Diari digital d'Andorra Bondia
La psiquiatra Marian Rojas.
La psiquiatra Marian Rojas.

Marian Rojas: “Quan les persones treballem amb il·lusió el cervell funciona millor”


Escrit per: 
P.G. / Foto: marianrojas.com

Va escriure ‘Cómo hacer que te pasen cosas buenas’ com a eina de suport a les seves teràpies i s’ha convertit en el llibre més venut del 2019 a Espanya. En ell parla de la importància que té l’actitud i de l’impacte que provoca a la salut física i psicològica. L’Empresa Familiar Andorrana l’ha convidat avui a un dinar-conferència que se celebrarà al Park Hotel a les 13.00 hores i on parlarà de com treure la millor versió de nosaltres.

‘Com fer que et passin coses bones’ és el títol del seu últim llibre i el de la conferència. Ens podem fer una idea sobre què tracta, però convidada per l’Empresa Familiar Andorrana, ¿com unim aquest títol en l’àmbit empresarial?
Parlarem del cervell, de les emocions i de l’equilibri interior. La felicitat consisteix a viure instal·lat de forma sana i equilibrada en l’instant present havent superat les ferides del passat i mirant amb il·lusió el futur. Les coses bones de la vida passen a la vida real; la vida virtual produeix gratificacions instantànies; espurnes de dopamina, a cop de clic. És el culte a l’instant. Hem d’aprendre a gaudir de les coses petites de cada dia (família, treball, amics...) i aprendre a gestionar els nostres moments d’estrès i emocions per poder ser més feliços, tant en la nostra vida personal com professional.

Des del punt de vista de l’empresari, “les coses bones” poden ser resultats positius de l’empresa. És l’actitud del director o gerent el que pot atraure aquests beneficis?
L’actitud té un impacte important en la nostra salut física i psicològica. Quan les persones treballen amb il·lusió, el cervell funciona millor i l’entorn ho percep. Tot això genera millor ambient i l’empresa té un millor rendiment.

Podríem considerar-ho un llibre de ‘coaching’?
M’agrada més parlar del meu llibre com un llibre que inspira, com un llibre que ajuda les persones a conèixer-se, a entendre, per poder superar-se. És un llibre amb una gran base científica i exemples de casos pràctics. De forma senzilla, s’exposen conceptes molt profunds i interessants.

Vostè diu que “cal lluitar per treure la millor versió de nosaltres mateixos”, que els nostres defectes hem de conèixer-los i “neutralitzar-los”. Hi ha algun curs per aprendre tot això. Com es fa?
En aquesta vida podem estar en mode creixement o en mode supervivència, estem en un o en l’altre. El mode supervivència és quan ens trobem alerta, lluitant contra algun element que ens preocupa o ens aclapara. En aquests moments afluixem en atenció, creativitat i concentració. En mode creixement sorgeixen la serenitat, la relaxació i la renovació interior. Aquí és quan ens recuperarem, reforçant el nostre cervell, i és quan podem plantejar treure la nostra millor versió. Els triomfadors són aquells que gaudeixen de la seva feina i són excel·lents en alguna cosa específica. Tothom té vocació en alguna cosa. Què és la vocació? Parlem de quan s’uneixen el talent i la passió. Els defectes no tenen per què fer-te mal si els coneixem i som capaços de neutralitzar-los amb les nostres fortaleses.

Al seu llibre també parla de la importància de tenir un pla. Aquí a Andorra, es parla molt de plans estratègics per aconseguir treure el comerç del pou en què ha caigut. Molts plans i molts estudis que encara no tenen resultats. Com ha de ser aquest pla?
Jo sempre dic, somia i pensa en gran però actua en petit. Hi ha una frase que m’inspira molt que és: no importa que construeixis castells a l’aire sempre que posis els fonaments a terra. Si no tens un pla ets esclau de la immediatesa. Cal aspirar a metes realistes, fixar petits objectius i celebrar que els vas aconseguint. Tenir un pla comporta la satisfacció personal de ser capaç d’assaborir els diferents èxits o fites que es van assolint. En aquests petits passos rau la veritable felicitat.

Per què la bona gestió de les emocions s’ha convertit actualment en el centre de l’educació, de la formació i dels requisits per a un bon lloc de treball? Abans les gestionàvem millor? Per què en moltes ocasions, ser sa emocionalment val més que dos màsters?
Les emocions són clau en la salut física i psicològica, el cervell no distingeix del que és real del que és imaginari. Quan som capaços de gestionar les nostres emocions, millorem en salut física i psicològica.

psiquiatra
Marian Rojas

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte