Diari digital d'Andorra Bondia
Durant el primer semestre s’han visat els projectes de les tres torres del Clot d’Emprivat.
Durant el primer semestre s’han visat els projectes de les tres torres del Clot d’Emprivat.

L’obra nova visada creix un 82% per les tres torres del Clot d’Emprivat


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

Durant el primer semestre d’aquest any s’han visat un total de 164.366 metres quadrats. Això suposa un increment del 54,7% respecte del mateix període del 2018, quan es van visar 106.254 metres quadrats. L’obra nova és on s’ha registrat un creixement més significatiu, ja que s’ha doblat. En concret, ha passat de 58.551 a 106.850 metres quadrats, un 82,5% més. Aquesta important variació es deu als projectes de les torres del Clot d’Emprivat, segons indica la degana del Col·legi Oficial d’Arquitectes d’Andorra (COAA), Zaira Nadal.

Així, d’aquests 106.850 metres quadrats uns 63.000 corresponen a aquests tres nous edificis. Cal tenir en compte, però, que un d’aquests projectes (que suposa 11.000 metres quadrats) s’ha visat per demanar el permís de construcció al Comú, és a dir que són estudis previs i això no implica que s’acabi desenvolupant. Davant d’aquest fet, la degana del Col·legi d’Arquitectes va destacar que “hi ha molta obra concentrada, més de la meitat correspon a tres projectes”, un fet que considera una “excepció”. Quant a la resta d’obra nova visada, correspon a habitatges unifamiliars i plurifamiliars.
Pel que fa a la reforma, des del gener fins al juny s’han visat 39.720 metres quadrats quan en el mateix període de l’any passat se’n van visar 33.577. Això suposa un increment del 18,3%. També creix l’ampliació. Ho fa un 52,4%, passant dels 11.430 metres quadrats visats el primer semestre del 2018 a 17.420 metres quadrats aquest 2019. L’únic aspecte que baixa és l’enderroc, tot i que Nadal apunta que la reducció no és significativa. Aquesta passa de 2.695 metres quadrats a 375, un 86% menys.
Per Nadal, ara per ara és prematur preveure com es pot tancar l’any. Tot i així, va destacar que hi ha “més moviment” al sector, i una mostra d’això és que les constructores han de contractar treballadors estrangers per donar resposta als projectes que hi ha. Per la degana del Col·legi d’Arquitectes, però, “cal fer una reflexió profunda” davant la situació que s’està donant perquè “si ara es construeix el projecte de Borda Nova i les torres del Clot d’Emprivat, això suposa molts habitatges de cop” al mercat. És per aquest motiu que va insistir que és necessari “plantejar si tindran sortida o bé si estem construint descontroladament” i, un cop finalitzats, no se sabrà què fer d’aquestes unitats immobiliàries. De fet, des del Col·legi d’Arquitectes es constata una certa incoherència entre les dades de les transaccions immobiliàries fetes públiques pel departament Estadística i el que arriba dels promotors, ja que mentre les primeres assenyalen que l’obra nova baixa els segons apunten que les vendes al Clot d’Emprivat van a bon ritme.

Taula d’habitatge
El Col·legi d’Arquitectes s’ha incorporat recentment a la Taula d’habitatge creada pel Govern. La degana de l’entitat va destacar que “el problema hi és” i que els casos tractats pel Raonador del Ciutadà volen dir que “alguna cosa passa”. Per saber quin és el problema, Nadal va remarcar que cal primer de tot analitzar el mercat per part de tots els col·lectius implicats, encara que en aquest cas qui més hi pot ajudar és l’AGIA i el Govern. “El primer pas ha de ser reunir totes les dades possibles”, va destacar. Per Nadal, el COAA pot ser útil a l’hora de fer aquesta anàlisi de les estadístiques. En aquest sentit va recordar que fa trenta anys es va elaborar un informe sobre la situació de l’habitatge a Andorra, en què també hi va participar el col·legi. “Podem analitzar-ho bé i veure què diuen les dades i no quedar-nos només amb el que es diu pel carrer”, va concloure. 

obra nova
visada
creix
82%
torres
Clot d’Emprivat

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte