Diari digital d'Andorra Bondia
Turistes arribant a les portes d’un establiment hoteler.
Turistes arribant a les portes d’un establiment hoteler.

L’ocupació hotelera arriba el 2022 a la xifra més alta dels últims onze anys


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: Facundo Santana

L’any 2022 haurà servit al sector hoteler per recuperar del tot l’activitat després dels dos anys de pandèmia. De fet, les dades d’ocupació hotelera mostren que s’assolirà la xifra més alta dels darrers onze anys. Amb dades tancades fins a l’octubre, l’ocupació global era del 58,02%, el que ja suposava superar el 56,82% que es va registrar el 2017 i que era el rècord de la darrera dècada. Amb tot, a la mitjana anual caldrà afegir-hi els dos darrers mesos de l’any, que si bé el novembre va quedar amb una ocupació per sota del 50% (49,46%), el desembre ha clos amb un 63,35%, millorant així el 59,50% registrat un any abans. 

Aquesta situació ha generat optimisme en el sector. El director de la Unió Hotelera (UHA), Jordi Pujol, va assegurar que “estem satisfets amb les mitjanes que estem tenint”, ja que són dades similars, i fins i tot un pelet millors que les del 2019, “que ja era un any molt bo, just abans de la pandèmia”. Pujol apunta que tenint en compte que aquest 2022 haurà sigut el primer any “totalment” postpandèmic, “és normal que sigui una mica millor”. Agafant-se només a les dades del període nadalenc, mentre de Sant Esteve a Cap d’Any les dades són molt similars a les d’un any enrere, els dies previs “hem pujat una mica”.

Segons les estadístiques recollides per la Unió Hotelera, el millor mes del 2022 haurà estat el febrer, amb un 78,9% d’ocupació, si bé no ha superat la millor xifra registrada fins ara en el mateix mes, el 85,04% del febrer del 2020, un any que anava camí de fer una temporada d’hivern de rècord però que es va veure estroncat per l’arribada de la Covid. A l’altre costat de la balança hi trobem el mes de maig, que amb un 37,51% de llits ocupats haurà estat el pitjor de l’any, si bé és el percentatge més alt assolit  aquest mes des del 2011.

Si ens fixem en el 2019, el darrer abans de la pandèmia, l’ocupació global va ser del 55,45%, amb el mes de febrer com el millor (79,29%) i el maig també com el pitjor, amb un 36,29%. 
Com s’ha dit, tenint en compte les dades des del 2011, fins ara el rècord s’havia registrat el 2017 amb una ocupació global del 56,82%, un pèl per sobre del 56,28% registrat el 2018. Des de llavors, les dades acumulaven un retrocés, tocant fons el 2020 amb una ocupació anual del 33,71%, totalment condicionada per les restriccions de mobilitat imposades per la pandèmia de Covid-19, i tot i que el 2021 ja hi va haver un petit augment (34,47%), no haurà estat fins al 2022 en què s’ha consolidat la recuperació tornant a les xifres anteriors a l’arribada del virus.

Preus
Pujol va apuntar també que aquest 2022 s’ha donat un increment de preus. “És postpandèmia, seguim amb la guerra, hi ha l’encariment del cost de la vida, de les energies... però el més important per poder augmentar aquesta mica el preu és que continuem sent un destí atractiu, tenim una oferta bona i variada i com sempre dic, ho hem de fer valer”. Per això, “com és normal, en els preus es repercuteix, està clar”.

D’altra banda, i qüestionat sobre la situació a les diferents parròquies, indica que “totes tenen ocupacions elevades”, si bé Sant Julià queda una mica per sota que la resta, “com és habitual”. En aquest sentit, recorda que el centre del país i el peu de pistes són les primeres zones que s’omplen, mentre que després es va estenent a la resta. “I a l’hivern és molt normal que tot i tenir ocupacions correctes, sigui Sant Julià la que no acaba de fer el ple”.

Pel que fa a aquesta setmana, que coincideix amb la darrera festiva del període nadalenc, amb el dia de Reis en divendres que permet un cap de setmana de tres dies, el director de la UHA exposa que esperen tenir “unes ocupacions força correctes” segons les previsions actuals i destaca el fet que aquests dies ja s’han registrat algunes retencions d’entrada al país, el que significaria una bona afluència de visitants. “Al final està tot dintre de la normalitat que teníem en èpoques prepandèmiques”, celebra.

ocupació hotelera

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte