Diari digital d'Andorra Bondia
Manel Ara i Carles Ramos després de l’assemblea de la Unió Hotelera d’Andorra, ahir.
Manel Ara i Carles Ramos després de l’assemblea de la Unió Hotelera d’Andorra, ahir.

L’UHA adverteix de la dificultat dels hotels per adaptar-se a la nova llei


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

Els terminis establerts per adaptar-se a la nova legislació dels allotjaments turístics no seran fàcils d’assolir per molts hotels. Així ho va assenyalar el nou president de la Unió Hotelera d’Andorra (UHA), Carles Ramos, que va recordar que un nombre elevat d’establiments tenen molts anys i que hi ha punts de la llei que suposen canvis importants. Amb tot, va defensar la necessitat de reglamentar el sector i considera correcta la regulació que s’ha fet. Una regulació a la qual també han d’estar sotmesos els apartaments turístics, remarca.
L’aplicació d’aquesta llei i dels reglaments que se’n desprenen serà un dels reptes més immediats del sector. Ramos, que va ser ratificat ahir en el càrrec per l’assemblea, va fixar com a principals fites “aglutinar el màxim d’establiments del país” i treballar en una línia continuista respecte de la gestió de l’anterior junta. El president sortint, Manel Ara, va destacar que avui es veu com la feina feta per la UHA ha donat els seus fruits. Ara va valorar molt positivament l’experiència d’estar al front de la Unió Hotelera durant un any i mig i dos anys com a portaveu de l’associació. Remarca l’esforç fet pel sector per sortir d’una crisi difícil i com s’ha hagut d’adaptar als nous temps i a les noves tecnologies. En aquests anys, Ara remarca que el sector ha aportat un punt diferent a la imatge que fins ara es tenia. “Hem pogut sortir de la crisi reforçats”, va dir i va afegir que “per la conjuntura econòmica n’hauríem sortit però no de la manera com n’estem sortint a hores d’ara”, al mateix temps que va assenyalar com a mostra les dades d’ocupació i preus mitjans de venda. Segons Ara, “amb els apartaments turístics i els bnb, el panorama  del sector ha canviat molt i s’ha hagut d’adaptar als canvis del mercat”. Aquesta adaptació ha passat, va dir, per encarar la gestió dels hotels i restaurants amb l’aplicació de les noves tecnologies. Una gestió moderna i més professional “a què tant els petits com els grans hotels hi poden tenir accés gràcies a aquestes noves tecnologies”, va comentar. També va destacar l’esforç per recollir informació i el contacte fluid amb els organismes oficials. Pel president sortint de la patronal hotelera, el que cal en aquests moments és “posar en solfa els negocis” i adaptar les plantilles a la nova realitat i la nova llei.
En l’aspecte personal, Ara considera que ha estat una experiència molt gratificant i remarca que ser president de l’associació “hauria de ser un càrrec per on hauria de passar tothom perquè es veuen els diferents punts de vista que si no hi passes potser no els tens en compte”, va dir.

Sant Julià de Lòria
El nou president de la Unió Hotelera va remarcar que, a l’hora de donar les xifres d’ocupació,  cal anar molt en compte, ja que poden ser molt diferents segons la ubicació de l’establiment. Les parròquies amb menys ocupació són Sant Julià de Lòria i Ordino. Amb relació a la primera, la UHA es va reunir amb els establiments que hi estan emplaçats per analitzar la problemàtica i veure com es pot afrontar. La directora de l’UHA, Sarah-Jane Giménez, va explicar que van sol·licitar una reunió amb el Comú de Sant Julià de Lòria per presentar-li el pla estratègic per al 2018 que s’ha treballat, però encara estan a l’espera de rebre resposta. Per la directora de la patronal, la dificultat amb què es troben aquests hotels és la seva ubicació, ja que no atrauen el turista d’hivern ni el que es desplaça per les compres. Per això, cal donar certs avantatges, com ara el transport.
En l’assemblea d’ahir, a més d’elegir el nou president, també es va acordar que Manel Ara passarà a desenvolupar la funció de tresorer i Roberto López serà secretari.

UHA
adverteix
dificultat
hotels
adaptar-se
nova llei

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte