Diari digital d'Andorra Bondia
Alguns serveis comunals van estar tancats durant el confinament.
Alguns serveis comunals van estar tancats durant el confinament.

Mai n’havien demanat però amb la Covid han hagut de recórrer als ajuts


Escrit per: 
Mireia Suero Comellas / Foto: C.ALV/T.Lara

Amb l’esclat de la crisi del coronavirus, i les conseqüències sobre l’economia, els serveis socials del Comú d’Andorra la Vella han registrat un fenomen. Famílies que fins ara mai havien hagut de demanar cap ajut s’han vist obligades a sol·licitar una reducció o exoneració total dels preus de serveis que ofereix la corporació. És el corol·lari de l’augment de l’atur i la pèrdua de poder adquisitiu de la població. A banda d’aquests nous beneficiaris, i malgrat que hi ha diversitat entre les persones que perceben prestacions socials, són les dones les que més hi recorren. En concret es tracta de famílies monoparentals maternes i de dones grans. 

El Comú d’Andorra la Vella va intervenir durant l’any passat en 124 expedients, 22 menys que el 2019. Amb tot, les demandes van créixer un 11% i van passar de 136 a 151 (una mateixa persona pot sol·licitar diferents prestacions indirectes). Això indica que les persones que acudeixen al departament de Social demanen més ajudes, segons s’indica des de la corporació. Les principals demandes (122) són exoneracions del cent per cent i 29 són reduccions de tarifa del cost total dels diferents serveis comunals. On s’ha registrat un augment més destacat de petició d’ajuts ha estat en el pagament de tràmits i tributs (com ara el foc i lloc), i s’ha passat de 35 l’any 2019 a 72. De fet, en els serveis oferts pel Comú s’ha constatat una davallada de les demandes. En activitats esportives, per exemple, s’ha passat de 35 a 24; a la ludoteca de Santa Coloma de 19 a 9; i al Casal Infants el Llamp, de 23 a 19 demandes.

Tot i que aquesta davallada en la petició de prestacions socials pot sorprendre, el Comú argumenta que és fruit del tancament de la majoria de serveis durant els mesos de març, abril i maig de l’any passat arran de la situació sanitària. Tampoc hi ha hagut activitats extraescolars durant el període de vacances escolars de Setmana Santa i de primavera, i per tant, no s’han sol·licitat ajudes. A més, des del Comú s’assenyala que algunes de les persones que demanen aquest tipus de prestacions s’han vist afectades pel tancament de les empreses on treballen, i això ha fet que hagin vist reduïda totalment o parcialment la seva activitat laboral. Tot plegat consideren que ha comportat que no hagin necessitat recursos per a la guarda de menors.

El que sí que es va doblar, tot i que les xifres són baixes, és el servei d’àpats a domicili, que ha passat de 3 demandes d’ajuts a  6. A banda de les 151 prestacions socials indirectes, el Comú ha rebut 15 demandes referents a la modificació del preu del lloguer dels pisos de la gent gran del Casal Calones, una revisió que es fa anualment pels 15 habitatges que hi ha.

En total, el Comú va assumir els 28.652 euros que suposen aquestes 151 demandes, essent les activitats esportives i les exoneracions dels tràmits i tributs les que tenen un pes més important pel que fa al cost. Cal posar en relleu que la partida suplementària de 50.000 euros per a acció social aprovada durant l’últim trimestre del 2020 encara no s’ha exhaurit. 

El Comú recorda que amb l’aprovació de la Llei de serveis socials i sociosanitaris va deixar de valorar prestacions econòmiques directes per cobrir necessitats bàsiques, “atès que aquesta és una competència que correspon al Govern”. És per aquest motiu que s’assenyala que des del departament de Social no es detecta un augment de demandes en relació amb la situació de la Covid-19, ja que tan sols es gestionen prestacions socials destinades a cobrir serveis i  tributs comunals que tinguin algun cost.

covid
ajuts
andorra la vella

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte