Diari digital d'Andorra Bondia
Esquiadors a les pistes del sector de Pal.
Esquiadors a les pistes del sector de Pal.

Marticella reivindica ajuts públics directes per als sectors estratègics


Escrit per: 
Mireia Suero Comellas / Foto: Facundo Santana

Tal com succeeix en d’altres països, a Andorra caldrà que el Govern concedeixi ajuts directes a les estacions d’esquí. Aquest és el posicionament del director de Vallnord Pal-Arinsal, Josep Marticella, compartit per la resta de societats que formen Ski Andorra. Remarca que països com França estan destinant aportacions econòmiques a sectors estratègics, bàsics per a l’economia. “A Andorra, de sectors estratègics tampoc en tenim tants”, assenyala Marticella, que cita com a alguns exemples les estacions d’esquí, Naturlàndia o Caldea. “Aquests s’hauran de protegir i ajudar d’una forma particular respecte d’altres”, diu. 

Aquestes ajudes s’han treballat al si d’Ski Andorra abans de sol·licitar-les al Govern. Seran també aquestes mesures les que hauran de permetre a les estacions aguantar el producte en espera d’algun dia poder obrir al turisme estranger. I segons assenyala Marticella, per tenir els camps de neu operatius fins al mes de març, en cas que en aquell moment es pugui permetre la mobilitat dels visitants, s’ha de valorar molt bé com fer-ho. Explica que Vallnord-Pal Arinsal ja va prendre una decisió quan va decidir centrar l’activitat en un sector, minimitzar i contenir la despesa i actuar de forma “molt curosa”. Amb tot, afegeix que “tenim clar que per arribar al mes de març s’ha de fer de la millor de les maneres”. I és per això que, “si al final, al mes de març hi hagués mobilitat, ens faran falta ajudes, perquè això és una despesa i no hi ha ingressos”. Aquest hivern, els ingressos de les estacions del país estan, aproximadament, a l’alçada de l’ocupació que estan registrant, que és d’entre un 5% i un 10% respecte d’una temporada normal.

Tot i aquest baix nivell de facturació, Vallnord Pal-Arinsal seguirà mantenint el sector de Pal obert fins al final de la temporada. Marticella destaca que l’estratègia de l’estació ha estat “molt clara”. S’ha definit quin era el producte que podia oferir per a aquest hivern i s’han determinat dues fases: la primera estableix l’obertura fins al pla de la Cot i la segona fins al pic del Cubil. “En aquestes fases tenim fet el pla de viabilitat fins al final de la temporada”, exposa. Insisteix que és en funció de l’evolució de la pandèmia, que permetrà millorar o empitjorar la mobilitat a les fronteres, que es prendran “les decisions que toquen”. Així mateix adverteix que “no anirem més enllà de la fase dos”, al mateix temps que assegura que “el que tenim en la fase dos som capaços de mantenir-ho fins a final de temporada”. D’aquesta manera, queda descartada la posada en funcionament del telecabina de la Massana. 
Per tant, sobre el tancament de les pistes, és a dir, quan acabarà la temporada, el director de Vallnord Pal-Arinsal afirma que “la decisió vindrà per part de Govern i Ski Andorra”, en el cas de l’estació massanenca. I insisteix: “la nostra estratègia ha estat molt clara”. 

Limitar l’accés als residents, una bona opció per preservar el turisme de compres i el futur
“El Govern, pel costat nord, ha seguit fidel a l’estratègia amb França, i penso que és l’encertada.” El director de Vallnord-Pal Arinsal, Josep Marticella, considera que no hauria estat una bona opció obrir les pistes als turistes. “Tenim un model de negoci que volem que sigui sostenible els anys a venir i també hem vist que la manca de mobilitat causada per la pandèmia ens condiciona molt”, assenyala, i afegeix que “no podem prendre decisions que posin en risc aquesta mobilitat a futur”. Marticella argumenta que “si aquesta decisió és la que s’ha de prendre i això ens permet també que el turisme de compres del Pas de la Casa i d’altres llocs es vegi preservat i que el nostre futur també es vegi garantit, sens dubte serà la bona decisió”. 

Pel director de l’estació massanenca, els turistes que han pogut arribar al Principat han pogut trobar el “producte d’esbarjo suficient per poder-se airejar”. Amb tot, assenyala que el volum de visitants que han arribat aquest hivern a Andorra és “tan residual que no ens treu de res”. Marticella defensa que “s’ha de ser molt responsable i curós amb les decisions que es prenen”, i observa que si una referència al món de l’esquí com és França, a la qual les estacions del país estan vinculades a través de Domaines Skiables de France, pren una decisió d’aquest tipus, per corresponsabilitat “i, com no pot ser d’una altra manera, amb el nostre copríncep”, s’havia de prendre aquesta mesura. 

Marticella va recordar que adoptant el sentit de responsabilitat, Pal Arinsal va obrir primer per als esquí clubs i l’esquí infantil, per “donar sortida a l’esport nacional d’elit i també oxigenar la canalla”, i després per al públic local “i aquí ens hem quedat”. El director d’EMAP va remarcar que Andorra no és Suïssa, país que té 9 milions d’habitants i el 50% dels clients de les estacions són nacionals. Amb això, la situació “es pot salvar una mica” però a Andorra “tenim un model de negoci que està basat en un 90% en client extern”, conclou.

Marticella
ajuts públics
sectors estratègics

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte