Diari digital d'Andorra Bondia
Malestar dels allotjaments turístics per com s’ha procedit amb la llei
Malestar dels allotjaments turístics per com s’ha procedit amb la llei

Malestar dels allotjaments turístics per com s’ha procedit amb la llei


Escrit per: 
M.S. / Foto: M.F.

L’Associació d’Empreses d’Allotjament Turístic (AEAT) va fer públic ahir el seu malestar per la forma com ha procedit l’executiu amb el projecte de llei general de l’allotjament turístic, un text que, com va recordar la presidenta de l’AEAT, Valérie Lackner, “s’havia treballat conjuntament amb el sector i hi havia un consens general en determinats aspectes”.
En aquest sentit Lackner, que va lamentar que el text es presentés “la primera setmana d’agost, quan tothom marxa de vacances”, va explicar que des del sector es desconeix realment si s’han tingut en compte o no les aportacions fetes durant el treball del projecte de llei, ja que “no tenim el text definitiu” i els sembla que el que s’ha presentat “és el mateix esborrany que se’ns va fer arribar l’abril passat”.
Per això, la presidenta de l’AEAT, que va explicar que “s’ha demanat a Turisme el text final del projecte de llei però no s’ha obtingut cap resposta”, va avançar que a finals de mes es reuniran els agents que van treballar el text, la Unió Hotelera, la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), algunes agències de viatges i la mateixa AEAT, per abordar la qüestió i veure quina estratègia se segueix amb el ministeri de Turisme i Comerç.
La dirigent de l’Associació d’Empreses d’Allotjament Turístic sí que va admetre que l’executiu sí que ha tingut en compte algunes qüestions plantejades pel sector, com el compromís anunciat pel ministre de Turisme i Comerç, Francesc Camp, d’incloure una partida en el projecte de pressupost per al 2017 perquè, a través del programa Renova, es pugui donar un ajut a aquells propietaris que hagin de fer un canvi d’ús dels seus edificis, tal com preveu el projecte de llei per a immobles on el 75% o més dels habitatges estiguin destinats a ús turístic.
Precisament, sobre aquesta qüestió, Lackner, que va destacar també el fet que el projecte de llei inclogui un ampli desenvolupament reglamentari –fins a 21 textos–, com també s’havia suggerit des del sector, va alertar que aquest aspecte serà complicat. “Hi haurà edificis que no podran fer el canvi d’ús ja que algunes de les obres que serien necessàries no es poden portar a terme per les mateixes característiques de l’edifici”, va advertir la presidenta de l’AEAT.
D’altra banda, Lackner també es va mostrar dolguda amb les manifestacions del titular de Turisme i Comerç respecte a la “poca exigència” de la llei del 2008 i a la proliferació d’allotjaments turístics. “La llei no era tan light com es vol fer creure i moltes empreses ja van haver de fer importants inversions per adaptar-s’hi”, va destacar Lackner, que va recordar a Camp que si sorgien molts apartaments “és perquè algú els donava la llicència corresponent, i no érem pas nosaltres”.

AEAT
Valérie Lackner
allotjament turístic
CEA
Francesc Camp
canvi d'ús
habitatges
Renova
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic