Diari digital d'Andorra Bondia
L’Efpem té la seu al centre de tecnificació d’Ordino.
L’Efpem té la seu al centre de tecnificació d’Ordino.

Malestar a l’Efpem perquè es donen més hores a alguns formadors


Escrit per: 
M.S.C.

La distribució de les hores de la formació en monitor d’esquí alpí i surf de neu entre l’equip de professionals ha generat malestar a l’Escola de formació de professions esportives i de muntanya (Efpem). El fet és que hi ha alguns membres del grup de formadors –concretament dos bombers en actiu– que assumeixen més dies de classe que la resta. Això ha molestat especialment professors que treballen com a monitors d’esquí, ja que tenen més feina aquests treballadors públics que no pas gent que es dedica a la professió. 

Així, destaquen que si un formador contractat a través d’una escola d’esquí pot haver fet fins a la data 10 dies, un bomber ja n’ha treballat 30. I això també té una traducció en el sou. Mentre que els instructors poden guanyar 1.500 o 2.000 euros al mes, al desembre els bombers que treballen pel grup de formació poden haver ingressat 11.000 euros (tenint en compte la paga doble i els triennis), critiquen. És per això que les fonts consultades denuncien que aquestes formacions no es reparteixen de forma “justa” ni “ètica”. A més, remarquen que la qualitat de les classes impartides per aquests professionals que actualment no estan en actiu es veu ressentida, ja que no tenen la pràctica ni el rodatge que ofereix el dia a dia a les pistes.
El grup de formadors de l’Efpem que fan classes per a monitor d’esquí alpí i surf de neu està format per unes quinze persones. Entre aquestes, hi ha alguns professionals que treballen de monitors d’esquí i dos treballadors de l’administració pública (el cos de bombers). A l’hora de contractar els dies de classes, l’Efpem ho pot fer individualment amb el professional o bé a través de les escoles d’esquí de les estacions o els clubs. 
Segons les fonts consultades, l’Efpem atribueix a un tema de disponibilitat el motiu pel qual dona més dies de formació a aquestes dues persones que treballen pel cos de bombers, un fet que no es produeix amb les escoles d’esquí de les estacions. Les mateixes fonts indiquen, però, que si el centre presentés un calendari de les diferents classes per cobrir, les escoles d’esquí de les estacions no tindrien problemes per enviar els seus monitors. El malestar es preveu posar en coneixement de la direcció del centre en una pròxima reunió. 
Preguntat per la qüestió, el director de l’Efpem, Francesc Poujarniscle, es va mostrar sorprès pel fet que no se’ls hagin comunicat aquestes queixes i es va mostrar convençut que en cap cas són compartides per la majoria dels formadors. Poujarniscle va explicar que l’escola sempre intenta distribuir les classes de forma “equitativa” segons el perfil del formador (els coneixements) i la disponibilitat (un fet que de vegades és complicat amb els professionals que treballen a les escoles d’esquí). També s’aposta perquè els alumnes d’un mateix curs tinguin dos referents, per això es comença amb un formador i un segon pren després el relleu. A més, el director de l’Efpem va explicar que al novembre s’elabora un calendari amb les classes tot i que, en alguns casos, una setmana abans es poden introduir canvis en funció dels alumnes inscrits. 
Quant a les classes impartides pels dos bombers, va defensar que és una pràctica normal del centre treballar amb empleats de l’administració que tenen una “vàlua professional”, una actuació que està regulada a través d’un decret. Aquests bombers també serveixen de comodins quan hi ha alguna baixa, permeten que els alumnes gaudeixin de dos professors en el mateix curs a més que són “excel·lents professionals”. A banda va exposar que el que obtenen amb aquest treball a l’Efpem després ho tornen al cos de bombers, a través de tasques d’avaluació o formació, per exemple. En tot cas, Poujarniscle va assegurar que els darrers anys, els formadors que han acumulat més hores no han estat aquests bombers, sinó els professionals que tenen més disponibilitat.

 

EFPEM
formadors
monitors

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte