Diari digital d'Andorra Bondia
 L’interior de la basílica, durant la passada festivitat de Meritxell.
L’interior de la basílica, durant la passada festivitat de Meritxell.
Detall de les esquerdes que, cosmètiques o estructurals, s’enfilen pels murs.
Detall de les esquerdes que, cosmètiques o estructurals, s’enfilen pels murs.

Meritxell haurà d’esperar?


Escrit per: 
A. D. / Fotos: F. Santana

Era un dubte no expressat, una expectativa no resolta,  una pregunta que no es va plantejar però recorria més d’un pensament el Dia de Meritxell: què passarà amb la forta inversió prevista per sanejar la basílica-santuari? Al voltant d’1,6 milions d’euros que s’havien de repartir en quatre exercicis i que anaven destinats bàsicament a evitar les constants filtracions d’aigua que amenacen malmetre l’edifici concebut per Ricard Bofill i aixecat a la dècada dels setanta. Amb el reajustament pressupostari obligat per la situació sanitària, no obstant això, el dubte és si aquesta serà una de les inversions que es veuran afectades. En jornades plujoses com la d’ahir la pregunta es fa més evident. Ho reconeix mossèn Ramon Rossell. “Em preocupa, sí, em preocupa què passarà durant l’hivern, per les goteres”. De moment, Cultura no es manifesta.

    Les inquietuds del mossèn pel que fa a l’edifici són també concernents al dia a dia: qui traurà la neu, especialment de les relliscoses escales d’accés.  Fins ara hi havia un matrimoni que realitzava aquestes tasques de manteniment, però un d’ells es jubila i a l’altra l’àrea de Museus la va traslladar a l’edifici encampadà que acull la seu del ministeri, el Rosaleda. El mossèn es pregunta com es resoldrà tot plegat. L’atenció al visitant (per motius religiosos o profans) la va resolent mossèn Ramon. Durant l’estiu hi ha hagut guies del ministeri, però entre setembre i juny, explica, és ell qui se n’encarrega, amb ajuda de personal d’AINA. També complementen els mateixos guies diguem-ne oficials: “Marxen a les sis de la tarda i a aquestes hores, fins allà a les nou del vespre, és justament quan hi ha més gent que volta durant l’estiu”.

Intervenció
Tornem, però, a les obres que requereix un edifici que va mostrar importants febleses des del moment de la construcció, com ha apuntat en ocasions anteriors el director general de Patrimoni, Xavier Llovera. La coberta de la nau i els fonaments de l’edifici hauran de ser els primers destinataris d’aquesta important intervenció, amb la qual s’hauria d’assegurar que l’edifici continua dempeus com a mínim durant set dècades més. El bastiment es va aixecar amb materials inadequats, sobre un sòl on es produeixen moviments que  repercuteixen l’estructura (es veu a simple vista com les esquerdes s’enfilen per columnes i parets del santuari) i on l’acció dels arcs que va fer construir a posteriori el Consell per actuar com a contraforts no acaba de ser suficient. Les filtracions d’aigua, no obstant això, han estat un dels problemes endèmics de l’edifici de Bofill. El projecte de rehabilitació, que s’hauria d’haver iniciat ja enguany, contemplava estudiar si s’havia de refer la  coberta i com actuar sobre els materials que revesteixen l’obra.

Meritxell
esperar

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte