Diari digital d'Andorra Bondia
La separativa de Santa Coloma ha centrat tots els esforços a la capital, en ser vital per evitar les inundacions recurrents.
La separativa de Santa Coloma ha centrat tots els esforços a la capital, en ser vital per evitar les inundacions recurrents.

L’operació subsòl que no acaba


Escrit per: 
A. Doral / Foto: BonDia

Procrastinar. Ajornar una obligació o una tasca. ¿És això el que han anat fent els comuns amb la separativa d’aigües? Perquè la qüestió és que haurien d’haver estat enllestides el 2015, després que el Govern fes els col·lectors, i malgrat la moratòria fins a aquest exercici, arriben els deures per acabar. Molts? Bona part de les parròquies asseguren haver estat diligents. És important la data? Segons com es miri: en les circumstàncies actuals, que a les depuradores arribin barrejades aigües de pluja (netes) i fecals suposa un entrebanc als sistemes de detecció precoç de coronavirus que es podrien implementar analitzant el seu rastre a les canalitzacions d’aigua bruta. El problema rau que en arribar molt diluïda, dificulta conèixer la possible concentració de virus. Un problema que va admetre en aquest rotatiu el director d’Actua Tech, Marc Pons.

Escaldes-Engordany es proclama com una de les parròquies amb la feina més avançada. Un 75 per cent de la xarxa ja estaria separada. Del que queda per fer, la part més grossa correspon al carrer Fiter i Rossell, unes obres pressupostades per al 2018 però que finalment no es van dur a terme. Segons fonts comunals, perquè la canonada d’aquest carrer empalma amb la de Doctor Mitjavila, ja a la capital, que la tindria encara pendent. Al nou equip de govern comunal encara no els ha donat temps d’endinsar-s’hi però consideren que és un dels treballs “importants” per executar. A banda, quedaria per fer en alguns punts, com la carretera dels Vilars i trams de la d’Engolasters.

Santa Coloma
Des de la capital expliquen que “tots els esforços” dels últims anys s’han centrat en la xarxa separativa a Santa Coloma, un projecte “imprescindible” que ha tingut un cost superior als tres milions d’euros. La separativa en aquesta conducció era vital per evitar les recurrents inundacions. Queda pendent, no obstant això, un darrer tram de l’avinguda d’Enclar, entre el carrer Prat Salit i Verge del Remei, que s’hauria de completar aquest mandat. També té un cost important: dos milions d’euros. A banda de les obres realitzades a aquesta zona, el Comú puntualitza que a mesura que s’han anat desplegant projectes i obres de millora s’ha aprofitat per desplegar la separativa en zones com ara la Creu Grosa, Bisbe Iglesias o en la confluència de Bonaventura Riberaygua i Meritxell.

A Canillo asseguren que s’hi ha anat treballant cada any, començant pels punts més conflictius, com és la zona de Prats, on l’any passat es va invertir 450.000 euros per fer la separativa a tots els col·lectors. Enguany estava previst fer el mateix al Tarter, amb un pressupost similar, però el daltabaix sanitari ha escombrat les bones intencions. Previsiblement sortirà a licitació després de l’estiu. També al poble s’ha aprofitat l’embelliment per a aquesta millora. En “tres o quatre anys” tindran acabada la part més grossa de les separatives. Però després quedaran “petits errors” que s’hauran de resoldre sobre la marxa, un degoteig de revisió “casa per casa”.

A La Massana
Pel que fa a la Massana, durant el període 2016-2019 es va portar a terme un projecte d’envergadura, amb partides destacades per anar completant trams de la separativa (una inversió de quasi 1,7 milions d’euros). A hores d’ara només queda la part de la urbanització de Sorribes, que el Comú té previst enllestir durant aquest exercici, amb un pressupost de 50.000 euros.

A Encamp afirmen també tenir la feina pràcticament enllestida, amb un seguit d’actuacions dutes a terme des del 2015 i en les quals es va invertir més de mig milió d’euros. Això a banda de les canalitzacions de l’avinguda de Joan Martí i el passeig de Mojácar. En ambdós casos la separativa va formar part de la inversió per a la remodelació general. A hores d’ara quedaria bàsicament per acabar els treballs a la xarxa del carrer de la Ventiga, on està previst intervenir l’any vinent. Amb això, resumeixen, quedarien fetes “gran part de les actuacions” recollides en el pla establert amb el Govern.

Ordino i Sant Julià
El cònsol major d’Ordino, Josep Àngel Mortés, apunta que a la parròquia està acabada el 95% de la feina. De fet, puntualitza, ja bona part des d’abans de la seva arribada al consolat. I Josep Majoral també proclama que no queda gaire per acabar a Sant Julià. El gruix es va fer en mandats passats i ara treballen a Aixirivall i han adjudicat Verge de Canòlich, excepte un tram que quedarà per a més endavant. De la resta, assegura, només falta “alguna connexió puntual, algun lloc concret”.

I a banda dels comuns hi ha el mateix Govern: als col·lectors generals, que discorren per sota del curs del riu, també es filtrarien aigües fluvials en alguns punts, adverteix algun tècnic.

 

 

 

 

operació
subsòl
mai
acaba

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte