Diari digital d'Andorra Bondia
L’església de Sant Miquel d’Engolasters serà la pròxima a tenir entorn de protecció.
L’església de Sant Miquel d’Engolasters serà la pròxima a tenir entorn de protecció.

L’optimisme dels arquitectes amb els entorns de protecció s’esfuma


Escrit per: 
M. S. C. / Foto: BonDia

El canvi de dinàmica que es preveia en relació amb els entorns de protecció amb l’entrada al ministeri de Cultura de Sílvia Riva ha quedat en un no res. Almenys això és el que ha pogut constatar el Col·legi Oficial d’Arquitectes d’Andorra (COAA). “Érem optimistes però ha quedat en stand by”, de moment, el contingut del conveni signat entre les dues parts d’agafar nous entorns i tirar-los endavant, va dir la degana, Zaira Nadal.

El que ha observat l’entitat és un canvi de prioritats. El fet és que el ministeri considera que primer de tot cal acabar alguns entorns de protecció que estaven en curs o que s’havien proposat abans de desenvolupar-ne de nous, tenint en compte que “no són d’obligat compliment” i que això suposaria fer feina i invertir diners perquè després no se’n fes l’ús esperat. Davant d’aquest fet, el COAA va fer saber al Govern que segueix a la seva disposició quan vulgui reprendre el dossier. Tal com va recordar Nadal, els arquitectes poden col·laborar a intentar desencallar els entorns, agilitzar la metodologia i ajudar a definir plecs de bases “que sortissin bé”. 

Fa uns quatre anys el Govern va expressar el compromís d’impulsar nous entorns de protecció. En aquest marc, el Col·legi d’Arquitectes va signar un conveni amb l’aleshores ministra de Cultura Olga Gelabert i es va crear una comissió que havia de treballar en l’enfocament dels concursos per tal que el procés fos més àgil. El COAA recorda, però, que aleshores els canvis d’interlocutor van impedir que s’avancés gaire i el segon pas, que era elaborar un llistat dels entorns que es volien treure i la redacció del plec, no es va arribar a materialitzar. També va quedar al calaix una formació adreçada als arquitectes, aspecte que es veia interessant tenint en compte que hi ha pocs especialistes en patrimoni al país. Aquesta formació serà obligatòria per a tots els professionals que es vulguin presentar als concursos per a la redacció dels projectes de delimitació dels entorns. Després del canvi de Govern, la nova ministra, Sílvia Riva, va expressar la voluntat de continuar col·laborant amb el Col·legi d’Arquitectes i de desencallar els entorns de protecció. Això va generar esperança entre aquests professionals però sembla que la represa del dossier encara haurà d’esperar.

optimisme
arquitectes
entorns
esfuma
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic