Diari digital d'Andorra Bondia
L’SPA diu que amb la nova llei es fa més evident la manca de personal
L’SPA diu que amb la nova llei es fa més evident la manca de personal

L’SPA diu que amb la nova llei es fa més evident la manca de personal


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

Tot i la necessitat d’adequar les disposicions normatives a la realitat i les necessitats actuals i corregir-ne algunes mancances, el projecte de llei de modificació de la Llei del cos penitenciari aprovat per l’executiu no acaba d’agradar al Sindicat Penitenciari Andorrà (SPA), que considera que “hi ha moltes mancances”.
“Això passa quan les lleis les fa gent que no coneix el funcionament de la presó i que no sap ni com s’hi entra”, va assegurar el portaveu de l’SPA, Toni Doval, que va mostrar també el malestar del sindicat pel procediment que s’ha seguit des del ministeri d’Afers Socials, Justícia i Interior per a l’elaboració del projecte de llei.
I és que tot i admetre que “es va acceptar moltes de les aportacions” fetes pel Sindicat Penitenciari Andorrà, Doval va denunciar que un cop corregit el text amb aquestes “s’hi van afegir altres coses que no es van consultar i es va fer canvis d’altres que no s’haurien d’haver tocat”. “És com posar el caramelet a la boca i després fer el que un vol”, va lamentar Doval, que sí que va admetre que el projecte de llei té aspectes positius com pot ser el fet que reculli per primera vegada el que seria la “formació continuada” dels agents penitenciaris.
De fet, la gran preocupació del sindicat, i que no només no es resol amb el projecte de llei aprovat per l’executiu sinó que s’accentua, és el problema de la manca de personal. En aquest sentit, Doval va recordar que la nova llei incrementa les competències dels efectius del cos ja que, per exemple, obre la porta que puguin participar eventualment en el trasllat de les persones detingudes, internes al Centre Penitenciari i penades, i en l’execució de les penes i mesures privatives de llibertat que dictin els òrgans jurisdiccionals corresponents.
“No som prou agents per gestionar el que toca a dins perquè ara s’hagi de fer gestions també fora”, va lamentar el portaveu de l’SPA, que va insistir que “ja fa anys que manca personal i això és una realitat sabuda malgrat que no s’ha solucionat”. En aquesta línia, Doval va apuntar que com a mínim caldria poder disposar de deu agents més.
La mateixa falta de personal és el motiu pel qual es refusa també la posada en marxa de les visites íntimes als interns, conegudes com a vis-à-vis. El text estableix un termini d’un any perquè s’habilitin els espais adequats per a aquestes visites als interns que no poden obtenir permisos de sortida del centre. “És un aspecte en què hi ha hagut precipitació”, va advertir el portaveu del Sindicat Penitenciari Andorrà, que va incidir que davant aquesta possibilitat cal tenir en compte “qüestions de prevenció d’entrada de drogues al centre i tenir present i clar com procedir en el moment que hi hagi embarassos”.
“Estem oberts a noves tasques i a assumir més feina i més responsabilitat”, va destacar Doval, que va demanar però que “hi hagi els mitjans necessaris per poder-ho fer”. El vocal de l’SPA va insistir que “quan estigui tota la plantilla coberta, amb els horaris regularitzats, seria el moment de plantejar noves tasques”.
Precisament, en la qüestió dels horaris i la jornada laboral, Doval va destacar que malgrat que es digui que amb la nova regulació es busca unificar criteris amb altres cossos especials, “això no és així”. Així, va explicar que els agents penitenciaris, a diferència d’efectius d’altres cossos, “no tenim estipulats els dies i les hores que s’han de fer a l’any”. Aquest fet, sumat a la manca de personal, fa que “hi hagi cossos especials en què es fan 1.700 o 1.800 hores anuals, mentre que els penitenciaris en fem 2.200 o 2.300”.
Quant a la supressió d’un complement salarial per als nous agents que s’incorporin al cos, Doval, tot i recordar que quan un es presenta a un edicte sap en quines condicions, va assegurar que èticament “no trobo just que una persona pugui cobrar fins a 500 euros menys per fer la mateixa feina”.

 

 

Sindicat Penitenciari Andorrà
SPA
Toni Doval
sindicat
Llei del cos penitenciari
projecte de llei
manca de personal
agents penitenciaris
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic