Diari digital d'Andorra Bondia
La ministra d’Administracions Públiques i Participació Ciutadana en funcions, Trini Marín, en la compareixença d’ahir.
La ministra d’Administracions Públiques i Participació Ciutadana en funcions, Trini Marín, en la compareixença d’ahir.

Marín tranquil·litza els funcionaris: “a ningú se li abaixarà el salari”


Escrit per: 
M. P. A. / M. S. / Foto: Facundo Santana

“A cap treballador de l’Administració pública se li abaixarà el salari, a ningú se li abaixarà el nivell”. D’aquesta manera va començar ahir al vespre la seva compareixença la ministra  d’Administracions Públiques i Participació Ciutadana en funcions, Trini Marín, per sortir al pas de les reaccions que està generant la revisió de la graella professional que des de fa un parell o tres de setmanes s’està comunicant als treballadors, fruit de l’estudi de valoració de tots els llocs de treball de l’Administració general. Unes reaccions que en alguns casos s’han fet arribar al Sindicat de Personal Adscrit a l’Administració General (Sipaag), que ahir mateix va trametre a la pròpia ministra una carta per demanar una reunió urgent amb ella i que s’aturi aquesta comunicació. I és que els sindicats “estan molt enfadats”, va dir el president del Sipaag, Lluís Anguita, ja que creuen que s’ha incomplert el que es va pactar amb l’anterior ministra, Judith Pallarés, que se’ls comunicaria el resultat de l’estudi. Un pacte, aquest darrer, que a Marín no li consta.

Tal com va recordar la ministra en funcions, aquest estudi sobre els llocs de treball i l’assignació dels nivells corresponents que s’estava portant a terme des del 2020, ha avaluat més de 500 treballadors públics de l’Administració general. A finals de desembre es va enllestir, fa unes setmanes va passar per consell de ministres i ara s’ha començat a comunicar de manera verbal a les persones concernides en quin nivell queda ressituat el seu lloc de feina. La ministra va informar que serà entre abril i maig quan es faci arribar la comunicació escrita oficial als empleats i els canvis es començaran a aplicar a partir de juny i quedaran reflectits en els nous edictes per cobrir places. També va assenyalar que pròximament hi haurà una comissió formada per tècnics dels ministeris i responsables de l’empresa que ha portat a terme l’estudi a disposició dels treballadors que tinguin dubtes o vulguin fer-los alguna consulta. Per al Sipaag hauria estat millor fer aquesta comunicació per escrit i a tots els treballadors alhora. En canvi, Marín va defensar que primer s’havia d’informar els implicats que des de fa temps sabien que l’estudi havia conclòs i volien conèixer com quedaven els seus llocs de treball.

Segons Anguita, el que els han fet arribar alguns companys que ja han estat informats, sembla que el pla de revisió beneficiaria amb augments retributius més elevats els responsables i caps d’àrea i no així “els de la meitat de la graella cap a baix”, de manera que hi hauria llocs de treball que baixarien encara més de nivell, la qual cosa comportaria una retribució en alguns casos igual a la del salari mínim. I això no s’avé amb la suposada revalorització dels llocs de feina, donat que costa força en alguns casos que la gent es presenti als edictes de l’Administració pública, va recordar. Precisament en relació amb l’assignació dels nivells corresponents, la ministra va voler deixar clar que hi ha “molts llocs de feina dels nivells 2 i 3 que pujaran gairebé tots”. Es tracta d’empleats de manteniment de carreteres i del servei de Tràmits, va voler especificar. També va detallar que les persones que ocupin una plaça que mantingui el nivell no experimentaran cap canvi. Per contra, si la plaça correspon a una que puja de nivell, podran o bé pujar automàticament o bé pujar de nivell si tenen la titulació necessària, o bé mantenir-se en el nivell actual si no disposen de la titulació. 

Al comitè, no toca
El president del Sipaag també va assenyalar que al seu parer, el ministeri estaria incomplint la Llei de la funció pública segons la qual s’hauria d’haver informat els sindicats del resultat de l’estudi en el marc del comitè tècnic d’organització i gestió que preveu la norma i en el qual hi ha representats dos membres dels sindicats amb veu i vot. Sobre aquesta qüestió, Marín va ser rotunda: “Al comitè no s’ha de portar” perquè la revisió de la graella no és de la seva competència, segons estipula el Reglament d’organització i funcionament del comitè tècnic d’organització i gestió de la funció pública. De tota manera, Marín va manifestar que “estic oberta i sempre a predisposició de parlar amb els sindicats i així ho continuarem fent”. En concret, va afegir que “si volen alguna explicació de qualsevol dubte que tinguin amb algun nivell perquè algun treballador s’ha anat a queixar poden venir quan vulguin que els donarem l’explicació pertinent”.

Espot, obert a canvis
El cap de Govern en funcions, Xavier Espot, va defensar la comunicació que s’està fent aquests dies als empleats públics de com queden els seus llocs de treball responent així a la dotzena reivindicació presentada ahir per la plataforma sindical als caps de llista per a les generals. Considera que “era lògic fer-ho així” i informar primer els interessats. A més, va assegurar que no serà fins després de les eleccions quan s’aprovi en ferm com quedaran ressituats aquests llocs de treball i va remarcar que a hores d’ara encara “no és una decisió ferma”, sinó que pot ser objecte de canvis.

Marín
funcionaris
salari

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte