Diari digital d'Andorra Bondia
Una reunió al Consell General amb els sindicats i la patronal.
Una reunió al Consell General amb els sindicats i la patronal.

L’USdA diu que el Codi de relacions laborals promou “l’esclavatge”


Escrit per: 
Redacció/Foto: Jonathan Gil

La Unió Sindical d’Andorra (USdA) va fer un comunicat ahir en què critica la llei qualificada del Codi de relacions laborals que el Consell General té previst aprovar avui. Segons el secretari general, Gabriel Ubach, el nou Codi “busca abaratir l’acomiadament i va en contra dels interessos dels treballadors, suposa, a més, un retrocés important i es presenta com la llei de coacció sindical perquè el que pretén és silenciar-nos i convertir-nos en esclaus”. Així resumia ahir Ubach l’opinió que els mereix aquest nou Codi de relacions laborals. 

Al comunicat, Ubach remarca que la nova llei “crearà una situació laboral més precària, si escau, en les relacions laborals i familiars de totes les persones que treballen al país”. Segons l’USdA, el text proposat per DA, recull “l’acomiadament lliure, l’abaratiment de l’acomiadament, l’abnegació d’allargar la baixa per maternitat, la llei de coacció sindical, la negació de lluitar contra la bretxa salarial, i s’aposta per uns salaris i pensions indignes, per la clara intenció de reprimir qualsevol intent de realitzar el dret constitucional del dret de vaga...”.
Des de l’USdA també consideren la nova llei que s’aprovarà avui “un atac devastador contra els treballadors, perquè van associades amb altres decisions, com el calendari laboral que obligarà a treballar tots els dies festius i degradarà encara més un col·lectiu,  el dels treballadors a Andorra, d’una manera inusual”, consta en el comunicat. 
Per tot, fan dues crides, una de dirigida a la població en general i l’altra als empresaris en particular. A la població que pugui exercir el seu dret a vot els insten “que vagin a votar en massa per revertir una situació creada per Demòcrates per Andorra” i que pretén sumir la classe treballadora andorrana “en una mena d’esclavatge laboral sense tenir en compte els seus legítims drets i que s’allunya cada cop més dels estàndards europeus en menystenir la conciliació laboral i familiar i en destruir qualsevol legítim dret com a treballadors i persones”. 
La segona crida va dirigida als empresaris. Segons l’USdA, la nova llei dificultarà encara més la necessitat que tenen les empreses de cobrir llocs de treball amb mà d’obra qualificada. “Si els empresaris ara ho tenen difícil, el nou Codi de relacions laborals encara ho dificultarà més, perquè no millora les condicions dels treballadors, sinó que continua empitjorant-les encara més”, va vaticinar Ubach. 
Per a la Unió Sindical, el Govern de DA ha perdut l’oportunitat d’actualitzar el Codi de relacions laborals i de dotar d’unes eines de llei d’acció sindical i/o de conflictes col·lectius que normalitzen el mercat laboral a fi d’arribar als convenis col·lectius entre treballadors i empresaris amb un equilibri tan necessari a Andorra. 
Finalment,  l’USdA expressa “la nostra més enèrgica repulsa per unes lleis més pròximes a una societat feudal que a una 
democràcia amb intencions de poder arribar algun dia a un acord d’associació”. 

La CEA demana una moratòria de 3 mesos abans d’aplicar el text

La Confederació Empresarial Andorrana (CEA) va demanar ahir una moratòria de tres mesos abans no entri en vigor la llei de relacions laborals. La patronal remarca que un mes natural no és suficient perquè les empreses puguin donar compliment “amb garanties” a les noves obligacions, sobretot tenint en compte el període de l’any en què ens trobem. Així va indicar que si la llei s’aprova avui i entra en vigor l’1 de gener del 2019, es disposarà de menys de deu dies hàbils per implementar els canvis previstos al text. La CEA va assegurar entendre i compartir la urgència d’aplicar les mesures que afecten “la qualitat de vida de les persones”, com ara les millores en els permisos de maternitat i paternitat. Tot i així, veu amb “preocupació” la resta de normes ja que considera que posaran “seriosos problemes d’actualització” a determinats sectors com la construcció (que està de vacances) o l’hoteleria, el comerç i la restauració (amb pics de feina per les festes de Nadal).

 

USdA
esclavatge
Codi de relacions laborals
promou
Número de vots: 89
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic