Diari digital d'Andorra Bondia
Edificis d’habitatges a Escaldes-Engordany.
Edificis d’habitatges a Escaldes-Engordany.

L’USdA proposa fer un registre de la propietat per tenir pisos de protecció


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: J.G.

“L’escalada de preus de l’habitatge” i l’alt nivell de vida han portat la Unió Sindical d’Andorra (USdA) a demanar al Govern mesures urgents de contenció dels lloguers. En una carta adreçada al ministre d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy, el sindicat reclama un augment dels salaris i pensions d’un mínim del 20% i crear pisos de protecció oficial, si cal modificant la Llei del sòl. Per promoure aquest tipus d’habitatges, exposa la necessitat d’enllestir en un màxim de tres mesos un registre de la propietat actualitzat. 

Pel sindicat, aquesta mesura s’aconsegueix obligant els propietaris (“particulars, bancs, fons voltor i altres”) a inscriure els seus béns en un termini de tres mesos. Transcorregut aquest temps, proposa aplicar una sanció d’un 5% del valor de l’immoble per als que no ho hagin fet i passar a gravar amb un impost els immobles de lloguer que superin els 7 euros el metre quadrat. “Un pis de 100 m2 no pot costar 1.500 euros (despeses a part) sinó com a màxim 700 euros”, diu la carta. Així mateix, el sindicat recorda que avui estan en construcció 1.000 pisos però tots de luxe i remarca que els treballadors, amb un sou de 1.500 euros en els millors dels casos, no hi poden accedir tenint en compte que costen com a mínim 300.000 euros. En declaracions al BonDia, el secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, va denunciar que les noves promocions estan projectades per ser venudes a gent de fora i a fons voltor. Davant d’aquest fet, advoca perquè almenys 300 d’aquests pisos siguin de protecció oficial a un preu de 180.000 euros per un habitatge de 100 m2. 
Per altra banda, l’USdA exposa que no comparteix les excepcions que s’inclouran a la congelació dels lloguers en el moment de la renovació del contracte, ja que afavoreixen la picaresca. En concret, considera que la possibilitat d’augmentar el preu del lloguer en cas d’haver fet obres no pertoca si aquests treballs són de rehabilitació i també dubta, un cop rescindit un contracte per oferir-lo a un familiar del propietari, com es controlarà que és realment així. És davant d’això que el sindicat lamenta que aquestes mesures no porten solucions al problema de l’habitatge i recorda que la pilota per tornar la situació a la normalitat es troba a la teulada del Govern. “Esperem que feu passar l’interès de les famílies, empreses i d’Andorra per davant dels interessos privats, que han tingut una gran influència aquests darrers temps”, afegeix a la carta. En tot cas, Ubach va expressar la seva desconfiança vers la Taula de l’habitatge, ja que els actors que l’integren són els que han triplicat els beneficis els darrers anys, afirma.
De fet, l’USdA és molt crítica amb la gestió que el Govern està fent del problema de l’habitatge. Així, el sindicat destaca el “flagrant fracàs” de la llei òmnibus i remarca que des d’aleshores els preus no han deixat d’augmentar. Aquest fet ha comportat que l’habitatge s’hagi convertit en el “taló d’Aquil·les” de les famílies i que les empreses no aconsegueixin fidelitzar la mà d’obra, fet que comporta “una rotació de personal inassumible”. La carta continua exposant que “Andorra agonitza, les famílies andorranes estan arribant als seus límits, les empreses andorranes no tenen treballadors, els nostres avis han d’emigrar deixant enrere fills i nets, i el prestigi del país se’n ressent dolorosament”. 
El Govern, de la seva banda, veu positiu que els actors socials aportin idees per trobar solucions al problema. Amb tot, es mostra en espera que el ministre analitzi quines són aplicables i quines contrapropostes s’ofereix.

 

Habitatge
USdA
registre de la propietat
habitatge de protecció oficial
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic