Diari digital d'Andorra Bondia
Mancances legals per fer front als delictes tecnològics comesos a fora
Mancances legals per fer front als delictes tecnològics comesos a fora

Mancances legals per fer front als delictes tecnològics comesos a fora


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

El principal problema legal amb què es troba el Principat a l’hora de fer front a delictes tecnològics és que aquests es cometin en un altre país. Per això cal que la legislació es vagi posant al dia en aquesta matèria, un treball que no és exclusiu d’Andorra ja que s’hi veuen abocats tots els països. Les mancances legislatives i les solucions que es podrien aplicar serà un dels aspectes a l’entorn dels quals girarà el primer congrés sobre ciberseguretat Conand. Les altres dues branques que conformaran les jornades faran referència a l’àmbit bancari i a la informàtica forense.
Les conferències, impulsades per un grup de professionals de la seguretat de la informació i Andorra Telecom, tindran lloc del 3 al 5 de febrer al Centre de Congressos d’Andorra la Vella. Hi ha quinze ponents confirmats, entre els quals es troben Manuel Guerra, del cos nacional de policia d’Espanya; Raúl Siles, especialista en ciberseguretat; el fiscal català Roberto Valverde i dos experts en seguretat informàtica: Carlos Fragoso, reconegut mundialment, i Andrés Tarascó. Paral·lelament s’ha programat tallers oberts a tothom en els quals es podrà fer proves i dissabte hi haurà dues xerrades adreçades a pares, infants i adolescents encaminades a donar a conèixer els perills d’internet i com tractar-los. 
El congrés és gratuït i va adreçat a un públic ampli (des de professionals de la justícia fins a agents especialitzats de la policia, empresaris, experts de seguretat en les TIC, directius del sector bancari o famílies). Per participar-hi cal inscriure’s a www.conand.ad. Ara per ara hi ha registrats 120 participants. 
Aquest és el primer congrés sobre ciberseguretat que té lloc a Andorra. Els representants del comitè organitzador que ahir van presentar l’esdeveniment, David Julián, Josep Rua i Nicolàs Castellano, van exposar que la ciberseguretat és un “problema global”, ja que la tecnologia avança tan ràpid que les empreses i els particulars tenen dificultats per adaptar-se als canvis i les “noves vulnerabilitats”. Els experts van indicar que a Andorra hi ha empreses que no estan gens conscienciades d’aquesta qüestió, mentre que d’altres, com ara la banca, hi fan molt èmfasi. Per aquest motiu la finalitat d’aquestes jornades serà ajudar a conscienciar de les amenaces i, també, actualitzar coneixements.
Un dels principals problemes amb els quals se solen trobar les empreses són els robatoris o fraus per part de ciberdelinqüents. “Això no ajuda en el desenvolupament de l’empresa”, va declarar Castellano, que va afegir que els professionals necessiten actualitzar els seus coneixements per avançar en l’operativa diària dels negocis.
Els experts van recordar alguns casos de ciberseguretat viscuts recentment. En aquest sentit van esmentar l’atac de denegació de servei que va tombar internet a escala mundial; els atacs de hacking durant les eleccions presidencials als Estats Units, que s’apunta que van influir en els resultats; la filtració de documentació d’empreses com ara els papers de Panamà i els riscos a què està sotmesa la banca, que és el principal objectiu dels atacs.
El congrés Conand té un pressupost de menys de 10.000 euros, segons van destacar els organitzadors.

Andorra Telecom
ciberseguretat
Conand
Manuel Guerra
Raúl Siles
TIC
David Julián
Josep Rua i Nicolàs Castellano

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte