Diari digital d'Andorra Bondia
Les mercaderies que se’ls ha retornat l’IVA amb el ‘tax free’ i que superen el valor de 300 euros han de pagar l’IGI a la duana.
Les mercaderies que se’ls ha retornat l’IVA amb el ‘tax free’ i que superen el valor de 300 euros han de pagar l’IGI a la duana.

Més de 113.000 euros en multes a viatgers per no declarar mercaderies


Escrit per: 
P.G. / Foto: Jonathan Gil

La demanda del president de la Cambra de Comerç, Miquel Armengol, i de diferents associacions de comerciants d’aplicar un DIVA andorrà, ara per ara no està contemplada pel Govern. El tax free està afectant el sector, i els organismes reclamaven a través d’aquest mateix rotatiu que les mercaderies dels particulars hagin de pagar l’IGI a la duana amb un sistema igual d’àgil que el que té l’Agència Tributària Espanyola. Des del departament de Duana, però, han confirmat que “no ens plantegem modificar aquest procediment atès que no hi ha motius jurídics o pràctics que així ho facin necessari”.  Els sis primers mesos de l’any, a duana només ha imposat una sanció a un viatger per no declarar la mercaderia i per un import de 3.152 euros. I els darrers dos anys i mig, el total de multes per aquest motiu ascendeix a 21, i l’import de totes elles suma més de 113.000 euros.
En concret, el 2017 es van posar vuit sancions per importació sense declaració  per un import de 50.095 euros corresponents a un valor de mercaderia no declarada de 105.289 euros. El 2018, van ser 12 les multes pel mateix concepte, per una suma de 60.151 euros corresponents a un valor de mercaderia no declarada de 126.240 euros. 
Des de la duana també imposen més sancions a les mercaderies no declarades en règim comercial, però a les que aquest article fa referència solen ser d’andorrans o residents que introdueixen al Principat productes que han comprat i que superen el límit que marca la llei per declarar i no ho fan. 
Els comerciants alertaven que el tax free els està fent una competència molt important perquè als residents els surt més econòmic baixar a comprar a Espanya i desgravar-se l’IVA, per aquest motiu també reclamen que se’ls faci pagar a la duana l’IGI de manera automàtica. Això, però, no està contemplat a la llei, perquè segons l’acord entre la Unió Europea i el principat d’Andorra del 28 de juny del 1990, les mercaderies contingudes als equipatges personals dels viatgers que provinguin i que s’introdueixen, ja sigui a Andorra o bé a un país de la UE, es beneficien d’una franquícia dels drets a la importació, de les taxes i dels impostos a la importació establerta de 900 euros (tot i que hi ha productes amb limitacions quantitatives) sempre que les mercaderies s’adquireixin segons les condicions del mercat interior del país on es comprin, per tant que els viatgers hagin pagat els impostos sobre el consum corresponent a aquestes mercaderies. 
En cas que els viatgers iniciïn els tràmits per sol·licitar la devolució dels impostos sobre el consum satisfets al país on han adquirit les mercaderies (com ho fan amb el tax free) no es pot considerar que aquestes hagin estat adquirides segons les condicions del mercat interior, i per tant no es poden beneficiar de la franquícia de l’acord quan pretenguin introduir aquestes mercaderies a Andorra, i per tant estan subjectes a l’impost general indirecte sempre que el seu valor sigui superior a 300 euros o 150 euros en cas que els viatgers siguin menors de 15 anys d’edat. 
El procediment de cobrament de l’IGI relatiu a les importacions de particulars és el mateix que el de la resta d’importacions, és a dir, es presenta una declaració de duana en el mateix moment de la introducció efectiva de les mercaderies al territori del Principat.Des de la duana no han pogut facilitar la xifra de viatgers que sí que es paren a la duana per pagar el corresponent IGI, perquè asseguren que com que les declaracions comercials i de particulars segueixen el mateix procés no està especificat quines corresponen a viatgers.

 

Més de 113.000 euros en multes a viatgers per no declarar mercaderies
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic