Diari digital d'Andorra Bondia
L’ocupació de les places geriàtriques està al límit de la seva capacitat
L’ocupació de les places geriàtriques està al límit de la seva capacitat

L’ocupació de les places geriàtriques està al límit de la seva capacitat


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

Els centres geriàtrics del Principat estan majoritàriament plens. Avui hi ha onze places de serveis de residència assistida disponibles, però deu persones estan a l’espera de la valoració que ha de verificar si compleixen els criteris necessaris per accedir a aquest recurs. Amb tot, des del Govern es va assenyalar que la disponibilitat de places i la llista d’espera és una dada en moviment constant i es va destacar que la incorporació de noves places concertades i el desenvolupament de nous models d’atenció permeten cobrir a hores d’ara les necessitats que hi ha de forma adequada. Així, s’indica que els dos nous convenis transitoris de concertació amb Clara Rabassa i Salita permeten que no hi hagi llista d’espera, encara que sempre cal ajustar els perfils dels demandats al recurs més adequat a les seves necessitats.
Segons la resposta de l’executiu a la pregunta presentada pel conseller general socialdemòcrata Gerard Alís sobre el funcionament del servei socio­sanitari de geriatria al Principat, actualment el Govern té convenis de concertació amb els tres centres de titularitat privada que hi ha al país (la residència de la Fundació Privada Clara Rabassa, el centre residencial i de dia SARquavitae Salita i la clínica geriàtrica Sant Vicenç d’Enclar). A banda, hi ha una residència pública gestionada pel Servei Andorrà d’Atenció Sanitària, El Cedre, i la CASS té un conveni amb la residència Càsser d’Oliana, un recurs que només s’utilitza de forma subsidiària en cas que la persona ho sol·liciti expressament. 
La residència que té un cost més baix és El Cedre. La plaça té un preu de 3.600 euros al mes. Al darrere hi ha Sant Vicenç d’Enclar, en què costa 4.530 euros. Per la seva banda, a Salita i Clara Rabassa té un preu de 2.200 euros al mes, però en aquests dos casos no es comptabilitzen les tarifes sanitàries, que a El Cedre i Sant Vicenç d’Enclar hi estan incloses. Dels preus destaca el fet que les tarifes d’atenció personal a l’autonomia són el doble a Salita i Clara Rabassa que a El Cedre i Sant Vicenç d’Enclar (1.200 euros al mes per 600 euros) i que les tarifes sanitàries pugen a 2.220 euros al mes a El Cedre, mentre que a Sant Vicenç d’Enclar són de 3.150 euros. De l’import total, l’usuari assumeix el cost de la manutenció i hoteleria (que va de 780 a 1.000 euros mensuals), a excepció que disposi d’un ajut. També ha de satisfer el 10% de la tarifa sanitària en el cas que no hagi obtingut el reemborsament del 100% de les despeses per part de la CASS. La tarifa d’atenció personal a l’autonomia ha anat a càrrec fins ara del Govern, un fet que canviarà quan s’aprovi un reglament que regularà quina part haurà d’assumir l’usuari, tal com recull la Llei de serveis socials i sociosanitaris. També abans de finals d’any es revisaran els convenis de concertació actuals, negociant-ne de nous o fent concursos públics. 
El Govern té concertades 257 places de residència assistida de les 387 que hi ha disponibles al país, una xifra que considera suficient per cobrir la demanda futura. Tot i així, des de l’executiu es va recordar que paral·lelament es vol potenciar l’atenció a domicili. Sobre aquesta qüestió es va anunciar que en les properes setmanes es coneixerà quins comuns volen que se’ls delegui la gestió d’aquesta competència i quins no. A partir d’aquí es desenvoluparà un pla de xoc per potenciar l’atenció a domicili. També s’impulsaran altres prestacions, com l’assessorament i el subministrament de productes de suport o la capacitació dels cuidadors no professionals.
 

Quinze casos de meningitis diagnosticats a Andorra des del 2001, quatre dels quals mortals

A Andorra s’han diagnosticat quinze casos de malaltia meningocòccia invasiva des del 2001, el darrer l’any 2011. D’aquests casos, quatre van ser mortals i tots van ser causats pel sero­grup B. Tenint en compte que aquesta malaltia té una mortalitat aproximada del 10% i un risc de seqüeles permanents d’entre el 20% i el 30% dels supervivents, i vista l’elevada prescripció mèdica que s’estava registrant darrerament, el Govern va decidir incorporar la vacuna contra la meningitis B al calendari de vacunació obligatòria. Aquestes vacunes són adquirides per l’executiu, que les distribueix als centres administradors. Per als infants que segueixen les pautes del calendari (els nascuts a partir de l’1 de gener del 2016) són gratuïtes i des del Govern es va assenyalar que en aquest cas en cap moment s’ha viscut una situació de desproveïment a Andorra. Per cobrir les necessitats d’enguany es va fer un concurs internacional, que ha de permetre vacunar tots els infants nascuts el 2016 (1.200 dosis per a aquest any).

centres geriàtrics
Govern
Clara Rabassa
Salita
Cedre
Sant Vicenç d'Enclar
cass
meningitis
places concertades

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte