Diari digital d'Andorra Bondia
La parcel·la on s'havia de fer els pisos de preu assequible a Ciutat de Valls.
La parcel·la on s'havia de fer els pisos de preu assequible a Ciutat de Valls.

Marsol, a favor d’una única agència tributària “si ens beneficia a tots”


Escrit per: 
M. P. / L. B. S. / Foto: Màximus

La cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, es va mostrar ahir partidària de poder crear una agència tributària única sempre que el canvi “sigui un benefici per a tots”. Des del seu punt de vista, el debat sobre el model fiscal no es pot deslligar del debat sobre les transferències i les competències i fins i tot considera que si s’obre aquest meló també caldria reflexionar sobre si “el model de vuit administracions és vigent encara”.

Marsol responia així a les declaracions del cap de Govern, Xavier Espot, durant la trobada nadalenca amb la premsa. De fet, va recordar que aquest és un debat que ja fa anys que es va plantejar “i nosaltres ja vam manifestar que hi estàvem d’acord”, va apuntar, això sí, deixant clara la condició: que això “no li representi cap pèrdua al Comú”. La mandatària de la capital va assegurar que estan disposats a seure i parlar-ne “sempre que sigui una bona eina i sobretot si volem aconseguir que sigui molt eficient”. En aquest sentit, va destacar la bona gestió tributària que fa la corporació local, on “no tenim pràcticament deutors”, per la qual cosa veu factible “fer una cosa que funcioni a nivell nacional” i que serveixi per “abartir costos i que sigui més eficient per a tots”. Però vol garanties que “els comuns no ens hi deixem massa plomes”.

De la mateixa manera considera que “no es pot separar les transferències del model fiscal o del model de les competències”, ja que si un Comú “ha de continuar assumint competències necessita tenir els imports per assumir-les”. I fins i tot va anar un pas més enllà i va apuntar que si es fa una nova taula per tractar la qüestió potser també s’hauria de “reflexionar” sobre si “aquest model de vuit administracions és vigent encara o pot continuar vigent per molts anys”.

Així, va reiterar la porta oberta a la negociació, però una vegada més va aprofitar per reivindicar un canvi en el repartiment de les transferències, aconseguint que tinguin més pes les persones que el territori. No va amagar que al Comú de la capital “sempre ens hem sentit una mica en inferioritat de condicions respecte a altres parròquies en el moment de les transferències”, i va recordar que en l’última negociació per modificar la llei “vam ser l’únic Comú que no hi va estar d’acord i vam fer una declaració dient que no estàvem d’acord amb la manera de repartir les transferències”.

Retard en el projecte de pisos assequibles

Marsol va confirmar ahir que els privats que havien d’urbanitzar la unitat d’actuació en la qual es troba el terreny on el Comú volia tirar endavant el projecte d’habitatges a preu assequible, han decidit frenar el projecte, de manera que la proposta comunal també patirà un retard. “Estem una mica frenats perquè fins que no es faci la urbanització serà una mica difícil”, va exposar, deixant clar que “no hem renunciat al projecte”. De fet, va explicar que s’ha reunit amb els promotors i estan modificant el projecte perquè “la urbanització no sigui tan complicada”.

Igualment, va explicar que el Comú ja té pràcticament enllestit el plec de bases per poder fer el concurs i treure a concessió la construcció. “El Comú continua treballant”, va afirmant, tot indicant que també estan oberts a parlar perquè pugui ser l’Institut de l’Habitatge qui acabi liderant el projecte.

Abocar terres en terrenys privats temporalment

La cònsol major de la capital es va referir ahir, també, a la problemàtica dels abocadors de terres. En aquest sentit, va explicar que ha demanat una llista dels terrenys que estan per excavar a la parròquia i que tinguin projectes autoritzats. Segons Marsol, “no en tenim tants” i per tant, va anunciar que a mesura que s’entrin els projectes se’ls demanarà on abocaran les terres. Així doncs, tothom que faci desmunts haurà de buscar un espai privat on poder abocar les terres “amb la condició que tan aviat com estigui obert l’abocador del Maià, aquestes terres hauran d’anar cap al Maià”. Amb aquesta mesura es posa en pràctica l’ús d’espais de transferència, tal com s’havia proposat. A més, va avançar que si en algun cas hi hagués problemes per trobar un espai privat on abocar les terres, “els  donarem alguna opció” perquè no s’aturi l’evolució positiva de la parròquia. Segons Marsol “tenim un parell de llocs pensats”, si bé no els va concretar. Tot i així, l’objectiu final és mirar d’organitzar-se per tal que la majoria de desmunts es puguin fer durant l’època en què l’abocador del Maià està obert. “Hem de ser capaços d’organitzar-nos”, va dir Marsol.

Agència Tributària
Conxita Marsol

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte