Diari digital d'Andorra Bondia
Els treballadors que han perdut la feina s’han unit en una plataforma.
Els treballadors que han perdut la feina s’han unit en una plataforma.

L’USdA alerta que hi ha 300 persones sense feina i cap ingrés


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: Facundo Santana

La Unió Sindical d’Andorra (USdA) ha denunciat que hi ha més de 300 treballadors que han perdut la feina i que no tenen cap ingrés. La majoria són dones que han estat acomiadades arran de la crisi del coronavirus, però també hi ha algunes persones que es van quedar sense feina abans del 14 de març. Totes elles s’han constituït en una plataforma (són presents a Facebook i Instagram sota el nom C19precarietat0recursos).

El secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, ha exposat que aquestes persones tenien ocupacions diverses, però principalment del sector del comerç, l’hostaleria i la neteja, i ha remarcar que “fa tres setmanes que estan esperant una solució però encara no han vist ni un euro”. Explica que han anat al Govern a demanar ajuda i que se’ls ha adreçat al Servei d’Ocupació. Allà, però, els informen que la majoria d’empreses estan tancades i que és complicat trobar feina avui. Han presentat currículums arreu, però la resposta ha estat que ara és impossible poder-los contractar. Les poques persones que han trobat treball han estat com a personal de neteja al centre sociosanitari El Cedre.

A això s’hi afegeixen les dificultats que tenen aquestes persones per contactar amb el Servei d’Ocupació, ja que amb el confinament és complicat desplaçar-se fins a les oficines de l’edifici de l’Obac. El fet és que hi ha persones que s’hi volen inscriure i que han trucat, però no se’ls respon al telèfon. A més, l’USdA denuncia que el Govern aconselli recórrer en última instància a la “beneficència” per poder menjar. “No és qüestió de beneficència, sinó de drets; no es tracta d’haver d’anar a demanar caritat, sinó d’una qüestió d’Estat”, exposa Ubach. Així, indica que és l’executiu qui ha de donar una resposta a aquesta gent i no enviar-la a les treballadores socials de les diferents parròquies.

El secretari general de l’USdA també ha volgut deixar clar que aquestes 300 persones no eren treballadors que ocupaven feines de temporada, contràriament al que exposa cada vegada que se li pregunta el ministre portaveu. És per això que insisteix que “són 300 persones que estan buscant feina i que no en troben, que no tenen cap ingrés i que volen treballar”, i assenyala que això “és una qüestió d’Estat” i que per tant l’Estat hi ha d’intervenir. “Alguna cosa s’ha fer”, adverteix.

Davant de tot plegat, l’USdA exposa que “cal començar a donar solucions a la gent que s’ha quedat sense feina”, i per això fa una crida al Govern a “posar-se les piles” i “moure fitxa”. En aquest sentit s'ha referit al segon paquet de mesures, que segons ha avançat l’executiu contindrà accions encaminades a les persones treballadores, i ha avisat que la seva entrada en vigor “no es pot eternitzar”. Ubach considera que quan es tracta de temes socials com ara aquest el Govern hauria d’actuar “d’ofici” i evitar amagar-se darrere de maniobres polítiques. “No es pot treure rèdit polític de la gent que ha perdut la feina”, ha exposat, sigui la formació que sigui. També afirma que “el Govern ha de donar seguretat als treballadors tal com ho fa amb les empreses” i prendre mesures encaminades a garantir-los un lloc de feina. Al mateix temps, el secretari general de l’USdA ha reiterat que el sindicat està en desacord amb les mesures que suposin una rebaixa del salari dels treballadors.

 

 

 

 

 

coronavirus
atur
acomiadament
USdA

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

El gobierno está tardando en solucionar el problema que tiene toda la gente que vive en el país y que no puede currar y se escuda en la excusa de los "trabajadores de temporada". Yo soy trabajador de temporada y cuando cierran las estaciones al día siguiente me pongo a currar hace muchos años en mi trabajo de verano... Por mas que "solo haya sido una temporada que adelantó un poco su cierre" no podemos trabajar debido a la situación y las medidas que tomó gobierno... Estoy apuntado al servei d'ocupacio y de momento nada. Somos clase trabajadora que necesita tener ingresos, gobierno no puede pretender que vivamos de ahorros y caridad, solución y ayuda ya!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte