Diari digital d'Andorra Bondia
Menjar bé, relacionar-se i moure’s
Menjar bé, relacionar-se i moure’s

Menjar bé, relacionar-se i moure’s


Escrit per: 
M. S. C.

“La millor píndola per a la gent gran és l’esport.” Així de contundent es mostra el vicepresident del Comitè Olímpic Andorrà (COA), Jacint Risco, que recorda que hi ha estudis que assenyalen que per cada euro destinat a la pràctica esportiva se n’estalvien 15 en sanitat (una xifra que es dispara en el cas de les persones de més edat). Per això insisteix a animar totes les persones de més de 60 anys a participar en els primers Jocs esportius de la gent gran d’Andorra. “S’ho  passaran bé. Aquest és l’objectiu”, remarquen a l’uníson  Naeco Yamamoto, presidenta de l’Associació de Gent Gran d’Escaldes-Engordany i responsable de l’àrea de logística dels Jocs, i Antoni Berengueres, president de l’Associació de Gent Gran d’Encamp i responsable de l’àrea esportiva. 

La jornada tindrà lloc el 15 de juny al Prat Gran d’Escaldes-Engordany i les inscripcions es poden fer fins al 22 de maig a les cases pairals i llars de jubilats de totes les parròquies. El dia arrencarà amb la cerimònia inaugural, que inclourà la desfilada de tots els atletes (amb el banderer de cada equip inclòs) i anirà a càrrec del copríncep episcopal. Els participants podran prendre part en dotze esports diferents, que tindran lloc al matí i a la tarda. Al migdia hi haurà una parada per compartir un bon dinar.

Els Jocs són la culminació d’un projecte que va arrencar fa quatre anys. Risco recorda que  tenia tres potes principals: l’estudi elaborat pel CRES sobre la salut i la pràctica esportiva de la gent gran, la formació de tècnics i aquests Jocs esportius. La iniciativa, pilotada pel COA i treballada posteriorment amb els comuns, va rebre una subvenció de 80.000 dòlars de Solidaritat Olímpica. “En aquests Jocs es conjumina tot el que s’ha assenyalat en el marc del projecte: menjar bé, relacionar-se i moure’s”, exposa Risco rient. A més, en aquest cas s’hi ha afegit la voluntat de potenciar la intergeneracionalitat. Això s’ha fet incorporant a la cinquantena de voluntaris que garantiran la bona marxa de la jornada un grup d’alumnes de l’Escola Andorrana.

Berengueres i Yamamoto remarquen que els Jocs seran molt lúdics i que tothom hi pot participar. Els esports els va elegir la mateixa gent gran i alguns són del programa olímpic, com ara tir amb arc, golf o gimnàstica. En aquests casos, les proves aniran a càrrec de jutges de les federacions nacionals. Per a la resta es destinarà un cap a cada activitat. Hi haurà un equip per parròquia i la previsió és poder superar els 200 participants. “Ja que la gent gran vol que se’ls tingui en compte és necessari que no s’escarxofi i que participi en l’organització”, va subratllar el vicepresident del COA. La voluntat és poder celebrar una jornada d’aquest tipus cada any (o cada dos a tot estirar). Com també és voluntat dels organitzadors que en futures ocasions es pugui disposar de la torxa olímpica. 

Des del COA es remarca que la intenció és crear sinergies perquè les associacions de gent gran s’involucrin amb els tècnics per fer sortir tothom de casa i que faci esport. Destaquen que això és salut i que avui el Principat encara és a anys llum dels països del nord i el centre d’Europa pel que fa a la pràctica esportiva de les persones de més edat.

 

 

Andorra
jocs
esport
gent
gran
coa
Número de vots: 344
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic