Diari digital d'Andorra Bondia
Angelina Santolària és coordinadora clínica de la Unitat de Conductes Addictives.
Angelina Santolària és coordinadora clínica de la Unitat de Conductes Addictives.

L’UCA alerta de l’augment del nombre d’adolescents addictes al cànnabis


Escrit per: 
Pepa Gallego

La Unitat de Conductes Addictives (UCA) alerta d’un increment del nombre d’adolescents addictes al cànnabis, i l’any passat se’n van atendre 43 per aquest  motiu. En total, el 2018 l’UCA va tractar 557 pacients amb addicions diferents, un 1% menys que el 2017. Quant a primeres visites, el 2018 se’n van comptabilitzar 248, un 1% més que l’any anterior. Segons la coordinadora clínica de l’UCA, Angelina Santolària, durant aquests dos exercicis el nombre de pacients s’ha mantingut estable, “però si es compara des del 2015, en quatre anys l’UCA ha passat d’atendre uns 432 pacients a visitar-ne 557, això sí que suposa un increment rellevant, del 22%”. 
L’alcoholisme continua sent l’addicció majoritària i el 54% dels pacients atesos l’any passat eren alcohòlics. El segueix el cànnabis, amb un 20% de casos atesos. Santolària remarca l’augment, sense xifrar-lo, de demanda del servei del públic adolescent per tractar aquesta drogodependència. L’addicció al tabac la pateixen un 7% dels pacients, el mateix percentatge de dependents de la cocaïna. Pel que fa als addictes als opiacis, l’heroïna, per exemple, són un 4% dels pacients. A banda de les addicions a substàncies, l’UCA també atén quadres de ludopatia, i el 2018 el 2% dels pacients eren ludòpates. 
La coordinadora de l’UCA afirma que les addicions es mantenen en uns percentatges similars als dels anys anteriors, però l’experta remarca l’increment dels joves enganxats al cànnabis com a dada preocupant. Aquests joves acudeixen a l’UCA derivats per la Batllia o pels serveis especialitzats que atenen menors del ministeri d’Afers Socials. Santolària destaca que generalment alguns joves, i també adults, “tenen poca consciència de la perillositat que té consumir cànnabis, perquè provoca psicosis cannàbiques i alteracions a nivell cerebral”, va advertir. L’experta en addiccions i psicòloga remarca la necessitat d’insistir en les tasques preventives per reduir aquest índex alt d’adolescents drogodependents del cànnabis. 
Segons Santolària, que vinguin derivats per les institucions “significa que són tractaments que els han suggerit altres, i això en dificulta el procés perquè n’hi ha que no accepten l’abstinència”. 
Sistemàticament, l’UCA fa una valoració psiquiàtrica i una de psicològica a cada pacient per marcar-li el tractament amb pautes farmacològiques o visites al psicòleg, que sempre són de manera individual. Els addictes a l’alcohol també poden assistir a una teràpia de grup que té una llarga trajectòria, ja que es va crear el 1986, abans que l’UCA. El 68% dels pacients que va atendre l’UCA l’any passat eren homes i el 32% dones. Per edats, el 7% dels pacients són menors d’edat o tenen 18 anys, el 10,5% tenen entre 19 i 39 anys i del gruix dels pacients, el 39% són persones que tenen entre 40 i 55 anys.
Els tractaments de l’UCA per a les diferents addicions solen tenir una durada mitjana d’un any i mig. Tot i això, Santolària destaca que hi ha pacients que venen derivats per la Batllia que tenen trastorn d’abús o dependència, “però també n’hi ha d’altres que no tenen addicció i han tingut algun problema relacionat amb el consum d’alcohol al volant, aleshores el que fem és un taller de diverses sessions sobre l’alcohol i la conducció i en tres mesos estan donats d’alta”, comenta. 
L’UCA va realitzar l’any passat un total de 2.918 visites per part del psiquiatre, psicòleg i treballador social, 374 menys que l’any anterior. Pel que fa al nombre d’actes d’infermeria, com ara la dispensació de medicaments, l’any passat se’n van fer 5.642. 
A més de les consultes externes, l’UCA també té pacients a l’hospital de dia, l’any passat en va derivar 32. Són pacients que necessiten un tractament intensiu i han de tenir més de 18 anys, “en molts d’ells els tractaments han fracassat i per això passen a l’hospital de dia”, va comentar Santolària. 
Per altra banda, l’UCA també hospitalitza els pacients més greus. L’any passat van ser 37 els ingressats, un descens important respecte del 2017, quan es van hospitalitzar 64 persones amb addicció. Aquest descens “és important perquè significa que des de consultes externes es poden donar moltes altes”, va dir l’experta. 

L'UCA
alerta
adolescents
addictes
cannabis
l'augment
nombre
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic