Diari digital d'Andorra Bondia
Una fotodenúncia que alerta de la presència de runa i deixalles a sota del pont del Torrent Pregó, a Encamp.
Una fotodenúncia que alerta de la presència de runa i deixalles a sota del pont del Torrent Pregó, a Encamp.

Medi Ambient ha tractat en sis anys 573 incidències paisatgístiques


Escrit per: 
P.G. / FOTO: Medi Ambient

Els punts negres, detectats d’ofici pels tècnics mediambientals o pels comuns, i les fotodenúncies, que poden fer els ciutadans a la pàgina web de Medi Ambient, formen part de l’Estratègia Nacional del Paisatge que el departament de Medi Ambient i Sostenibilitat va aprovar al 2011. Des del 2012, en què va entrar en vigor fins ara, s’han obert un total de 573 incidències paisatgístiques, 218 fotodenúncies i 355 punts negres. La gran majoria responen a deixalles o terra i pedres abandonades. 

Del total de les 218 fotodenúncies rebudes, des del departament de Medi Ambient se n’han resolt un 78%, i pel que fa als 355 punts negres detectats, el 68% s’han solucionat.
Si es fa una evolució del nombre de fotodenúncies, val a dir que l’any que més se’n van rebre va ser al 2016 amb 52 fotodenúncies. En el que portem d’any, el departament de Medi Ambient n’ha gestionat 21. Pel que fa als punts negres detectats, o bé d’ofici o bé pels comuns, els dos primers anys en què es va reactivar l’Estratègia Nacional del Paisatge, 2012 i 2013, van ser els que més punts es van detectar, 123 i 100, respectivament. En els vuit primers mesos del 2018 s’han detectat nou punts negres. Per tant, aquest any hi ha un total d’una trentena d’incidències paisatgístiques. 

QUÈ ÉS EL QUE DENUNCIEN?
Les fotodenúncies que més es duen a terme són de la tipologia de deixalles o terra i pedres abandonades: aquest any se n’han registrat unes set. També n’hi ha quatre de contaminació de rius o estanys. Altres més minoritàries són de terrenys o edificis en mal estat o abandonats, així com zones naturals degradades o publicitat o enllumenat urbà molestos. De les 21 fotodenúncies registrades fins a l’agost, el 52% s’han resolt. 
Pel que fa als punts negres detectats també la majoria, vuit dels nous registrats enguany, són deixalles o terra i pedres abandonades, i un és d’un vehicle abandonat. Set dels nous punts negres ja han estat resolts. 
El procediment que s’obre al departament de Medi Ambient, després de rebre una fotodenúncia d’un ciutadà, “és fer un filtratge de les dades d’ubicació que dona el ciutadà i d’altres que complementem i aleshores  a més de verificar-ho s’assigna una competència”, explica Maite Canals, tècnica mediambiental. La competència assignada determinarà qui haurà d’actuar, si es tracta d’un comú, d’un particular, o del mateix Govern. Els comuns també tenen l’aplicació de les fotodenúncies i tenen filtrades quines estan al seu territori. Des del departament de Medi Ambient s’alerta a qui en té la competència perquè prengui les actuacions adients i corregeixi la incidència. 
Aquesta és una de les vies per les quals Medi Ambient rep avisos de la ciutadania d’alguna incidència sobre el paisatge. Algunes ja estan detectades prèviament, altres no, i aleshores es pren una línia d’actuació per resoldre-les. Algunes que queden en espera, segons explica Canals, no es poden resoldre fins  a una futura actuació. És el cas d’una part del xassís d’un cotxe que està immers  en un mur de canalització i que es va quedar enganxat al ciment mentre es feia el mur. Resoldre aquesta incidència suposaria treure el mur, i per tant encara està en espera, o no resolta. 
Al web de Medi Ambient es pot accedir a l’apartat de Fotodenúncies, on a través d’un visor en un mapa del Principat es pot accedir a cadascuna de les fotodenúncies efectuades, amb imatges, ubicació i explicació de la incidència. Algunes com la que hi ha entre el camí Ràmio i el Coll Jovell amb un seguit d’actuacions fetes per estabilitzar el camí i evitar-ne el deteriorament estan fetes de manera poc ambientalista, i en dependre del Comú d’Escaldes encara estan pendents des del 2013.

 

 

fotodenúncies
medi ambient
punts negres

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte