Diari digital d'Andorra Bondia
Medi Ambient sanciona Naturlàndia amb 6.000 euros per la mort de l’os
Medi Ambient sanciona Naturlàndia amb 6.000 euros per la mort de l’os

Medi Ambient sanciona Naturlàndia amb 6.000 euros per la mort de l’os


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: J.G.

El Govern va informar ahir que el departament de Medi Ambient i Sostenibilitat ha enllestit l’expedient sancionador incoat a la societat Camprabassa després que un dels ossos del parc d’animals sortís del tancat en què es trobava i fos abatut per un dels empleats. L’expedient s’ha conclòs amb la imposició d’una sanció de 6.000 euros a Naturlàndia per manca de manteniment i compliment de les mesures de seguretat en el tancat dels ossos.

En concret, la multa de 6.000 euros proposada per aquest expedient respon a la comissió de dues infraccions greus, sancionades cada una d’elles amb 3.000 euros, que és la quantitat màxima prevista en la Llei de tinença i de protecció d’animals. D’una banda, s’assenyala que no es van realitzar les tasques diàries d’inspecció ocular, no es va mantenir l’os dins del tancat i es va causar el dany irreparable de la mort de l’animal, a més de la consegüent transcendència social del fet. L’expedient constata també que el parc no disposava de suficients mitjans humans en el moment de l’incident per poder aplicar el pla d’emergència establert, un fet que no es va produir.

D’altra banda, la segona infracció greu correspon a l’incompliment de les condicions d’atorgament de l’autorització de nucli zoològic. En aquest cas es destaca que es va detectar a Naturlàndia una manca de manteniment en diversos elements i indrets del recinte dels ossos, no es tenia operatiu el recinte destinat a l’aïllament sanitari (l’espai reservat per separar els animals en cas de malaltia o altres situacions) i hi havia una falta de manteniment de les tanques elèc­triques.

Des del Govern es va posar en relleu que en l’expedient conclòs pel departament de Medi Ambient no es determina per on va sortir l’animal (en un primer moment s’havia indicat que hauria fet un forat sota la tanca del recinte, però posteriorment un informe encomanat pel Comú va concloure que va sortir per la porta que algun treballador s’havia oblidat de tancar). Amb tot, sí que es constata que la xarxa metàl·lica del tancat en què es trobava no estava subjecta al terra, que les distàncies mínimes entre la primera tanca elèctrica i el terra no complien les condicions de l’autorització, que no s’ha demostrat si la tanca estava electrificada en el moment de la fugida, que el personal del parc no havia realitzat la inspecció ocular diària dels tancats i que no es van complir els procediments establerts un cop es va localitzar l’animal fora del perímetre.

El cap de Govern, Antoni Martí, va informar ahir el cònsol major de Sant Julià de Lòria i president de Camprabassa, Josep Miquel Vila, de la finalització de l’expedient sancionador del departament de Medi Ambient. Des de la societat es va recordar que el parc ja va aplicar accions correctores de les mesures de seguretat i que es va procedir a l’acomiadament del director i el sotsdirector del parc. 

Segons van informar des del Comú de Sant Julià de Lòria, aquest expedient es farà arribar ara a la direcció de Naturlàndia. Falta per determinar, però, si serà la mateixa direcció la que resoldrà l’assumpte o si es traslladarà al consell d’administració de Camprabassa. En tot cas, o una o l’altre hauran de determinar si presenten al·legacions a l’expedient. El termini de què disposen és de deu dies hàbils. Un cop acabat aquest període, es traslladarà l’expedient a l’Associació Protectora d’Animals, Plantes i Medi Ambient d’Andorra (Apapma) i a la consellera general socialdemòcrata Rosa Gili. L’entitat ecologista havia sol·licitat els informes relatius a la mort de l’os i la consellera general del PS havia fet una demanda d’informació i diverses preguntes escrites al Govern sobre aquest cas.

 

Naturlàndia
ós
mort
expedient sancionador
Número de vots: 131
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic