Diari digital d'Andorra Bondia
Pons s'ajusta la mascareta el 23 d'abril, quan va comparèixer per explicar l'operatiu dissenyat per al cribatge poblacional que arrenca avui.
Pons s'ajusta la mascareta el 23 d'abril, quan va comparèixer per explicar l'operatiu dissenyat per al cribatge poblacional que arrenca avui.

Marc Pons, director d'Actua Tech: "Calculem que entre el 5 i el 8% de la població haurà passat la malaltia"


Escrit per: 
A. L. / SFGA

Arrenca per fi el cribatge poblacional amb tests d'anticossos: el major desplegament mai vist en la nostra història. Amb un objectiu: que cada cada ciutadà se sotmeti a dos tests en quinze dies per obtenir un retrat fidel de la situació epidemiològica del país i decidir a partir d'aquí si es pot passar d'un confinament general a un altre de selectiu. Pons ha coordinat els 650 professionals i voluntaris que faran possible una proesa logística i sanitària sense parangó al món.

Tot a punt per començar el cribatge massiu: horaris?

L'operativa arrenca demà a les 8 del matí als 59 punts que s'han habilitat a tot el país, de forma ininterrompuda fins a les 8 del vespre, i de dilluns a diumenge. Durant deu dies. Potser en algun cas, en les parròquies petites, acabarem una mica abans del previst, però el calendari previst és aquest.

El dia que farà onze, tornem-hi amb la segona volta?

No. Farem un descans de quatre dies. Com és sabut, a cada ciutadà se li faran dos testsos d'anticossos, separats per catorze dies l'un de l'altre. Per tant, sobre el paper recomençarem les proves el 18 de maig i l'acabarem el 27.

Fins quan tinc temps d'inscriure-m'hi.

Durant tots els dies que s'allargui el cribatge el ciutadà s'hi podrà inscriure o bé a través de la plataforma, coronavirus.govern.ad, o bé trucant al Comú. Com abans millor, per  planificar la cita. A més, si a mitjans de la setmana que ve encara hi ha un volum important de ciutadans que no s'hi han inscrit els comuns els contactaran per si han tingut algun problema i els oferiran l'opció d'apuntar-s'hi.

Els que no tinguin cotxe, com ho han de fer?

La premissa és que sempre que es pugui, cal accedir-hi en cotxe, i per nuclis de convivència. Si no, cada punt té una zona de vianants. Només n'hi ha un on no ho faran de forma simultània, cotxes i vianants, que és a la Closeta, a la Massana. En aquest cas es dedicarà un dia exclusivament a la gent que hi vagi a peu.

I si tinc la mala sort que el cotxe se m'espatlla, puc anar-hi a peu o he d'avisar?

Millor que ho notifiquis al Comú perquè et reassignin en un dels punts previstos per a vianants. Bàsicament, per una qüestió de seguretat. En situacions excepcionals com aquesta, truca al Comú, millor.

Si treballo, he de demanar permís a la feina?

Exactament, com qualsevol altra prova mèdica.

Vaig fer la inscripció fa quinze dies, però no he rebut cap correu de confirmació ni tampoc no m'ha convocat el Comú. És normal? O potser ho vaig fer malament?

Absolutament normal. La dinàmica és tan nova que inicialment havíem fet una estimació de temps d'uns vint minuts per vehicle. Ara hem vist que amb aquests vint minuts n'hi ha de sobres, així que és probable que rebaixem el temps entre vehicle i vehicle. La majoria dels comuns han planificat els primers dies i en funció de com vagi demà i dimarts acabaran d'ajustar la planificació i hi haurà una altra tongada de trucades.

No cal que em torni a inscriure, doncs

No. Però si a partir de divendres no has estat convocat, millor truques al Comú per comprovar que no hi hagi hagut cap error.

Deu minuts com a molt, diu que s'allargarà la prova? 

Tot el procés, quinze minuts, vint com a molt, des que arribes amb el vehicle, fas la teva mica de cua, et registres, t'envien a la taula de control per fer-te el test, i surts amb la punxadeta al dit. Els temps són curts.

Si surt que no tinc res, ho sabré?

Els professionals que atenen els punts son sanitaris. Qui ha de notificar el resultat, com qualsevol acte mèdic, és el teu metge referent o el ministeri. Ells introdueixen de forma anònima els resultats, que només els veu el ministeri de Salut. I serà el ministeri qui els notificarà al més aviat possible, primer de tot a qui es detecti un procés infecciós per recomanar-li que s'aïlli amb el seu nucli de convivència. Si és possible el mateix dia. A la resta, de forma gradual, perquè en principi no estaran en fase infecciosa.

Quan acabin els dos tests, el 27 de maig, què?

És el que estem acabant de polir. El gran interès de l'screenning es justament obtenr aquesta fotografia, que ha d'aportar llum per determinar què està passant, però la malaltia continuarà, això és evident, sorgiran noves incògnites i caldrà un control continu per seguir l'evolució de l'epidèmia. No serà a la mateixa escala, això seria impossible, però farem un seguiment amb tests a grups de control i gurps vulnerables. 

Com?

Ho estem acabant de definit, però la idea bàsica és seguir amb una alta capacitat de fer tests, identificar els contagiats per aïllar-los ràpidament i entendre millor aquestes dinàmiques. Veurem si amb tests d'anticossos, amb proves de PCR o les dues a la vegada. Segurament serà una combinació. Ho tindrem clar abans del segon sreenning: com es farà aquesta rercera fase i a quins grups.

Soc un dels reticents: el cribatge, no s'hauria d'haver fet abans, i no després d'obrir algunes activitats econòmiques, especialment la construcció? O simplement no s'ha fet així perquè no es diposava dels anticossos?

Si es haguéssim tingut quinze dies abans, hauriem començat quinze dies abans. Això és així. També es va dir d'esperar unes setmanes per veure la reacció immunològica de la gent que estava en fase activa, per comprovar si estaven generant immunitat o no. Aquest era un argument per fer-ho més tard, però l'arribada dels test ha sigut fonamental. I que l'inici dels tests coincideixi amb el dia que reobre la construcció no és l'ideal. Si haguéssim pogut començar la setmana passada, millor, francament. 

El resultat del meu test, serà en veritat confidencial?

Hem treballat amb uns protocols similars als que utilitzen els laboratoris: quan tu arribes al Stop Lab el personal del Comú et registra, et dona un codi aleatori, individual i anònim, que s'enganxarà a la targeta de la CASS i que és el que arribarà al sanitari que et practicarà la punxada. Un altre sanitari introduirà el codi amb el resultat associat. Ningú de l'operatiu estarà veient a la vegada dades mèdiques i dades personals. Aquestes dades s'ajunten al ministeri de Salut.

Qui hi tindrà accés?

Els tècnics del ministeri i el personal que s'ha contractat a l'efecte, amb les clàusules de confidencialitat reglamentàries, seran els que les processin. L'únic ús que se'n farà serà epidemiològic, a càrrec de personal del ministeri i en tot cas del metge referent, si t'ha de donar pautes. En cap cas es compartirà amb tercers.

L'empresa, em pot obligar a ensenyar-li el resultat del meu test?

Tampoc. Com no té cap dret d'accedir a les teves analítiques. 

El cribatge, no s'hauria pogut fer amb una mostra prou representativa, en lloc de fer-lo a tota la població?

En una escala estadística, tot el país ja som una mostra petita. Per tant, retallant-la encara més podríem haver posat en perill la fiabilitat de l'estudi. Una mostra més petita potser no hagués donat resultats estadísticament signifcatius, o hagués costat inferir-ne. D'altra banda, hem apostat per una estratègia que consisteix precisament a oferir de passar el test a tota a la població per tenir-ne un retrat exacte de la situació epidemiològica.

Dissabte eren 60.000, els inscrits. Suficients?

Anem pujant. Confiem a arribar cap al 75%-80%. És factible, i seria un èxit perquè la fotografia seria molt, molt acurada, i estadísticament molt vàlida per poder-ne inferir els resultats.

Fins ara, quanta gent s'ha fet el test, entre sanitaris, cossos especials, voluntaris i funcionaris dels comuns?

Per sobre dels 2.500.

Quants positius han sortit?

Entre els voluntaris, com es va dir, cap a un 10%. Són els únics que coneixem. És la prevalença que prevèiem.

És la projecció amb què treballen, per a tota la població?

Estimem que estarà un pelet per sota, perquè voluntaris i sanitaris han estat més exposats. La resta de la població, si ha respectat el confirnament, és esperable que els casos positius estiguin per sota del 10%. És una de les incògnites que tenim, també si hi ha grups importants d'assimptomàtics.

Casos totals n'hi havia avui 750, l'1% de la població. I vostès han detectat el 10%, entres els voluntaris. Cap a quina banda esperem que es mogui el percentatge d'infectats, perquè hi ha molta diferència.

Dependrà del volum final d'assimptomàtics que han passat desapercebuts, fins i tot per ells mateixos. Serà probablement elevat, i és un dels interessos d'aquest cribatge massiu. Fins ara he anat a cegues: no sabem si els assimptomàtics són el 5, el 10 o el 20% de la població. Però no ho sap cap país. L'screening ens aportarà llum en aquest aspecte.

Intueixo que tiren més cap al 10 que no cap a l'1%.

Pensem que ens ourem entre el 5 i el 8% de la població. En qualsevol cas, que no baixarà del 5%.

 

 

Andorra
coronavirus
Covid-19
screenning
cribatge
tests
anticossos

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte