Diari digital d'Andorra Bondia
Els parlaments de la inauguració s'ha fet a l'exterior de l'hospital.
Els parlaments de la inauguració s'ha fet a l'exterior de l'hospital.
Un moment de la visita de les autoritats al mòdul de cirurgia major ambulatòria.
Un moment de la visita de les autoritats al mòdul de cirurgia major ambulatòria.
El bloc quirúrgic es pot transformar en una unitat de crítics amb cinc llits.
El bloc quirúrgic es pot transformar en una unitat de crítics amb cinc llits.
Un dels dos box pediàtrics d'Urgències.
Un dels dos box pediàtrics d'Urgències.

L'objectiu del SAAS, arribar al 80% de cirurgies majors ambulatòries


Escrit per: 
M. P. A. / Fotos: Facundo Santana

L’objectiu del SAAS és que fins a un 80% de les cirurgies que es realitzen a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell siguin ambulatòries. Ara per ara el 55% de les intervencions que es fan ho són, quan fa tres anys n’eren només un 20%. Així ho van manifestar ahir al matí tant el director general del SAAS, Josep Maria Piqué, com el mateix ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en el marc de la inauguració oficial dels nous espais de cirurgia major ambulatòria (CMA) i del servei d’Urgències.  

Tot i això, el ministre de Salut no va voler determinar una data concreta per aconseguir-ho perquè, va assenyalar, depèn molt de la formació dels professionals i la seva adaptació a aquesta nova manera de treballar. “Els pròxims anys es milloraran les tècniques que faran que l’horitzó de la cirurgia major ambulatòria sigui cada vegada més gran”, va afegir.

Segons Piqué, amb el nou mòdul de cirurgia major ambulatòria s’acomplirà la finalitat que es pretén, que no és una altra que la d’“incrementar la seguretat dels malalts de manera que passin el menor temps possible dins de l’hospital”. I permetre així, va afegir, que “puguin ser operats dins d’un mateix dia sense haver de passar una nit a l’hospital”. A més, cal destacar que el bloc quirúrgic està preparat per ser una unitat de cures intensives (UCI). Pel que fa a Urgències, l’espai s’amplia un 30% i el doten de cinc boxs més, dos dels quals destinats a pediatria. A més, s’ha creat un nou circuit de triatge.

Per la seva banda, el cap de Govern, Xavier Espot, va concretar que el cost de remodelació del servei d’Urgències ha estat d’uns 500.000 euros, mentre que a l’àrea de cirurgia major ambulatòria s’ha realitzat una inversió de prop d’un milió d’euros. Segons Espot, amb el nou espai Andorra “té una UCI de primer nivell”. De fet, es va referir al sistema sanitari com “un dels baluards d’Andorra”. Segons va dir, la Covid “ha posat en evidència la importància de disposar d’un sistema sanitari públic sòlid i capaç de donar resposta a situacions extremes”. És per això que va assegurar que és necessari “continuar destinant recursos a la sanitat per millorar les condicions dels professionals, les infraestructures i la recerca”. Perquè es tracta “d’una inversió i no d’una despesa”, va insistir. Les noves instal·lacions permetran aconseguir una major eficiència dels serveis i poder afrontar amb garanties els reptes sanitaris com ara “l’atenció a la cronicitat, l’envelliment de la població i les pandèmies”, va detallar.

Tant Espot com Martínez Benazet van fer notar que les obres de remodelació s’han efectuat en temps de pandèmia, amb la dificultat que això ha comportat. Tot i això “no hem deixat de fer la feina que era important”, va emfasitzar el cap de Govern.

Precisament en relació amb la pandèmia, el ministre de Salut va assenyalar que “ens ha ensenyat que l’hospital s’ha de poder adaptar a situacions de crisi com pot ser la sanitària o una catàstrofe”. 

També va aprofitar l’ocasió per posar en relleu que amb la integració d’aquest mòdul dins del bloc quirúrgic de l’hospital “s’avança molt més, s’incrementa la seguretat perquè és una unitat pensada per poder observar i monitorar aquests pacients i el circuit del pacient també és molt més ràpid”. Així doncs, segons el ministre, amb aquesta unitat s’ha millorat molt la qualitat de la cirurgia major ambulatòria, que com va recordar va començar fa uns anys “tímidament” amb un 5% o un 10% de les intervencions. 

Pel que fa a les adaptacions del servei d’Urgències, va destacar que amb aquesta remodelació ara hi ha una separació clara entre les atencions als adults i les pediàtriques. Així mateix, s’han delimitat dos circuits de triatge ben separats segons el nivell d’intensitat de la urgència.

A la inauguració també hi van assistir els ministres de Turisme, Jordi Torres, i el de Territori i Habitatge, Víctor Filloy, així com la síndica General, Roser Suñé, la cònsol major d’Escaldes-Engordany, Rosa Gili, i l’ambaixador espanyol, Àngel Ros. 

objectiu
SAAS
80%
operacions
via ràpida
cirurgies

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte