Diari digital d'Andorra Bondia
Fins a 30 graus marcaven ahir a la tarda alguns termòmetres de la capital.
Fins a 30 graus marcaven ahir a la tarda alguns termòmetres de la capital.

Menys recursos hídrics a l’estiu per la calor intensa, que accelera la fosa de neu


Escrit per: 
M.P.A. / Foto: Facundo Santana

Ni “onada de calor” ni “llengua de foc”. Sí que les temperatures d’aquests dies són “anormalment altes” per a l’època de l’any, en concret entre 6 i 7 graus per sobre de la mitjana. Així ho explica Guillem Martín, del Servei Meteorològic d’Andorra, que reitera que “no estem assolint temperatures que superin el llindar d’onada de calor”. Per aquest motiu, no s’està prevenint la població com sí que es comença a fer en algunes zones de Catalunya. 

Martín preveu que serà cap a finals d’aquesta setmana quan s’assolirà el pic més alt de temperatura d’aquest mes de maig. Serà llavors quan es registraran valors al voltant dels 30 graus al sud del país. Tot i així, matisa que “encara no estem parlant de rècords i és probable que no se superi cap rècord de temperatura en valors absoluts”. Ara bé, a nivell de mitjana caldrà veure-ho, ja que aquestes temperatures altes estan persistint. I aquest fet sí que és “menys habitual”. Fins que no s’acabi el mes, però, no es podrà fer balanç. 

Per mostrar que no es tracta de temperatures rècord, el meteoròleg aporta que el maig del 2015 ja es va arribar als 31 graus a l’estació de referència del Roc de Sant Pere i el 2001, també. Mentre que actualment, a 1.100 metres no es preveu arribar-hi. I per corroborar-ho aporta la següent dada: dilluns es van registrar 27 graus al Roc de Sant Pere i l’any passat encara va ser més alta: 28,5 graus. 

De cara a la setmana que ve hi haurà canvis. La previsió és que les temperatures tornin a baixar dilluns o dimarts i cap a la meitat s’espera un front que portarà precipitacions. Des del 5 de maig que no plou i per Martín que no es compleixi la dita popular “al maig cada dia un raig, marca l’anomalia que tenim” i és poc habitual acumular tants dies sense precipitacions, remarca.

Manca d’aigua preocupant
Aquesta calor intensa està provocant que es fongui la neu de manera accelerada i això vol dir “menys recursos hídrics de cara a l’estiu”, anuncia Martín. En aquest sentit, i fent pedagogia, apunta que “com més lenta és la fosa de neu més recursos d’aigua tindrem de cara a l’estiu”. I comparteix quina és la taxa de fosa de neu a hores d’ara: uns 10 centímetres per dia, cosa que es tradueix en l’augment dels cabals dels rius que estem tenint.

I com ens afecta? Doncs el meteoròleg explica que el recurs hídric és molt important per a la biodiversitat, la generació d’energia renovable, i “poder continuar tenint les comoditats que tenim actualment”. I és que el canvi climàtic va lligat a menys aigua disponible, la qual cosa vol dir que “tindrem menys aigua potable disponible i que costarà més anar-la a buscar o que s’haurà de tractar més i serà més costosa”, declara. I l’aigua és un bé de la natura que dona vida i si hi ha escassetat la vida serà més difícil. No tant la humana, almenys per les nostres latituds, ja que els humans tenim tecnologia per suplantar la manca d’aigua “i això serà costós”. A nivell energètic, com que hi haurà menys capacitat de generació d’energia hidràulica,  s’haurà de substituir amb altres fonts d’energia. 

Per Martín, la manca d’aigua és un problema i per a la natura “és preocupant”. 

calor
fosa
neu

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte