Diari digital d'Andorra Bondia
L’SFD veu una “falta de recursos i de personal” al cos per fer la feina
L’SFD veu una “falta de recursos i de personal” al cos per fer la feina

L’SFD veu una “falta de recursos i de personal” al cos per fer la feina


Escrit per: 
Julià Rodríguez/Foto: Jonathan Gil

El sistema informàtic que va adquirir i va posar en marxa a principis d’aquest any el Govern, amb un cost aproximat de 8 milions d’euros, per aplicar amb més agilitat el nou model impositiu amb què s’ha dotat el país no està funcionant com era d’esperar. Això està fent que molts dels tràmits que s’haurien de fer online amb el nou material, s’hagin de portar a terme de manera manual pels funcionaris del departament de Tributs i Fronteres i que s’alenteixin. Així ho ha corroborat el primer secretari del Sindicat de Funcionaris de Duana (SFD), Josep Sinfreu, que va manifestar que el  programa que es va comprar “no està complint al cent per cent” les expectatives que s’hi tenien dipositades en un principi. El resultat, segons va comentar el dirigent sindical, és que s’està constatant una “sobresaturació” de feina per “falta de recursos i de personal”. Per al sindicat, la realitat a hores d’ara és que “falta gent” perquè “són molts els tràmits” que s’han de fer de manera manual, “tal com ja es feien fa quatre o cinc anys” amb la plantilla que hi ha actualment en aquest departament. 
La manca de personal no afectaria, però, només aquesta àrea sinó també la de duanes i comerç exterior, que s’encarrega d’atendre els dos punts fronterers, en els quals són moltes les gestions que diàriament han de  fer els agents, i on segons recordava ahir Sinfreu “s’està fent una gran feina”, tot i que aquesta està passant darrerament més desapercebuda pel major protagonisme que suposa l’aplicació dels nous impostos. D’aquesta manera, segons els càlculs del sindicat, faria falta la incorporació d’una vintena de persones més a aquest cos especial de l’administració, una xifra molt superior als tres nous efectius que està previst que entrin a formar part del cos. “Estem molt justos de personal”, va reiterar Sinfreu, que va reconèixer, però, que de moment el sindicat no ha parlat amb la direcció per fer-li saber quines són les seves demandes. La intenció de la direcció del sindicat és fer una reunió interna el proper mes de setembre per  realitzar un balanç de com s’estan duent a terme les seves reivindicacions. La situació que s’està vivint a Tributs i Fronteres, amb un funcionament que no acaba de ser tan àgil com hauria de ser, hauria originat la baixa del seu director adjunt, Raül Bartolí, segons la informació “oficiosa” que ha arribat al sindicat. Tanmateix, tal com va concretar Sinfreu, ningú no els ha informat fins ara de manera oficial d’aquest fet.

Vuit anys respirant CO2 per l’aire condicionat

El Sindicat de Funcionaris de Duana (SFD) insistirà davant de la direcció del cos perquè s’arreglin les deficiències que s’han detectat al sistema de l’aire condicionat que funciona a l’oficina central a la frontera amb Espanya. Una inspecció tècnica realitzada recentment ha permès constatar que l’aire que arriba al despatx està “contaminat” en algunes ocasions amb CO2, segons va manifestar el primer secretari de l’entitat. L’explicació a aquest fet és que el punt des del qual s’agafa l’aire està situat a l’interior del túnel pel qual circulen habitualment els camions que entren per la frontera. L’alarma la va donar un dels membres del cos, que va alertar de l’olor estranya que feia en alguns moments a l’oficina. L’anomalia té el seu origen en la construcció del nou edifici que es va posar en funcionament després dels forts aiguats que van destruir l’anterior ara fa uns vuit anys. Algunes fonts del cos van indicar també que la pudor procediria dels vapors emanats pel colorant del gasoil que està emmagatzemat dins del túnel. La solució tècnica passaria per fer una nova entrada d’aire a uns pocs metres de la que hi ha en aquests moments. La resposta de la direcció, segons va manifestar Sinfreu, és que no hi ha problema a fer la reforma que calgui sempre que el cost no superi els 1.500 euros. Davant d’aquesta situació, l’SFD creu que és un tema “que s’ha de solucionar malgrat que el cost sigui de 3.000 euros perquè és una qüestió de salut”.

Expedients sancionadors per 23.057 €

La Duana va publicar ahir al BOPA les notificacions d’expedients sancionadors per possibles delictes de contraban contra persones desconegudes, que sumen 23.057 €. L’expedient més elevat és de 4.672,50 € i correspon a un comís de 1.780 paquets de tabac de la marca Philip Morris, 610 de Pall Mall, 200 de Fortuna i 20 de Marlboro. El segon és de 4.361,40 € pel comís de 1.400 paquets de tabac de Philip Morris, 200 de Fortuna, 100 de Marlboro, 500 de Pall Mall, 200 de Camel i 40 de Winfield.

Sindicat de Funcionaris de Duana
SFD
Tributs i Fronteres
recursos
personal
sistema informàtic
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic