Diari digital d'Andorra Bondia
Marc Calvet, absolt dels delictes d’injúries i calúmnies a Ramon Canut
Marc Calvet, absolt dels delictes d’injúries i calúmnies a Ramon Canut

Marc Calvet, absolt dels delictes d’injúries i calúmnies a Ramon Canut


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: J.G.

El Tribunal de Corts va absoldre ahir Marc Calvet, cònsol menor d’Escaldes-Engordany, dels delictes de calúmnies, difamació i injúries contra l’hoteler Ramon Canut a través d’un missatge aparegut en un diari digital del país. L’acusació particular demanava tres mesos d’arrest per a Calvet, mentre que la defensa del cònsol menor en volia l’absolució perquè, segons va argumentar, no era l’autor del text. Per la seva banda, la fiscalia no va presentar càrrecs perquè considerava que no hi ha proves suficients per acusar el cònsol menor d’aquests delictes. Ara Canut pot recórrer la sentència.

Els fets es remunten al juny del 2013, quan va aparèixer un comentari en una notícia publicada en un diari digital del país que feia referència a Canut. Aquest va presentar una denúncia i les investigacions de la policia van permetre comprovar que el missatge s’havia enviat des de la xarxa wi-fi del despatx professional de Calvet. El cònsol menor, però, va negar ser-ne l’autor. En la vista al Tribunal de Corts va assenyalar que la contrasenya estava escrita en cartells penjats a les sales del seu despatx i que la xarxa també era utilitzada en un establiment de restauració que tenia just al davant amb altres socis. A més, el senyal es podia obtenir a força distància i als pisos superiors de l’edifici, en què vivien familiars seus. 

Per provar que no va ser el cònsol menor d’Escaldes-Engordany qui va fer el comentari contra Canut, la defensa també va remarcar que just a l’hora en què va ser escrit Calvet es trobava en una visita d’obra, un fet que van confirmar els seus promotors. De fet, el cònsol va remarcar que aquell dia no va passar pel despatx i que quan va tenir coneixement de l’existència del comentari va encomanar verificar si s’havia escrit des d’algun ordinador de la seva oficina i es va comprovar que no havia estat així. 

En la declaració, Calvet va recordar que la relació que tenia amb Canut era professional i que fins al 2013 era normal, tot i que a partir d’aleshores va empitjorar. També va fer referència al deute que l’hoteler tenia amb ell per uns treballs d’arquitectura que havia fet a l’establiment i dels quals només va satisfer la meitat de la factura. A l’últim, va recordar que al seu moment ja va comunicar a Canut que li sabia greu que el missatge s’hagués enviat des del seu router.

Tot i així, l’hoteler considera que no se li va demanar disculpes. Durant el judici, Canut va recordar que la relació amb Calvet es va començar a deteriorar arran del seu des­acord pel projecte de convertir l’avinguda Carlemany en carrer per a vianants. Així, va acceptar que hi havia una oposició frontal entre el Comú i l’associació de què formava part, contrària al tall del trànsit a l’avinguda, ja que l’entitat havia formulat diferents demandes, que la corporació no va tenir en compte. També ho va relacionar amb la iniciativa política que va impulsar Canut i que pretenia reformar la llei electoral per permetre les llistes obertes (el comentari calumniós feia referència a una notícia sobre aquest projecte). Canut, a més, va explicar que en el marc del conflicte pel carrer per a vianants el cònsol menor  li va trucar per comentar-li una solució per aparcar els cotxes dels clients del seu hotel. Al cap d’una setmana d’aquesta trucada va saber que el comentari aparegut en un diari digital s’havia fet a través de la wi-fi del seu despatx professional, segons va indicar. Aquest fet el va portar a declarar que semblava un intercanvi de cromos, tot i que l’advocat de la defensa considera que aquesta acció s’emmarcava en la relació professional que mantenen. I també ho va desvincular de la demanda de Calvet contra Canut per l’impagament d’una factura. 

Durant el judici, la defensa va aportar diferents persones que van testificar que la contrasenya de la wi-fi del despatx de Calvet era coneguda per molta gent i que qualsevol podia haver escrit el missatge, al mateix temps que va remarcar que l’hora en què va ser escrit el cònsol menor es trobava a 800 metres de l’oficina i que el decalatge temporal que hi ha fins que apareix publicat el text és tan sols de minuts. Per aquests motius va defensar l’absolució de Calvet.

L’acusació particular, però, no compartia aquests arguments i va esmentar algunes incoherències, com ara que fins al judici la defensa es va centrar en el fet que la wi-fi del despatx de Calvet era oberta i no va fer cap esment del fet que el processat es trobava en una visita d’obra en aquella mateixa hora. La fiscalia, per la seva banda, va assenyalar que les proves de què es disposa no són suficients per acusar Calvet i va apel·lar a la seva presumpció d’innocència.

El conflicte entre Canut i Calvet es va originar arran de la decisió del Comú d’Escaldes-Engordany de convertir l’avinguda Carlemany en un carrer per a vianants. La mesura va aixecar una forta oposició per part d’un grup de comerciants, entre els quals es trobava l’hoteler.

 

 

Calvet
canut
calúmnies
injúries
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic