Diari digital d'Andorra Bondia
Medi Ambient creu que el nou preu de les bosses de plàstic serà dissuasori i l'ús minvarà Medi Ambient creu que el nou preu de les bosses de plàstic serà dissuasori i l'ús minvarà
Medi Ambient creu que el nou preu de les bosses de plàstic serà dissuasori i l'ús minvarà Medi Ambient creu que el nou preu de les bosses de plàstic serà dissuasori i l'ús minvarà

Medi Ambient creu que el nou preu de les bosses de plàstic serà dissuasori i l'ús minvarà


Escrit per: 
Agències

El reglament per a la reducció del consum de les bosses de plàstic ha entrat en vigor aquest divendres. La nova norma suposa, d’una banda, que estiguin prohibides les bosses lleugeres, biodegradables, compostables i oxodegradables i, de l’altra, que es passin a cobrar aquelles que tenen un gramatge de més de 50 micres a preus d’entre els 10 i els 15 cèntims en funció de la composició de material reciclat amb la qual estan fabricades. El director de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marc Rossell, ha recordat que Andorra va ser “pionera” el 2012 amb l’aplicació d’una normativa sobre les bosses de plàstic però que els hàbits s’havien relaxat i l’ús havia tornat a augmentar. Ara s’alineen amb la normativa europea, que fixa les prohibicions. Al mateix temps, Rossell destaca que esperen que els nous preus siguin dissuasoris, ja que hi ha estudis que mostren que tarifes d’entre els 10 i els 20 cèntims “fan frenar” aquest consum.

A més, tal com ha destacat el director de Medi Ambient, s’han pres mesures addicionals, com que les bosses no siguin visibles a les caixes, que no s’ofereixin als clients sinó que siguin ells qui les demanin i, a més, les bosses han d’anar retolades per un dels costats amb un missatge sobre la prevenció i el reciclatge de residus. 

Rossell ha destacat que en matèria de reciclatge de vidre i paper i cartró Andorra està per sobre de la mitjana europea però que en matèria d’envasos encara hi ha camí per recórrer i, en el cas de les bosses de plàstic, ha conclòs que tenen una durada útil molt curta i que l’objectiu és que es previngui la generació de residus d’aquest tipus, amb la qual cosa es vol fomentar un canvi d’hàbits i que tothom dugui la seva bossa reutilitzable “al cotxe, la bossa de mà o la butxaca”.

Quant a la preparació per a l’entrada en vigor d’aquest reglament, Rossell ha recordat que es va treballar amb els establiments comercials i que hi ha alguns que fins i tot ja tenien les noves bosses abans de l’entrada en vigor del reglament. De fet, cal recordar que la norma és obligatòria des d’aquest divendres als grans establiments però que els petits tenen de marge fins a finals del 2018 per adaptar-s’hi, amb la qual cosa podran distribuir les bosses que tinguin en estoc als preus estipulats. 

Des de Pyrénées han posat en relleu que ja es veuen molts clients amb la seva bossa però que d’altres han lamentat que ja no hi hagi aquest oferiment, ja que des de l’establiment la pròpia caixera hi posava la compra a dins. De fet, la gerent de vendes d’alimentació, Maite Macian, ha destacat que s’estan plantejant canviar les caixes. Ha manifestat que el que s’ha d’aconseguir és un canvi d’hàbits i que durant la jornada s’informarà els clients que ja no els poden oferir aquestes bosses i que són ells qui les han de demanar, si les volen. Des de fa un temps hi ha uns cartells que informen de la nova normativa tant a Pyrénées com als altres centres comercials. Macian també ha explicat que l’establiment ha fet unes noves bosses per adaptar-se a la nova normativa.

medi
ambient
bosses
plàstic
dissuassòri
ús
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic