Diari digital d'Andorra Bondia
L’Unicef reclama que les prestacions socials familiars siguin per a tothom
L’Unicef reclama que les prestacions socials familiars siguin per a tothom

L’Unicef reclama que les prestacions socials familiars siguin per a tothom


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

La directora d’Unicef Andorra, Marta Alberch, va destacar que “cal anar cap una visió de prestacions socials més avançades, més universals”. “Això rebaixa el risc de pobresa infantil”, va dir, a més de millorar la tendència cap una taxa de fecunditat més alta, ja que la d’Andorra es troba “als nivells més baixos d’Europa”, va destacar el director del Centre de Recerca Sociològica, Joan Micó. 
Segons Alberch, s’ha d’ampliar el llindar de renda de famílies que reben prestacions sense deixar fora bona part de la població en risc. Però la directora de l’Unicef va anar més enllà i va dir que cal emmirallar-se en altres països “que sabem que ho fan bé i que donen ajudes a tothom per facilitar que es tingui fills, i aquestes han d’anar acompanyades de mesures de conciliació familiar i laboral”, va remarcar. Alberch va destacar que en països com Dinamarca o França, on s’ha aplicat una política activa d’afavorir la natalitat, ha disminuït menys la població d’infants i adolescents en relació amb la total. 
La població d’Andorra menor d’edat ha disminuït en els darrers anys i ha passat de 14.623 persones el 2008 a 13.781 el 2016, xifra que representa gairebé un 6% menys. El pes de la població de 0 a 17 anys en el conjunt de la població era del 17,6% l’any 2016. De fet, per franges d’edat destaca la disminució dels menors de 2 a 3 anys, que en aquest període han baixat un 20%, i més encara els menors d’1 any, que s’han reduït un 32%. Aquesta dada es relaciona amb la baixa taxa de fecunditat d’Andorra, que se situa al voltant d’1,2 infants per dona en edat de tenir fills (cal recordar, com diu l’informe de l’Observatori, que la taxa necessària per substituir una generació és de 2,1). “És una taxa de fecunditat molt baixa i el nombre de dones que poden tenir fills també ha baixat perquè la piràmide de la població ha envellit”, va comentar el director del Centre de Recerca Sociològica. 
França encapçala el nivell de fecunditat europeu amb la taxa més alta, que arriba a 2,1 fills per dona amb edat de tenir fills. La mitjana europea és d’1,58 fills i l’altre país veí, Espanya, també és a la part baixa de la taula, amb 1,32 fills. 

Unicef
Marta Alberch
prestacions socials
universals
Joan Micó

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte