Diari digital d'Andorra Bondia
El centre penitenciari de la Comella.
El centre penitenciari de la Comella.

L’ocupació creix un 50% al centre penitenciari en els darrers 10 anys


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: BonDia

Els últims 10 anys, el nombre d’interns al centre penitenciari ha augmentat un 50,6%. D’aquesta manera, Andorra és el segon país d’Europa on aquest percentatge ha crescut més i se situa només darrere de Turquia que ha duplicat la població reclusa. Ara bé, cal tenir en compte que el centre penitenciari té una densitat d’ocupació de les més baixes d’Europa, amb 35,2 interns per cada 100 places, el que fa que se situï en el tercer lloc, darrere de Sant Marino i Mònaco Igualment, amb dades de gener del 2020, hi ha més vigilants que interns. En concret, dos per cada reclús. Aquestes són algunes de les dades que recull l’informe sobre l’estat de les presons que va fer públic ahir el Consell d’Europa.

Una altra de les dades significatives que reflecteix l’informe és que Andorra és el segon país europeu amb més dones a la presó, un 12%, després de Liechtenstein. El Principat també està situat entre els estats amb el percentatge més alt d’interns al centre penitenciari que no havien estat condemnats, a gener del 2020, i que, per tant, es trobaven en presó preventiva, era del 40% sobre el total de la població reclusa, tot i que més baix que el 2019 quan era del 57,1%. Aquest percentatge fa que Andorra se situï molt per sobre de la mitjana europea, que és del 22% i que ocupi el vuitè lloc quant al total de presos preventius respecte de la població reclusa total. Igualment, el Principat supera la mitjana europea pel que fa a presos estrangers que se situa en el 68% del total de la població reclusa. Això fa que el Principat sigui el quart país amb el percentatge més elevat.

Quant a les persones internes majors de 50 anys, el percentatge és del 12% respecte del total, quan la mitjana europea és del 15,3%.

L’estudi també avalua el volum de persones que es troben privades de llibertat per una sentència sobre delictes relacionats amb substàncies estupefaents. En aquest sentit, Andorra registra un percentatge baix, un 6,7%, molt per sota de la mitjana europea situada en el 17,7%. També està molt per sota en altres indicadors, com ara en el nombre de reclusos per cada 100.000 habitants, que és de 64,5, mentre que la mitjana europea és de 124.

ocupació
50%
centre penitenciari
10 anys
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic