Diari digital d'Andorra Bondia
El director de l’Oficina Covid, Bruno Bartolomé, durant la compareixença en la comissió de Sanitat.
El director de l’Oficina Covid, Bruno Bartolomé, durant la compareixença en la comissió de Sanitat.

L’Oficina Covid admet que la sisena onada els va agafar amb poc personal


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: Agències

L’explosió de contagis de la sisena onada de la pandèmia va agafar l’oficina Covid “amb recursos molt justos per afrontar el dia a dia”. Així ho va admetre el director de l’organisme, Bruno Bartolomé, en la compareixença que va fer ahir en la comissió legislativa de Sanitat, en la qual també van donar explicacions davant dels consellers generals el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet (de forma telemàtica perquè havia donat positiu de Covid en un test ràpid), el director general del SAAS, Josep Maria Piqué, i la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas. I com es va arribar a aquesta situació? El mes de febrer hi havia 18 traçadors interins, la majoria joves amb estudis universitaris que a l’estiu van anar deixant el seu lloc per iniciar altres projectes. “Les baixes voluntàries van anar més enllà de l’esperat”, va exposar Bartolomé, quedant tan sols amb 8 traçadors, la xifra amb què es va arribar a l’octubre. A l’estiu, amb entre 20 i 30 casos diaris la feina es podia tirar endavant sense problemes i la tardor es va encarar amb “la visió estratègica que anàvem a un hivern amb una situació continguda, amb xifres com les de l’agost i que era assumible”, per la qual cosa, amb la voluntat d’estalviar, es va desestimar fer més incorporacions. “Tot i no tenir restriccions explícites, sí que és veritat que treballem per ajustar els recursos a les necessitats”, va apuntar.
Ara bé, quan a mitjans de novembre els contagis es van dispersar, “es va fer evident la necessitat de recursos humans”. La “virulència” del moment va fer que es mobilitzessin funcionaris d’altres departaments per ampliar personal. En dues tongades se’n van incorporar 25 a principis de desembre, aquest procés va destacar que havia sigut “el més ràpid possible”. Tot i així també va reconèixer que “mirant enrere” potser s’hauria pogut aprofitar l’estiu per tenir personal format i no haver de córrer. “Segurament de la sisena onada haurem après a tenir més anticipació”, va manifestar.
Bruno Bartolomé va voler exemplificar amb dades la situació viscuda. “El 30 de novembre es van detectar més casos que en tot el mes d’octubre”, va detallar, i va apuntar que “la velocitat molt alta de transmissió, amb una alta circulació de persones i les activitats econòmiques i les escoles obertes, va provocar un augment molt elevat i sobtat”. A més, “la pressió s’ha allargat i han calgut mesures urgents per respondre a la ciutadania”, una resposta que va reconèixer que no va ser sempre l’esperada i “ha provocat molèsties, cosa que lamentem”. Segons el director de l’Oficina Covid, amb l’actual plantilla de 25 traçadors fixos es pot fer front a entre 150 i 220 casos diaris, però si el nombre de positius al dia s’enfilés fins als 500 comportaria plantejar altres escenaris, com per exemple canviar de model de notificació i apostar per l’autoresponsabilitat. En aquest sentit, i per fer front a l’arribada d’Òmicron, una variant molt més transmissible que la Delta, va detallar que s’ha decidit prorrogar el contracte de tots els treballadors públics de l’Oficina fins al 31 de gener i a més es preveu incorporar 10 traçadors més.

Valoració
Bartolomé també va avançar el resultat que recull l’Observatori del CRES, que es presenta avui sobre la valoració que fa la població de l’Oficina Covid. Així, va destacar que “fins a principis de novembre estàvem molt ben valorats i n’estem contents”. I és que un 80% dels enquestats els posava una nota superior a 8.

Un de cada quatre alumnes de l’escola andorrana no va a classe
Un total de 1.064 alumnes de tots els nivells del sistema andorrà no van acudir ahir a classe. Així ho va explicar la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, en la roda de premsa d’actualització de la situació sanitària, deixant clar, però, que la xifra incloïa tant aquells alumnes  confinats com els que per decisió de les famílies no van assistir a les aules. Si es té en compte que en total, a tot el sistema, hi ha 4.500 escolars, la xifra comporta haver iniciat la setmana amb un absentisme del 24% de l’alumnat. A més, en el cas d’FP també hi va haver 161 absències. Unes faltes, però, que no seran comptades a l’expedient, va reiterar Mas, tampoc per als alumnes de secundària.
Quant a l’afectació del virus a les escoles, ahir hi havia 143 aules en vigilància activa, de les quals 109 es trobaven totalment confinades i 34, parcialment. A més, hi havia 28 classes més en vigilància passiva.
Pel que fa al retorn després de les vacances, va indicar que sobre la taula hi ha “totes les opcions”, però que de moment s’està en espera de com evolucionen els casos i no serà fins més endavant que no s’acabarà de decidir el protocol per aplicar. En canvi, sí que es té clar, ja, que l’esquí escolar començarà amb una setmana de retard. En comptes de fer-ho immediatament després de les vacances es donarà una setmana de marge per si cal fer cribratges i avaluar la situació sanitària dels infants. Sí que va detallar en canvi els protocols previstos a les ludoescoles i activitats extraescolars de les vacances. Per començar es farà un cribratge a tots els monitors i va recomanar a les famílies dur a terme un test ràpid per evitar contagis. A diferència de l’escola, però, aquí no s’aplicarà el confinament del grup a partir del primer positiu. “Es farà l’enquesta epidemiològica” i en funció de si l’activitat és exterior o interior, o si s’hi menja o no, es decidirà com procedir.

 

oficina
covid
sisena
onada
personal
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic