídice a qui va prometre que mai abandonaria en tota l’eternitat”.

Andorra
lírids
Estels
pluja
astronomia
Covid-19

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte