Diari digital d'Andorra Bondia
L’UdA rebrà més finançament públic i potenciarà les ciències de l’educació
L’UdA rebrà més finançament públic i potenciarà les ciències de l’educació

L’UdA rebrà més finançament públic i potenciarà les ciències de l’educació


Escrit per: 
M.S.C./FOTO:SFGA

La Universitat d’Andorra (UdA) veurà incrementat un 7% el finançament que rep del Govern en els propers tres anys. Així ho recull el contracte-programa per al període 2017-2019 signat ahir pel ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Èric Jover, i el rector del centre universitari, Miquel Nicolau. De fet, l’augment de les transferències de l’executiu ja es va iniciar l’any passat. Això farà que, en comparació amb el 2015, l’UdA vegi millorada la seva aportació en un 13%, xifra que suposa passar d’ingressar 2,2 milions d’euros a 2,4 milions el 2019. Nicolau va explicar que aquest fet permetrà afrontar amb èxit el creixement registrat els últims deu anys, però també millorar alguns projectes que ja es duen a terme i implantar-ne de nous.

El “projecte estrella” d’aquest contracte-programa, en paraules del rector, serà la potenciació de l’ensenyament de les ciències de l’educació. Una de les actuacions que es durà a terme serà la millora del bàtxelor en ciències de l’educació. L’objectiu és que els alumnes siguin capaços de vehicular les classes que impartiran en francès i anglès a banda de donar-les en català. A més a més, s’aposta per incloure-hi les competències en ciutadania democràtica i defensa dels drets humans que postula el Consell d’Europa. Aquest fet ha de permetre també obtenir el segell del Consell d’Europa com a bàtxelor emblemàtic en la defensa i l’ensenyament d’aquests principis. A banda, el conveni preveu que s’impulsi un futur màster en ciències de l’educació. Aquesta formació, a més de donar continuïtat als alumnes que hagin cursat el bàtxelor, també va orientada a persones que vinguin d’especialitzacions que no estiguin relacionades amb el món de l’ensenyament i que s’hi vulguin orientar. Nicolau va dir que el màster ha de servir per formar els càrrecs directius de l’Escola Andorrana i inclourà també les competències sobre ciutadania i drets humans. La intenció és que permeti atraure públic internacional. 

El centre vol que les millores en el bàtxelor es puguin implantar de cara al curs 2017-2018 o, com a molt tard, el 2018-2019. Quant al màster, es preveu iniciar en els tres anys vinents. Jover va destacar que el model educatiu andorrà és un referent del qual es fa bandera i aquest és un pas més perquè el Principat també sigui punter en formació del professorat. 

Per altra banda, la universitat continuarà amb els tretze programes reglats vigents i mantindrà també els compromisos socials com ara l’Aula magna. A més, se seguirà promocionant la recerca.

Tal com ja havia anunciat el rector de l’UdA, un altre dels objectius del centre és augmentar l’autofinançament. Nicolau va explicar que un 23% dels recursos que rep són propis. Aquests s’obtenen de les formacions d’extensió universitària i els postgraus i compten amb la col·laboració d’institucions públiques i privades. La formació reglada està subvencionada en més d’un 70%, va dir Jover. Tant el ministre com el rector de l’UdA van celebrar la facilitat amb què les dues parts s’han posat d’acord en les línies estratègiques que recull el conveni del contracte-programa.

Els estudiants que hagin suspès dos cops tindran un recàrrec del 50% en el preu de la matrícula

El contracte-programa per al 2017-2019 també recull canvis en l’import de les matrícules. El principal consistirà a aplicar un recàrrec del 50% a aquells alumnes que hagin suspès dos cops una assignatura. Aquesta mesura, avui inexistent, persegueix conscienciar els estudiants dels costos que té l’ensenyament públic i recordar-los que està altament subvencionat, segons va destacar el ministre d’Educació i Ensenyament Superior. Els recàrrecs d’aquest tipus ja s’apliquen a les universitats dels països de l’entorn, on van incrementant-se fins a arribar al preu real, va dir Nicolau. El rector va indicar que aquesta decisió no té per objectiu obtenir més finançament sinó conscienciar els estudiants del cost que suposa el finançament públic.
Aquesta “flexibilització dels preus de les matrícules” també preveu “harmonitzar la situació de les matrícules”, segons va indicar Jover. En aquest sentit va explicar que hi havia algunes “descompensacions” entre carreres, un fet que s’anirà corregint a partir d’ara i fins al 2019.

 

universitat
UdA
contracte-programa
educació
finançament

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte