Diari digital d'Andorra Bondia
Marta Alberch: “L’acollida dels refugiats s’està allargant massa”
Marta Alberch: “L’acollida dels refugiats s’està allargant massa”

Marta Alberch: “L’acollida dels refugiats s’està allargant massa”


Escrit per: 
Pepa Gallego

La directora d’Unicef Andorra, Marta Alberch, reconeix que des del Govern s’està treballant i la intenció hi és, però destaca que “l’acollida de refugiats s’esta allargant massa”. Després de l’anunci fet pel cap de Govern el setembre del 2015 que Andorra podria acollir una vintena de refugiats, el marc legal encara no es té perquè això pugui ser una realitat. “Des de la plataforma d’ONG sempre s’ha fet pública la inquietud perquè s’acceleri el procés per poder acollir”, va manifestar Alberch. De fet, les ONG que integren la plataforma “ens vam posar a disposició del Govern per ajudar si necessitaven qualsevol tipus de suport, i encara no ha arribat el moment que ens necessitin”, va dir Alberch. 
La directora de l’Unicef destaca que s’ha perdut el temps esperant per la via de la Unió Europea. “La situació d’Andorra no era fàcil, i semblava que l’opció més fàcil era a través de la Unió Europea perquè tenia un pla d’acollida i cada país podia acollir-ne cert nombre. Lògicament, Andorra no és membre de la UE i no podia demanar-ho, però a través dels països veïns sí que es pretenia acollir-ne dels seus. Però ni França ni Espanya han fet els deures i no han pogut acollir els refugiats  pactats d’inici”, va comentar. Un cop s’ha vist que aquesta solució no es podia dur a terme des del Govern s’ha anat buscant altres vies com és Acnur, en què ja col·laboren altres països, i ara s’està a l’espera de tramitacions legislatives que encara no han estat aprovades al Consell General i que després hauran de ser validades per la comunitat internacional. 
Alberch critica com s’està fent des d’altres països aquesta acollida perquè tarden molt els tràmits i “no podem estar gens contents perquè ara es confinen a Turquia i des de l’Unicef sempre es demana que als nens se’ls tingui molt en compte en aquestes situacions perquè sabem que hi n’ha molts que cauen en mans de màfies”. Per tot, l’Unicef s’afegeix a la demanda de “rutes segures” perquè es vagi per un camí sense màfies i sense perills “i que quan arribin al país d’acollida tinguin els seus drets garantits i puguin acudir a l’ajuda psicosocial, a un lloc per viure decentment, i que estiguin el menys temps possible en centres d’acollida per a refugiats”. 

Enviament de vacunes contra el xarampió 

La primera col·laboració entre Mima Cosmètics i l’Unicef permetrà enviar 650 dosis de vacunes contra el xarampió i 20.000 pastilles per potabilitzar aigua allà on hi hagi infants que es trobin en una situació d’emergència i més falta faci. Cal recordar que encara avui hi ha 16.000 infants de menys de 5 anys que moren cada dia per causes que es podrien evitar si tinguessin accés a mesures tan simples com vacunes, aigua potable o tractaments contra la desnutrició. L’Unicef, a través del programa Inspired Gifts, Regals que salven vides, envia subministraments com vacunes, tractaments contra la desnutrició o equips educatius i per facilitar l’accés a l’aigua potable als territoris on més falta fa.

Marta Alberch
Unicef
refugiats
acollida
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic