Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment del consell de comú celebrat ahir.
Un moment del consell de comú celebrat ahir.

L’oposició critica que el Comú no ha negociat un bon conveni amb FEDA


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: J.G.

El conveni signat dilluns entre el Comú d’Andorra la Vella i FEDA per la construcció i explotació d’una xarxa de calor va ser durament criticat per l’oposició comunal. Tant Coalició d’Independents+Liberals d’Andorra (CdI+L’A) com el Partit Socialdemòcrata (PS) van lamentar que es tracta d’un acord poc precís i van retreure a la majoria que no hagi pogut assolir unes millors condicions per a la parròquia. Amb tot, van remarcar que comparteixen l’objectiu del pacte. 

El conseller de CdI+L’A Víctor Pintos va afirmar que és un “acord de mínims”, poc elaborat i amb pactes “banals i superficials”. Així, lamenta que no s’hagi pogut tancar per als edificis públics comunals una rebaixa en el preu per l’ús d’aquesta energia. “Tenim indicis raonables per creure que les tarifes podrien estar per sota del 20% del que són les tarifes minoristes”, precisament els preus recollits en el conveni. “Les condicions no són bones ni per a la parròquia ni per al Comú”, va sentenciar i va criticar que la corporació ha cedit davant de FEDA i el Govern, “no sabem a canvi de què” ja que sembla “una contrapartida a quelcom”. També la consellera del PS Dolors Carmona va lamentar la manca d’especificació del conveni, un fet que no permet conèixer “com es tancarà”. Carmona va indicar que “les regles del joc han d’estar clares”, amb dades concretes, però això no es compleix. Al mateix temps va criticar que s’hagi “prioritzat més la foto que no el contingut” i va retreure a la majoria que aquesta forma de procedir suposa un “menysteniment” pels consellers de comú.
La cònsol major, Conxita Marsol, va argumentar, però, que la majoria demòcrata prioritza l’interès de la parròquia per sobre de l’interès del Comú al mateix temps que va subratllar que la xarxa de calor és un projecte positiu per al país. Considera que “tot es pot negociar millor o pitjor” i va lamentar que la minoria no donés suport a una iniciativa “‘important” per a la parròquia i el país. 
Per altra banda, en el consell de comú celebrat ahir es va aprovar amb el vot en contra de l’oposició una addenda al contracte de concessió de l’antic alberg de la Comella amb l’empresa British College Overseas. Aquesta preveu la possibilitat d’utilitzar uns terrenys d’una superfície de 4.300 metres quadrats situats al costat de l’immoble per a activitats esportives. Per aquest concepte haurà de pagar 1.000 euros de lloguer. El privat podrà utilitzar aquests espais durant 10 mesos mentre que durant l’estiu i en altres èpoques de l’any en disposarà el Comú. L’acord és pel termini d’un any i a partir d’aquí s’analitzarà si es prorroga. La minoria va retreure el baix revingut econòmic que el Comú obté per la cessió de les instal·lacions. En aquest sentit, el PS va qualificar el preu d’“irrisori” i en la mateixa línia que el preu de lloguer establert per a l’alberg, que es troba per sota del preu de mercat. Per Carmona, aquesta nova mesura va en detriment del ciutadà i de la seva qualitat de vida, ja que ara no pot fer ús d’unes instal·lacions comunals. De la seva banda, el conseller de CdI+L’A Jordi Minguillón es va mostrar contrari a cedir béns públics a un preu molt baix, concretament a 20 cèntims el metre quadrat, va dir.
Ahir, a més, es va donar llum verda al concurs per adjudicar les obres per construir un aparcament en una parcel·la propera a la Dama de gel, al carrer del Valira, que es preveu que tingui un cost de 270.000 euros. Tindrà 200 places i la intenció és que ja pugui estar operatiu a mitjans o finals de setembre i així tenir aparcament disponible per la fira. També s’analitzarà la possibilitat de desplaçar-hi el Cirque du Soleil de cara a l’estiu que ve. 
A l’últim, Minguillón considera que la majoria ha fet bé anant al Superior pel GAdA. Coincideix que és el que cal fer perquè es gestionen diners públics (diu que puja a més d’1 milió).

 

El Poblet de Nadal només tindrà un dels dos espectacles de llum i so projectats

Finalment, el Poblet de Nadal només tindrà un dels dos espectacles de llum i so que es preveien per a la propera edició. Aquest serà un túnel de llum i so de 60 metres de longitud per 6 d’amplada i 5 d’alçada. Ahir es va adjudicar el lloguer d’aquest atractiu per 135.000 euros anuals i per un termini de dos anys. Tenint en compte que la disponibilitat pressupostària per fer front als dos elements era de 175.000 euros anuals i que el túnel de llum ja pujava a 135.000 i l’espectacle previst per a la plaça de la Rotonda costava 125.000 s’ha optat per aparcar aquesta segona proposta. 
Ara, tenint en compte que només es disposarà d’un atractiu, el Comú està valorant la seva ubicació en un punt cèntric de l’avinguda Meritxell. Tot i que la minoria aposta per la palça de la Rotonda, Marsol va explicar que caldrà analitzar si la llargada tindrà cabuda en aquesta zona encara que va acceptar que “és un bon lloc”, ja que així es permet unir les dues parts de l’avinguda comercial. És per això que s’estan analitzant altres possibles ubicacions. Des del PS es va recordar la seva oposició a “inversions importants” per a aquest concepte però ara veu positiu que s’hagi racionalitzat, mentre que CdI+L’A va destacar la necessitat d’algun atractiu “espectacular” a la Rotonda. 

 

Aprovat el reglament de terrasses de Meritxell

El reglament de terrasses de l’avinguda Meritxell i de la plaça de la Rotonda va ser aprovat ahir. Estableix la unificació de tots els elements dels diferents establiments com ara les cadires, que seran de color pedra; els parasols, de color negre i lletres daurades amb el nom de l’establiment; estufes similars; i unes proteccions de color negre amb lletres daurades a la zona on hi circulen els vehicles. A més, regula les dimensions màximes de les terrasses i l’espai mínim per al pas dels vianants. Des del Comú es va posar en relleu que l’objectiu és donar una imatge de qualitat, que també es vol exportar a altres zones de la parròquia (el següent pas serà el centre històric). La consellera de Promoció Turística i Comercial, Mònica Codina, va destacar que el reglament s’ha consensuat amb els establiments que tenen terrassa per tal d’unificar la varietat d’elements i composicions diverses que hi ha actualment d’acord amb el nou embelliment de l’avinguda.

 

Finalització de la xarxa separativa de Santa Coloma

El Comú convocarà un concurs per continuar les obres de desguàs a Santa Coloma. L’obra també preveu l’embelliment de l’avinguda d’Enclar i un tram de Santa Coloma. El cost estimat és d’1,7 milions i la previsió és que els treballs finalitzin d’aquí a un any. Amb l’actuació acabarà la construcció de la xarxa separativa de Santa Coloma, a la qual s’hi hauran destinat 3 milions.

 

 

 

xarxa de calor
British College
alberg de la Comella
túnel de llum
terrasses
separativa
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic