Diari digital d'Andorra Bondia
Recursos didàctics que es treballen als tallers de l’Unicef sobre els ODS.
Recursos didàctics que es treballen als tallers de l’Unicef sobre els ODS.

L’Unicef ofereix dos tallers sobre els ODS a les escoles del país


Escrit per: 
M.P.A. / Foto: Col·legi María Moliner

El comitè andorrà per l’Unicef ofereix per primera vegada tallers sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) per a les escoles. Ho fa a través de la Comissió Nacional Andorrana per la Unesco, que és qui ha fet arribar la iniciativa als diferents centres educatius. Es tracta d’una proposta pionera al país que han estrenat ja durant el mes de gener passat els alumnes de primer a quart d’Educació Secundària Obligatòria del col·legi espanyol María Moliner, “la primera escola que els ha sol·licitat, ja que tenen un projecte transversal que pretén donar a conèixer aquests objectius”. Així ho comenta la responsable de sensibilització de l’Unicef Andorra, Mercè Miguel. 
En total, hi han participat uns 400 alumnes als dos tallers participatius, d’una durada aproximada de 50 minuts, que tenen preparats sobre els ODS 4 i 16, amb la finalitat d’acompanyar els docents en la seva tasca de divulgació dels ODS i de transformació de la manera de pensar i actuar dels alumnes i així generar una societat més sostenible, pacífica, pròspera i equitativa. 
En el cas de l’ODS 4, Educació de qualitat, Miguel explica que es treballa amb els alumnes una situació complexa a resoldre entre tots: per què hi ha tants nens i nenes al món que no assisteixen a l’escola? Des de les històries reals de diferents casos d’infants que han hagut de deixar d’anar a l’escola per diferents motius, com ara el  treball, el matrimoni infantil, la discriminació o els conflictes bèl·lics. D’aquesta manera, els alumnes coneixen aquestes  situacions, empatitzen amb les seves circumstàncies i aprenen quines són les dificultats que tenen alguns infants per poder accedir a l’educació.
Pel que fa a l’ODS 16, Pau, Justícia i institucions sòlides, es convida els alumnes a comprendre què és la violència i les seves formes i explorar les causes de violència arreu del món, fent  connexions entre l’experiència local i la violència global per poder així desenvolupar solucions per a la seva prevenció.
Aquestes activitats educatives col·laboratives, s’han posat sota el paraigua de La lliçó més gran del món, on l’educador té el poder per canalitzar les energies positives dels estudiants i ajudar-los a creure que el canvi és possible i que ells poden aconseguir-lo. 
La resposta per part dels joves ha estat “molt positiva i participativa”, assenyala Miguel, que afegeix que el que es pretén des de l’entitat és que tant els educadors com els alumnes aportin estratègies de millora, ja sigui en el camp educatiu com en el de la no-violència. 
Les claus per a un món sostenible i solidari a través de l’educació és el projecte que el col·legi María Moliner va engegar a l’octubre i que es treballa amb institucions espanyoles, el ministeri d’Afers Exteriors d’Andorra i la Unesco. Durant el curs, els alumnes treballen en grups els diferents objectius i després presenten les conclusions dels seus treballs en les cinc jornades culturals organitzades durant el curs. L’objectiu és treballar el concepte ciutadania mundial, així com una cultura de solidaritat en la lluita contra la pobresa, l’exclusió i el desenvolupament sostenible per procurar un món més just i pacífic.

Unicef
tallers
ODS
escoles
país

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte