Diari digital d'Andorra Bondia
Productes exposats amb el preu indicat en una etiqueta.
Productes exposats amb el preu indicat en una etiqueta.

L’obligació d’indicar els preus dels productes no serà vigent fins al maig


Escrit per: 
M. P. / M. P. A. / Foto: Jonathan Gil

Els comerciants del país tenen encara uns mesos de marge per adaptar-se al reglament sobre la informació de preus dels productes que es va aprovar el mes d’abril passat. Malgrat que inicialment s’havia previst un període de sis mesos de marge perquè la normativa entrés en vigor –és a dir, s’hauria d’haver començat a aplicar al novembre– les demandes dels comerciants van fer que el Govern acceptés allargar el termini fins a un any. Així, no serà fins al 2 de maig quan s’haurà de complir amb les diferents obligacions fixades.

Ara bé, també es preveu que hi pugui haver més canvis, ja que els botiguers han detectat alguns problemes en referència a altres punts del reglament. Per tot plegat, des del novembre passat es mantenen reunions setmanals entre representants de les associacions de comerciants i del departament d’Empresa, Comerç, Desenvolupament, Seguretat i Qualitat Industrial i Transport per traslladar aquests neguits i negociar possibles modificacions. I és que són nombroses les demandes, i variades en funció de la realitat de cada col·lectiu. “Els temes més importants que hem plantejat és el fet de determinar quants productes han de portar el preu a l’aparador, ja que pensem que no cal que tots tinguin el preu posat, el fet que no creiem que sigui necessari indicar la sigla PVP a les etiquetes, i hem demanat de fixar un preu concret per als productes més cars a partir del qual no sigui necessari indicar el preu a l’aparador”, va explicar el vicepresident de l’Associació de Comerciants de Riberaygua i Travesseres, Antoni Miralles, que va apuntar que la xifra podria rondar els 1.000 o 1.500 euros. Cal tenir present que el reglament ja preveia que els productes amb un cost elevat que podrien ser causa objectiva d’inseguretat quedaven exempts de l’obligació d’indicar el preu. 

Grans superfícies
La presidenta de la mateixa entitat, Rosa Pascuet, va exposar que “els petits comerciants ho tenim força avançat, però les grans superfícies potser tenen més dificultats”. Així, va indicar que “les grans superfícies tenen moltes referències i encabir les sigles PVP a les etiquetes no és fàcil i hi ha algunes màquines que no ho permeten, per tant, haver de canviar-les també suposa una inversió”.

També en relació amb les grans superfícies, la presidenta de The Shopping Mile, Sònia Yebra, va apuntar que els suposa un problema haver de detallar “el 100% de la informació”, com per exemple els productes que es venen en funció d’una magnitud (com ara quilograms, litres o metres), i que per tant  cal informar del preu per unitat de mesura en l’etiqueta que hi hagi als expositors. Des del seu punt de vista no seria necessari entrar tant en detall.

Per la seva banda, la presidenta de l’Associació de Comerciants del Centre Històric, Anna Riberaygua, va apuntar que malgrat que s’han fet diverses reunions amb el ministeri, “encara se n’han de fer més” per poder “establir uns criteris per aplicar el reglament”. Segons ella, un dels principals esculls que s’haurien de superar és que “no tots els comerciants estan d’acord a publicitar els preus als aparadors”, per raons diverses. Així, per exemple, va exposar que els establiments de gamma alta tenen resistències per qüestió d’imatge, mentre que per als petits comerços, els suposa un gran esforç haver d’anar canviant els rètols dels preus.

Des del punt de vista de Riberaygua, els contactes i les reunions permeten als comerciants “recollir i transmetre els neguits que tenim”. Alhora, va apuntar que davant les peticions de modificacions, confia que es puguin assolir acords, ja que al seu entendre “s’ha de trobar un equilibri, tenint en compte que el consumidor té el dret a estar informat del preu dels productes”.

obligació
indicar
preus
vigent
maig
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic