Diari digital d'Andorra Bondia
Helena Mas i Rosa Vidal han comparegut aquesta tarda per presentar les dades de càncer.
Helena Mas i Rosa Vidal han comparegut aquesta tarda per presentar les dades de càncer.

Més de 5.000 tumors diagnosticats entre els anys 2002 i el 2021


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: SFGA

Quants casos de càncer s’han diagnosticat al país? A quantes persones han afectat o afecten encara? Quins són els més freqüents? Aquestes preguntes han quedat avui només parcialment contestades durant la presentació de les dades del registre de tumors entre el 2002 i el 2021, “una eina viva, dinàmica i provisional” que respon al compromís del ministeri de Salut “per l’abordatge integral de la patologia oncològica” i que ha de servir per saber quina és la situació del país en aquest àmbit i quines polítiques i recursos són necessaris per a la prevenció i l’atenció de les persones afectades, segons ha remarcat avui la titular de Salut, Helena Mas. 

Almenys ara podem tenir una primera radiografia de la situació atenent, però, només a dues de les fonts amb les quals ha treballat Salut: l’anomenat conjunt mínim de dades bàsiques d’altes hospitalàries i d’anatomia patològica. Així les coses, entre el 2002 i el 2021 s'han diagnosticats a Andorra un total de 5.346 casos de càncer que van afectar 4.960 persones, tenint en compte que una persona pot desenvolupar més d’un tumor. 

D’aquests 5.346 casos, 3.088 dels malalts són homes (57,8%); i 2.258, dones (42,2%), com ja succeeix actualment a països de referència com ara França, Espanya i Portugal. En global, el rànquing l’encapçala el càncer de mama (14%), el de còlon i recte (13,2%) i el de pròstata (11,2%). D’altra banda, segons la localització dels tumors i els sexes, en els homes el de pròstata (19,46%) és el més freqüent, seguit del de còlon i recte (14,12%) i pulmó (12,96%). En canvi, en les dones el més diagnosticat és el de mama (32,82%), en segon lloc el de còlon i recte (11,82%) i en tercer, el de pell (6,47%). 

Per edats, és la franja que va dels 59 als 79 anys la que més càncer desenvolupa, amb més de 3.000 persones; tot i que “no és més menyspreable l’afectació en població jove”, ha assenyalat la cap de l’àrea del departament de Prevenció, promoció i vigilància de la salut, Rosa Vidal. 

Xifres parcials

Les xifres que s'han presentat avui, tal com s’ha dit i han reconegut tant Mas com Vidal, són provisionals i es poden veure modificades quan s’hi incorporin fonts com ara les dades poblacionals i les provinents dels certificats de defunció, d’urgències, la CASS, el comitè de tumors, la radioteràpia i la quimioteràpia. 

A aquestes, caldria afegir-hi les del 2022, concretament les que es van donar a conèixer amb motiu de la resposta a una pregunta del grup parlamentari socialdemòcrata, però també d’una manera parcial, ja que es va respondre que s’havien diagnosticat 357 casos de càncer els primers nou mesos de l’any. Caldrà, per tant, esperar a la integració de totes les fonts per afinar les xifres.

“Aquestes dades s’han d’agafar amb pinces”
Les dades del registre de tumors presentades avui ja es van donar a conèixer el mes de març passat a l’Assandca, tal com ha afirmat la ministra de Salut, Helena Mas, i ha reconegut el president de l’entitat, Josep Saravia. En aquest sentit, Saravia ha remarcat que “aquestes dades s’han d’agafar amb pinces”. I és que tal com ja van concloure totes les parts, Salut i associació, en aquella trobada són xifres provisionals que no tenen en compte una font tan bàsica i important com és el cens de població. De fet, van quedar que es continuaria treballant per recollir totes les fonts. Així és que Saravia ha valorat avui que no es podien fer públiques unes dades tan incompletes. A més, ha criticat no només que “en tres mesos no han fet res més”, sinó que s’hagin donat ara a correcuita.

Pel que fa al treball encomanat al doctor Raimon Miralbell sobre el registre de tumors, des d’Assandca s’explica que han rebut dues versions: “la decepció” de Salut perquè l’assessor no havia fet la feina encomanada i la insatisfacció de Miralbell perquè segons ell no va poder fer la tasca encarregada perquè des del ministeri no se li van donar les dades.

tumors
2002
2021

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte