Diari digital d'Andorra Bondia
Més de 6.300 persones diuen ‘sí’ al vot dels residents a les comunals
Més de 6.300 persones diuen ‘sí’ al vot dels residents a les comunals

Més de 6.300 persones diuen ‘sí’ al vot dels residents a les comunals


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

El 94,4% de les persones que han respost l’enquesta sobre el vot dels residents als comicis comunals, impulsada conjuntament per la Unió Sindical d’Andorra (USdA), el Sindicat Andorrà de Treballadors (SAT) i el Sindicat de Treballadors del Comú d’Andorra la Vella (Sitca) i amb el suport del Partit Socialdemòcrata i Podem Andorra, consideren que els residents han de poder votar a les eleccions comunals. 
Segons va explicar el secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, en la presentació dels resultats de l’enquesta, les xifres obtingudes han sorprès, i gratament, als propis organitzadors, especialment pel que fa a la participació i respostes donades dels nacionals andorrans ja que “ens han donat una lliçó de civisme i, sobretot, de país integrador”.
I és que de les 6.728 persones que van respondre l’enquesta, el 44,61% nacionals andorrans, fins a 6.357 es van mostrar partidaries que els no nacionals, després d’uns anys de residència, puguin participar a les eleccions comunals, mentre que només 210 persones s’hi van posicionar en contra. Fins a 53 dels enquestats no van respondre a la pregunta mentre que 108 de les enquestes es van considerar nul·les, majoritàriament “perquè faltava el número de cens de la persona”, segons va precisar Ubach, que va recordar que l’objectiu era obtenir més de 5.500 respostes, “el mateix número de vots que han donat la majoria absoluta al Govern de DA d’un cens electoral de 25.000 del qual no en van votar ni 12.000 i tot sobre una població del país de 70.000 persones”.
Pel que fa al termini de residència exigit perquè els ciutadans no andorrans poguessin votar als comicis comunals, el 51,55% dels enquestats va dir que 5 anys, una “dada adequada” i en la línia de “molts països europeus”, segons va destacar el secretari general del SAT, Guillem Fornieles, que va remarcar que “amb aquesta iniciativa es buscava una enquesta sobre la qualitat democràtica del país, on fins ara una minoria decideix per la majoria”.
En aquesta línia, Fornieles, que va destacar també que 20 anys de residència per obtenir la nacionalitat “és una aberració”, va recordar que “integració és participació i participació és democràcia”, i va fer una crida als responsables polítics per “canviar la llei”, i fer-ho amb rapidesa, ja que en cas contrari “anirem a Europa dient que som un país democràtic però més de la meitat de la població no pot votar”.
També en aquest sentit, Joseba Imanol de Podem Andorra va recordar que els ciutadans paguen les seves taxes i els seus impostos als comuns i que per tant “tenen tot el dret de poder votar i decidir qui ha de gestionar els seus impostos”.
Un 16,6% dels enquestats va fixar el termini de residència en 10 anys, un 9% en un any mentre que només un 2,06% es va mostrar partidari que el temps de residència exigit siguin els mateixos per a l’obtenció del passaport, és a dir 20 anys.
Un cop tancats els resultats de l’enquesta, que va començar el juliol del 2015, i tal com ja havien avançat, els impulsors de la iniciativa els faran arribar a les forces polítiques amb representació parlamentària, així com a l’executiu, als comuns i també als coprínceps.
“És important que tothom tingui clar quina és l’opinió dels ciutadans ja que fins ara es podia parlar del sexe dels àngels però no hi havia dades”, va remarcar Ubach, que va insistir que davant aquestes xifres “aclaparadores” el Govern “no es pot amagar darrera la careta que això no toca o la ciutadania no ho vol”. I va remarcar que “són els polítics qui tenen la pilota i els que han de decidir si juguen o no el partit”.
Fornieles va anar una mica més enllà i va assegurar que els polítics “no només han de prendre nota” dels resultats de l’enquesta si no que “han d’iniciar ja les gestions necessàries perquè els residents puguin votar a les comunals” o, en cas contrari “plantejar-se una nova rebaixa dels anys de residència necessaris per obtenir la nacionalitat”.
Dels 6.728 ciutadans que han contestat l’enquesta, el 44,61% són andorrans, el 32,02% espanyols, el 9,94% portuguesos, el 3,04% francesos i el 10,39% restant són d’altres nacionalitats.
Després de l’èxit d’aquesta iniciativa, els impulsors de l’enquesta, que van insistir que “la ciutadania vol participar perquè la participació és democràcia”, no van descartar portar a terme en un futur noves accions, sempre, com va puntualitzar Imanol, que “es tracti de qüestions que afecten i interessen els ciutadans”.

dret a vot
residents
comunals
enquesta
USdA
SAT
sitca
comicis
Gabriel Ubach
Guillem Fornieles
Joseba Imanol

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

La veritat que després d'estar anys treballant, pagant els nostres Impostos i contribuint perquè les nostres parròquies siguin el que són, estic d'acord amb aquesta iniciativa, només en l'àmbit Comunal. Residents i Ciutadans, com va dir algunes vegades el sr. Antoni Martí, som tots Andorrans, i fem part del motor d'aquest país. El deure de complir amb la nostra corresponent parròquia ja el tenim imposat, doncs perquè no podem tenir el dret de decidir també. Una gran majoria de països o fan i resulta. No és obligació dels elegits tenir contenta la seva població, doncs que millor que el sistema electoral perquè siguin conscients se de veritat han estat a l'altura del que les demanem. Però serà una batalla molt dura i llarga. Tot i així vull felicitar aquests ciutadans per confiar en aquesta proposa i per donar suport als residents.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte