Diari digital d'Andorra Bondia
La ministra de Funció Pública, Judith Pallarés, en una reunió anterior amb els representants sindicals.
La ministra de Funció Pública, Judith Pallarés, en una reunió anterior amb els representants sindicals.

L'USdA i l'ABA proposen topalls salarial o replantejar el model d'Estat per estalviar


Escrit per: 
M. P. / Foto: SFGA

La ministra de Funció Pública, Judith Pallarés, s’ha reunit aquest matí de manera telemàtica amb els representants de tots els sindicats de la Funció Pública per tal d’exposar-los la situació en què es troba l’administració general a causa de la crisi del coronavius i demanar-los la col·laboració per mirar d’ajustar les despeses de l’administració. Segons els sindicats consultats l’oferiment ha estat ben rebut, especialment pel fet que “per primera vegada en molt de temps hem tingut un diàleg i no ens hem trobat res decidit”. La majoria no han volgut donar detalls sobre possibles propostes, però sí que ho han fet l'USdA i l'Associació de Bombers (ABA) en un comunicat conjunt  en el qual han deixat clar que no serà “amb accions simbòliques com la mínima reducció de salaris dels càrrecs públics” que se sortirà de la crisi i per tant, fan tot de propostes que consideren “efectives” per reduir la despesa pública. En destaca la demanda d’establir un llindar màxim de salari a l’administració o de replantejar el model d’Estat. 

“Som conscients que hem d’aportar el nostre gra de sorra per intentar ajudar en l’impacte econòmic d’aquesta crisi que és brutal”, ha afirmat el president del CFPA, Oscar Garcia. Així, en aquesta primera trobada la ministra els ha garantit que no hi ha res tancat i que el Govern “està obert a tot”, ha afirmat des dels sindicats. “Ens ofereixen trobar mesures d’estalvi per intentar no tocar els salaris dels funcionaris que encara estan molt tocats per les últimes retallades. Això no descarta tocar els salaris dels assessors i els càrrecs polítics, a més d’intentar trobar mesures d’estalvi”, ha explicat la presidenta del Sindicat de Personal Adscrit a l’Administració de Justícia (Sipaaj), Cristina Araujo. Amb tot, tothom té clar que la voluntat és buscar totes les fórmules possibles, sense reduir-ho a qüestions salarials o de contractacions. “Ens han demanat un cop de mà per mirar dins de l’administració on es pot reduir despesa, perquè això va per llarg, la qüestió no és retallar per retallar”, apunta el president del Sindicat de Personal Adscrit a l’Administració General (Sipaag), Lluís Anguita, que recorda que “la majoria de funcionaris de l’administració general estan treballant”, ja sigui al seu lloc habitual, fent tasques de suport en altres llocs com per exemple responen als telèfons d’atenció que s’han habilitat o fent teletreball.

Pel que fa a l’opció apuntada ahir a la nit pel cap de Govern, Xavier Espot, d’implantar ERTO a la Funció Pública si fos necessari, tots han coincidit que no hi ha res concret, però tampoc es descarta cap opció, tampoc jornades de treball reduïdes amb la seva conseqüent reducció de salari. “Estan totes les possibilitats sobre la taula i s’ha de torbar la millor manera”, ha indicat Araujo.

Amb tot, tothom ha destacat el fet que aquesta vegada s’han trobat amb un diàleg real. “La ministra ha sigut franca i no ens han imposat res. Es fa estrany perquè no estem acostumats a què el Govern compti amb nosaltres”, ha explicat Anguita, una apreciació confirmada també per Garcia.

D’altra banda, l’USdA (Unió Sindical d’Andorra) i l’ABA (Associació de Bombers) han emès un comunicat conjunt valorant la reunió. En aquest sentit s’ha assenyalat que l’USdA no ha estat convidada a participar-hi i deixen clar que no serà “amb accions simbòliques com la mínima reducció de salaris dels càrrecs públics” que se sortirà de la crisi i per tant, fan tot de propostes que consideren “efectives” per reduir la despesa pública.

En destaca la proposta d’establir un llindar màxim de salari a l’administració o de replantejar el model d’Estat. “Calen 8 administracions amb la conseqüent despesa que suposa per als 75.000 habitants?”, es plantegen. Amb tot, deixen clar que entenen que cada departament juntament amb les direccions corresponents treballi un seguit de mesures d’estalvi o per poder ajornar les despeses de nombroses partides, però assenyalant que “ens oposem a una reducció general i percentual dels salaris del a Funció Pública” com es va fer en la darrera crisi econòmica. “Només suposen una retallada simbòlica i gens efectiva per l’economia del nostre país”, indiquen, animant als governants a aplicar “mesures veritablement efectives”.

En el comunicat fan altres propostes, per exemple, reduir tots aquells salaris que estiguin per sobre dels dels ministres, prioritzant l’ús de recursos propis i prescindint d’assessoraments exteriors que no es consideren necessaris, com per exemple, els de l’àmbit jurídic. També demanen que es valori suprimir els CRA “injustificats” i altres complements, fet que diuen que ja ha proposat la ministra. Alhora demanen que es facin convenis col·lectius, amb negociació amb els sindicats i les persones afectades, que els edificis administratius s’adaptin a les energies renovables o que es canviï el model tributari de Sicav i societats patrimonials “per una major distribució de la riquesa tributària”.

D’altra banda, demanen que es faci una nova emissió de deute “on tots els andorrans hi tinguin accés”, que es busquin incentius per promoure les prejubilacions i jubilacions del treballadors públics per alleugerir les plantilles dels treballadors més antics, simplificació en línia de la tramitació burocràtica a tots els departaments possibles o l’adaptació dels parc mòbil amb vehicles elèctrics.

Des dels dos col·lectius es recorda que els darrers anys els funcionaris ja han vist reduït el seu poder adquisitiu per les congelacions salaris i per l’eliminació de la gestió de l’acompliment. A més, recorden que han aportat 470 milions d’euros a les arques de l’Estat “de les nostres jubilacions” i que ni l’actual Govern ni els anteriors els ha aprovisionat.

Andorra
Funció Pública
Govern
despeses
reduir
propostes
diàleg
Anguita
sipaag
sipaaj
Araujo
CFPA
García
Comentaris: 2

Comentaris

Seria el moment ideal per solidaritzar-nos i trobar plegats el camí cap a un nou món!! La crisi sanitària actual ens ha posat a tots davant del mirall i cal mirar fixa i atentament, no hi ha una altra opció! Hauriam d’intentar començar a ser objectius i realistes! el desastre ecològic està des de fa molt temps) en límits molt més brutals que el desastre sanitari i econòmic que estem vivint! Aquests dos últims són el resultat del primer! les diferències econòmiques actuals són innacceptables i insostenibles des del punt de vista humà, ètic i moral... el model econòmic i social basat en el capitalisme i el consumisme desmesurat és insostenible! però ves a explicar-li això a algunes persones en aquesta societat/humanitat q hem creat... poder el Covid ens farà adonar-nos, tant de bo sigui així...Tant de bo ens adonem q això és un problema de tots; ecològic, econòmic, social, humà!! Socialment parlant: la bretxa entre rics i pobres, entre empresaris i treballadors, entre treballadors públics i privats, entre humans, finalment, és excesiva i no pot continuar per més temps!! això hauria d ser evident per tothom en aquestes alçades de l’humanitat!! El model socioeconomic actual necesita un canvi urgent i Andorra té els ingredients ideal per demostrar-li al món q aquest canvi és possible!! Fem-ho junts, encara que sigui per les generacions futures: pels nostres fills, pels nostres nets! No mereixen el que els hi estem proposant, nosaltres tampoc, ningú en aquest món ho mereix... una nova terra és possible i el que és més important: ÉS URGENTMENT NECESARIA! S’acaba el temps de reacció, s’acaben els recursos!! VIRTUS UNITA FORTIOR
Estic d'acord amb totes les mesures que plantengeu, personalment tothom hauria d'aportar la seva part. Un llindar màxim de salari a l’administració, reducció de jornada i salarial, prejubilacions, etc. A més d'eliminar càrrecs de confiança. Ara bé, tot i que sóc andorrana, estimo la meva pàtria i no l'abandonaré mai, Andorra té poc futur com no es replantegi el model d'Estat i aquesta pandèmia és la mostra de que hem d'actuar junts. El Coprincipat, tal com el coneixem, ja no pot fer front al futur, necessitem apropar-nos a Europa més que mai. Escolliu la forma d'estat que més us agradi, Principat, República, etc. però l'annexió a Europa és essencial, també per alguns dels andorrans i andorranes de generacions que viuen en la seva bombolla idealitzada.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic