Diari digital d'Andorra Bondia
assemblea general SDADV
assemblea general SDADV

L’URPA vol tarifes detallades i en funció dels ingressos per la música


Escrit per: 
Redacció

La Unió de Ràdios Privades d’Andorra (URPA) ha tornat a posar de manifest la ferma oposició a les tarifes generals que els ha tramès la Societat de Gestió Col·lectiva de Drets d’Autor i Drets Veïns (SDADV), unes tarifes “que han estat fixades sense negociació prèvia amb els usuaris”.
Així consta en la carta que des de l’URPA, entitat que integren els grups Flaix, Cadena Pirenaica, Prisa Radio a Andorra i Premandsa, han fet arribar al ministre de Turisme i Comerç, Francesc Camp, on al marge de trametre-li “l’enorme preocupació” per les tarifes se li demana que es reconsideri l’aplicació de la gestió dels drets d’autor, i no únicament per a aquest sector sinó per a tots, de manera que “la recaptació sigui equitativa pel nombre d’habitants censats a Andorra”.
L’URPA, que recorda que “la SDADV no és una empresa que hagi de generar beneficis econòmics sinó que es tracta d’un gestor”, critica que les tarifes proposades s’estableixin indistintament per a l’ús dels drets d’autor i els drets connexos o veïns de la música que utilitzen les emissores, sense atribuir quin percentatge correspon a cada tipus de dret.
Així mateix, l’URPA, que reclama també que les tarifes estiguin perfectament detallades i que s’estableixin en funció dels ingressos obtinguts per la programació musical, considera que “les tarifes no responen a l’obligació que estableix la llei en relació als usuaris de proposar tarifes que es corresponguin amb valors econòmics pels usos que es fan”.
En aquest sentit, i després de recordar que la SDADV estableix dos tipus tarifaris en funció de si la música és o no “el component principal de l’emissió”, es critica que no es defineixi “quan es considera que l’ús de la música és un component principal” i es demana que es tingui en compte la “rellevància d’ús” per a la “determinació d’una tarifa objectiva, equitativa i justa, en funció de la major o menor importància de l’ús del repertori de la SDADV”.
Quant a les tarifes per comunicació pública en espectacles a l’exterior, es troba “considerablement elevada” la tarifa del 6,5% dels ingressos de taquilla pels concerts que es proposa. En aquest sentit es recorda que països com el Regne Unit, Dinamarca o Alemanya tenen tarifes més reduïdes i fins i tot per trams en funció de diferents paràmetres, i s’assegura que la proposta del 6,5%, en cas de mantenir-se, fa “insostenible l’organització de concerts al país per part de les emissores”.
Així mateix, l’URPA mostra la seva preocupació perquè “part de les tarifes que abonem no es reparteixin en la quantitat corresponent a les entitats dels països d’origen” i demana al ministre que des de l’executiu se sol·licitin a la SDADV “els contractes bilaterals o multilaterals subscrits amb les esmentades entitats de gestió per a la representació recíproca”.
Finalment, l’URPA aprofita la carta per recordar al ministre la “greu discriminació que suposa que emissores foranes es repeteixin a Andorra sense que se’ls apliqui cap tarifari en matèria de drets d’autor, i sigui Andorra Telecom –entitat de caràcter públic– qui els aboni”.

URPA
Unió de Ràdios Privades
drets autor
tarifes
SDADV
carta
Francesc Camp

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte